Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Επιχείρηση στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα

Επιχείρηση στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει τηνκατάστρωση ενός ολοκληρωμένου και οργανωμένου συστήματος περισυλλογήςκαιδιαχείρισης αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο, καθώς και τη θέσπισηαυστηρότερωνποινών για όσους κακοποιούν τα ζώα (αδέσποτα και κατοικίδια), ο δήμοςτηςΞάνθης δρομολογεί το δικό του πρόγραμμα περισυλλογής και επανένταξηςτωναδέσποτων ζώων, ώστε να ενταθούν οι ρυθμοί των στειρώσεων κι έτσι ναπεριοριστεί ο αριθμός τους στην πόλη μας.
 
Συμβάσεις έργου με κτηνιάτρους για τη στείρωση των αδέσποτωνζώων
Όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (και κτηνίατρος) κ.Παναγιώτης Ταρενίδης, σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για τηνκατάρτισησυμβάσεων έργου με κτηνιάτρους της πόλης μας, ώστε να εντατικοποιηθούνοιστειρώσεις στα αδέσποτα ζώα. «Παρόλο που η αίτηση έγινε το Δεκέμβρη, ηέγκρισηήρθε μόλις πριν 15 μέρες», σχολιάζει ο κ. Ταρενίδης. Σύμφωνα με τοπρόγραμμα,τη διαχείριση και περισυλλογή θα αναλάβει ο δήμος της Ξάνθης σεσυνεργασία μετη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, και θα μεταφέρει για στείρωση τα αδέσποταζώα στακτηνιατρεία. Στη συνέχεια, τα στειρωμένα ζώα θα αναρρώνουν  για κάποιες ημέρες στοκυνοκομείο καιαργότερα θα επανέρχονται στο περιβάλλον, όπου βρέθηκαν, όπως ο νόμοςορίζει.Κατά τη διαδικασία της στείρωσης τοποθετείται ήδη και σήμεραηλεκτρονικότσιπάκι ταυτοποίησης του ζώου, ώστε να μην υποβάλλεται εκ νέου στηνεπέμβασητης στείρωσης μιας και η τομή είναι πολύ μικρή. Στο σχεδιασμό τηςαρμόδιαςυφυπουργού κ. Μιλένας Αποστολάκη είναι να δημιουργηθεί μία ΔιαδικτυακήΗλεκτρονική Βάση Σήμανσης και να καταστεί υποχρεωτική η τοποθέτησηηλεκτρονικήςταυτότητας σε αδέσποτα, αλλά και κατοικίδια, ώστε να περιοριστεί τοφαινόμενοτης εγκατάλειψης.
Ο κ. Ταρενίδης, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που έχειαναπτυχθεί με το Φιλοζωϊκό Σωματείο Ξάνθης «ΣΩΖΩ», τονίζει ότι για τηνεπιτυχίατόσο του παρόντος εγχειρήματος του δήμου Ξάνθης, όσο και ενός κεντρικούπου θαδρομολογηθεί από το υπουργείο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εργασία ναέχεισυνέχεια, συνέπεια και συστηματική δουλειά.
 
Αυστηρότερες ποινές για την κακοποίηση ζώων, που αποτελούνσυχνόφαινόμενο στην Ξάνθη
Ενεργό παρών στη διαδικασία περισυλλογής και επανένταξης τωναδέσποτων ζώων δίνει το Φιλοζωϊκό Σωματείο Ξάνθης «ΣΩΖΩ». Η πρόεδρόςτου κ.Σοφία Ζλάτκου μας πληροφορεί ότι δια μέσω της Συντονιστικής Επιτροπήςπουσυμπεριλαμβάνει όλα τα φιλοζωϊκά σωματεία της χώρας διατυπώνονται τααιτήματα,αλλά και οι προτάσεις των σωματείων μελών. Προτεραιότητα από μέρουςτουςδίνεται στην επιβολή αυστηρότερων ποινών για όσους κακοποιούν τα ζώακαιεπικροτούν την τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας και σε κατοικίδιαζώα, ώστενα μην τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους όταν τα βαρεθούν. Η κ.Ζλάτκου μαςμεταφέρει τη θλιβερή πραγματικότητα της Ξάνθης, όπου και τα δύοφαινόμεναβρίσκονται σε έξαρση. «Δυστυχώς η Ξάνθη ακούγεται συχνά γιακακοποιήσεις, όπωςγια παράδειγμα τους πρόσφατους 20 πυροβολισμούς με το δράστη που δεβρέθηκε,ενώ έχουμε και δικαστήριο με φόλες τον Ιούνιο», σημειώνει η πρόεδροςτου«ΣΩΖΩ», έχοντας μία γενικότερη εικόνα της κατάστασης σε όλη την Ελλάδα.
Πάντως και η ίδια επιβεβαιώνει την καλή συνεννόηση που έχειαναπτυχθεί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο γι’ αυτό, όπως σημειώνει, οιστειρώσειςκαι η αποθεραπεία των αδέσποτων ζώων γίνονται με ικανοποιητικούςρυθμούς.«Φέτος υπάρχει πολύ καλή συνεργασία κάτι που δε συνέβαινε σε τέτοιοβαθμό την προηγούμενηχρονιά, γι’ αυτό και οι στειρώσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια φτάναμετις 400ανά έτος, πέρυσι περιορίστηκαν στις 150. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα καιτηναύξηση των αδέσποτων ζώων», αναφέρει η κ. Ζλάτκου, ενημερώνοντας ότιεξαιτίαςτου γεγονότος αυτού αλλά και του μεγάλου ρυθμού εγκατάλειψης ζώων στηνΞάνθη,τον επόμενο μήνα θα διοργανωθεί παζάρι με κουτάβια.
Ευνόητο βέβαια είναι, ότι στην πρόταση της κ. Αποστολάκη νασυμμετέχουν ενεργά στην διαχείριση και οργάνωση του υπό επεξεργασίαπρογράμματος οι φιλοζωικές οργανώσεις και το σωματείο της Ξάνθης με τηνεμπειρία και τη διάθεσή του, θα είναι χρήσιμος και πρόθυμος βοηθός.
 
Όλα έτοιμα για το νέο κυνοκομείο… εκτός από τους πόρους
Στην ανεύρεση πόρων έχει κολλήσει η παλιά ιστορία του νέουκυνοκομείου της Ξάνθης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιώνκ. ΧρήστοΜούρκα υπάρχει ώριμη μελέτη, η οποία αναζητά χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ,πιθανότατα σε κάποιο πρόγραμμα περιβαλλοντικού περιεχομένου. Μάλιστα,πρόκειταιγια έργο άνω των 500.000 ευρώ που φιλοδοξεί να αποτελέσει, ότανκατασκευαστεί,ένα πρότυπο κυνοκομείο. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Μούρκας, για τοκυνοκομείο πουθα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο χώρο του δήμου στη Βιομηχανική Περιοχή,έχειγίνει ο δρόμος, έχει καθαριστεί το οικόπεδο, υπάρχει ο τίτλοςιδιοκτησίας καιπεριβαλλοντική μελέτη, εξασφαλίστηκαν άδειες από Περιφέρεια καιΥγειονομικό,έχουν τακτοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις καταλληλότητας του χώρου καιτυπικώνπροδιαγραφών και εκκρεμεί μόνο η Πολεοδομική άδεια, η οποία και θαεκδοθείάμεσα με την ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα. Μέχρι τότε ωστόσο,μιας καιοι καιροί είναι χαλεποί, η μελέτη μένει να ωριμάζει…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…