Επιχειρείστε ανταγωνιστικά!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότηταεπιχειρήσεων»,του υπουργείου περιφερειακής Ανάπτυξης, είχε την ευκαιρία να ενημερωθείοεπιχειρηματικός κόσμος της Ξάνθης, σε ενημερωτική ημερίδα πουδιοργάνωσε τοΕπιμελητήριο Ξάνθης σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσο ΦορέαΕπιχειρησιακούΠρογράμματος Ανταγωνιστικότητα& Επιχειρηματικότητα» και τονΔΕΣΜ – ΟΣΑ.Μ.Θ., την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου το απόγευμα στην αίθουσασυνεδριάσεων τουΕΒΕ. Και η ανταπόκριση ήταν όντως εντυπωσιακή, γεγονός που καταδεικνύειτοενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου να πληροφορηθεί για ότι νέοεργαλείουπάρχει και ότι νέο «τρέχει»  στηνκατεύθυνση της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και τηςανταγωνιστικότητας μιαςκαι όλοι αναγνωρίζουν ότι η ανάπτυξη είναι το μόνο αντίδοτο στην κρίση.Τοπρόγραμμα που αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείςτηςμεταποίησης , εμπορίου, υπηρεσιών και έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητάτουςπριν την 1/1/2010 (1/1/2008για τις μεγάλες επιχειρήσεις), παρουσίασαν  οι ειδικοί συνεργάτες τουυπουργείου κ.Κωφίδης Κωνσταντίνος και κα Γιαννάκη Μαρία ενώ παρών ήταν ο αν. υπουργός περιφερειακής ανάπτυξηςκ. Σωκράτης Ξυνίδης. Επίσης την ημερίδα παρακολούθησαν οαντιπεριφερειάρχης κ.Καραλίδης, ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Τσολακίδης, ο αντιδήμαρχος Ξάνθηςκ.Μπένης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευση κ. Πούλιος, ο γραμματέας τηςΝ.Ε. ΠΑΣΟΚκ. Τσαρτσάρας, ο πρόεδρος του συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθηςκ.Σκαρλάτος και επιχειρηματίες  τηςΞάνθης.
 
Μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις
Στη σπουδαιότητα του προγράμματος και στην βασική στόχευσή του που είναι η επανακίνηση τηςοικονομικήςμηχανής μέσω της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων αναφέρθηκε σε δήλωσή τουο κ.Ξυνίδης. :«Σήμερα νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική μέρα για τονεπιχειρηματικόκόσμο της Ξάνθης. Η περιοχή μας έχει μια μακρά παράδοση στηνεπιχειρηματικότητα, στη βιοτεχνία και τη βιομηχανία. Έχουμε τηνευκαιρία ναενημερώσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο για τις άμεσες τρέχουσεςπληροφορίες τουυπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση και με τα εργαλεία ανάπτυξης αλλά και μεταπρογράμματα που τρέχουν και θα βοηθήσουν σ’ αυτή την πολύ δύσκολησυγκυρία τοντόπο μας να βγει από την κρίση και να επανακινήσει οικονομικά. Οιεισηγητέςείναι πολύ σημαντικοί υπηρεσιακοί παράγοντες που γνωρίζουν σε βάθος ταθέματα,δεν είναι πολιτικά στελέχη και νομίζω ότι η εμπειρία τους θα μαςβοηθήσει νακατανοήσουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε και το πώς ακριβώς θαεκμεταλλευτούμε τον καλύτερο τρόπο τη συγκυρίά και τα πλεονεκτήματα πουμπορούμε να δημιουργήσουμε. Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική διαδικασίακαι γιαυτό τον λόγο και εγώ θα παρακολουθήσω αυτά που έχουν να μας πούνε οιεισηγητέςκαι θα δοθεί η δυνατότητα και να τοποθετηθούμε και να ρωτήσουμε γα τοπρόγραμμα».
 
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – ΑνταγωνιστικότηταΕπιχειρήσεων
Να σημειώσουμε ότι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι  η ενίσχυση και ηυποστήριξη των ΜΜΕ και υπόπροϋποθέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και αποσκοπείστη δημιουργία τωναναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούςεπιχειρηματικότητας τωνμικρομεσαίων και υπό προϋποθέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, σαν βασικήεπιλογήγια την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά καιυπηρεσίεςυψηλής προστιθέμενης αξίας.
 Το πρόγραμμαχρηματοδοτείταιμε το συνολικό ποσό των 30.000.000,00 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) μεσυγκεκριμένηπεριφερειακή κατανομή που αναλύεται στον Οδηγό του Προγράμματος. Τοποσό αυτόκατανέμεται σε 18.000.000,0 ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδιαμεμονωμένα ήσυνεργασίας που υποβάλλονται από υφισταμένες και νέες πολύ μικρές καιμικρέςεπιχειρήσεις, σε 9.000.000,00 ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδιαμεμονωμένα ήσυνεργασίας που υποβάλλονται από υφισταμένες και νέες μεσαίεςεπιχειρήσεις καισε. 3.000.000,00 ευρώ για επιχειρηματικά σχέδια συνεργασίας πουυποβάλλονταιαπό μεγάλες επιχειρήσεις, υπό την αποκλειστική προϋπόθεση συνεργασίαςμετουλάχιστον δύο (2) πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιλέξιμεςεπιχειρήσεις.
 
Ενισχύσεις
Στο πλαίσιο της Προγράµµατος ενισχύονται έργα προϋπολογισµού ύψουςεπένδυσης από 30.000,00 έως 250.000,00 ευρώ. Το ποσοστό δηµόσιαςχρηµατοδότησηςδιαµορφώνεται ως εξής:
1) Ανεξαρτήτως µεγέθους της (µικροµεσαίας) επιχείρησης, και γιαµεµονωµένα επιχειρηµατικά σχέδια της περίπτωσης (Α):
– 45% του επιλέξιµου προϋπολογισµού για όλη την επικράτεια.
2) Για την περίπτωση των συνεργασιών µε µεγάλες επιχειρήσεις -συνεργασίες της περίπτωσης (Γ):
– 40% του επιλέξιµου προϋπολογισµού για όλη την επικράτεια για τιςµεγάλες επιχειρήσεις και,
– 50% του προϋπολογισµού για όλη την επικράτεια για τις ΜΜΕ.
3) Για επιχειρηµατικά σχέδια σε συνεργασίες των περιπτώσεων (Β) και(Δ):
– 50% του επιλέξιµου προϋπολογισµού για όλη την επικράτεια.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριµένων έργων ορίζεται σε 18 µήνεςαπό την ηµεροµηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, µε δυνατότηταεξάµηνηςπαράτασης.
 
Υποβολή προτάσεων
Οι προϋποθέσεις συµµετοχής, τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, ο τρόποςυποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης τωνπροτάσεων, ηένταξή τους για χρηµατοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στηνπερίπτωσηέγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράµµατος,περιγράφονται αναλυτικά στον Οδηγό Προγράµµατος. Οι προτάσειςυποβάλλονταιηλεκτρονικά από τις 10 Μαρτίου 2011 µέχρι τις 24 Μαΐου 2011 ώρα 14:00,µέσω τωνδικτυακών τόπων του Ενδιάµεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΦΕΠΑΕ)και τουΥΠΟΙΑΝ: www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr,www.espa.gr,www.ependyseis.gr/mis και www.efepae.gr.
Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε µε τον ΕΦΕΠΑΕ και τουςεταίρους του στα τηλέφωνα 210-6985210 και στο γραφείο πληροφόρησης τηςΕΥΔ ΕΠΑΕστο τηλ.: 8011136300.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…