Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ενωτικός και μετριοπαθής ο Νταβούτογλου

Ενωτικός και μετριοπαθής ο Νταβούτογλου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Μηνύματα ενότητας, συναδέλφωσηςαλλά και προσήλωσης στη θρησκεία και στη γλώσσα όσο και προτροπές για συνεργασία και ενεργή συμμετοχήστα πολιτικά , οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα μεπαράλληληαξιοποίηση του πλεονεκτήματος ότι: «Είστε Ευρωπαίοι πολίτες ενώ εμείςακόμηπροσπαθούμε…», έστειλε προς την μειονότητα της Θράκης, ο υπουργός ΥΠΕΞτηςΤουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου που επισκέφτηκε την Κομοτηνή και τηνΞάνθη τηνΤετάρτη 9 Φεβρουάριου.
 
 «Δενσας επισκέπτομαι μόνο ως υπουργός αλλάκαι ως φίλος»…
… είπε ο κ. Νταβούτογλου σεομιλία του στα Αρριανά Κομοτηνής απ’ όπου ξεκίνησε την περιοδεία τουστη Θράκηαφού προηγουμένως επισκέφτηκε με τη σύζυγό του το σπίτι του γνωστούβουλευτήκαι προσωπικού φίλου του Ταγίπ Ερντογάν, Μεχμέτ Μουεζίνογλου πουκατάγεται απόεκεί. Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η μειονότητα αποτελεί γέφυρα φιλίαςκαισυνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πρέπει να είστεενωμένοι ωςμειονότητα και να αξιοποιήσετε την ελληνοτουρκική φιλία και το γεγονόςότιείστε ευρωπαίοι πολίτες ενώ μεις ακόμη προσπαθούμε. Διακρίνουμε άλματαπροόδουως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων της μειονότητας αλλά και τωνανθρωπίνωνδικαιωμάτων από την Ελλάδα. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις επισκέψειςκαι εκτόςΑθήνας – Άγκυρας και σε άλλες πόλεις των δύο χωρών μας για περαιτέρωενδυνάμωσητων σχέσεων μας», κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου φέροντας ως παράδειγμα τηνεπίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ και τη δική τουστηνΜακεδονία – Θράκη. Ο κ. Νταβούτογλου επίσης, κατά την παραμονή του στον νομό Ροδόπης είχε εθιμοτυπικήσυνάντηση μετον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Άρη Γιαννακίδη παρουσία του αν. υπουργούΠεριφερειακήςΑνάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος και τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιοτηςΧρυσούπολης και τον συνόδευσε μέχρι την έδρα της Περιφέρειας. Κατά τησυνάντησηαυτή πιστοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές η βούληση για διεύρυνση  της οικονομικήςσυνεργασίας της περιφέρειαςΑΜΘ με την Τουρκία και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθούνανάλογεςεπαφές. Κατόπιν επισκέφτηκε το  ΕσκίΤζαμί και την «Τουρκική Νεολαία» ενώ για αρκετές ώρες το απόγευμαπαρέμεινε στοΤουρκικό Προξενείο, πριν αναχωρήσει καθυστερημένα για την Ξάνθη.
 
Στον Εχίνο τον υποδέχτηκαν μεθυσία αρνιού….
Παρότι χαρακτηρίστηκε ως«ιδιωτική» η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου, ωστόσο στον Εχίνο όπουέφτασε γύρωστις 8.30 μ.μ. και αμέσως μετά το τέλος της βραδινής προσευχής, οικάτοικοι τουεπεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή εφάμιλλη πρωθυπουργού. Έστρωσαν κόκκινοχαλί στοχώρο της ομιλίας  ενώμπροστά από τοτζαμί θυσίασαν προς τιμή του ένα αρνί τηρώντας το έθιμο του «κουρμπάν»για τουςφιλοξενούμενους που επισκέπτονται πρώτη φορά την περιοχή ενώ συνόδευαντη θυσίαμε προσευχές. Κορίτσια του χωριού πρόσφεραν λουλούδια στον κ.Νταβούτογλου καιστη σύζυγό του Σαρέ, ενώ με θερμά λόγια τον καλωσόρισαν ο δήμαρχοςΜύκης κα.Τσουκάλ Μουσταφά και ο εκδότης της εφημερίδας Γκιουνδέμ Μουσταφά Τράπα.Στοσημείο μπροστά από το τζαμί τον υποδέχτηκε με θερμό χαιρετισμό οβουλευτής κ.Τσετίν Μάντατζη, ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μετέ οι οποίοι μαζί με πλήθοςκόσμου καιεν μέσω επευφημιών τον συνόδευσαν ως το χώρο όπου είχε προγραμματιστείη ομιλίατου (σε καφενείο στην βόρεια πλευρά του Εχίνου).
Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε αρκετήώρα στο συγκεντρωμένο πλήθος ενώ ο λόγος του πολλές φορές διακόπτονταναπόχειροκροτήματα και συνθήματα, όπως «είμαστε περήφανοι για σένα», ή άλλαθρησκευτικού χαρακτήρα. Μετέφερε επίσης θερμούς χαιρετισμούς από τονπρόεδροκαι τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και οι κάτοικοι του Εχίνου τουφώναξαν: «Τουςθέλουμε και εδώ»!
 ΟΤούρκος υπουργός είπε ότι ήταν παλιά τουεπιθυμία να επισκεφθεί τον Εχίνο και επανέλαβε ότι πρέπει να είναιμονιασμένοικαι να διατηρήσουν τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους.Επίσης ότιθα πρέπει ως Έλληνες πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες να έχουνανοιχτούςορίζοντες και να είναι ενεργοί σε όλους τους τομείς της οικονομικής,κοινωνικήςκαι δημόσιας ζωής. Υπογράμμισε δε ότι «το καλό κλίμα που επικρατεί στιςελληνοτουρκικές σχέσεις, αποβαίνει και προς όφελός τους» κάνοντας μιαθετικήαποτίμηση των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα και αναφέρθηκε στιςεποικοδομητικέςσυναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τονυπουργόΕξωτερικών κ. Δρούτσα.
Γενικότερα το κλίμα ήταν θερμόμεν αλλά χωρίς ακρότητες ενώ ο λόγος του κ. Νταβούτογλου χαρακτηρίστηκεωςμετριοπαθής και ήπιος και συναινετικός χωρίς αναφορές σε θέματα σχετικά με την εκλογή τωνμουφτήδων ή αιτιάσειςγια τα βακούφια (τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο του) όπως αρχικάπιστευόταν ότιθα αναφερθεί δεδομένης της πρόσφατης αναφορά του πρωθυπουργού τηςΤουρκίας στοθέμα εκλογής των μουφτήδων. ο οποίος έκανε λόγο για αθέτηση υπόσχεσηςτουέλληνα πρωθυπουργού.
Η επίσκεψή του στον Εχίνοολοκληρώθηκε με αναμνηστικά δώρα που προσέφερε ο δήμαρχος στο ζεύγοςΝταβούτογλου και με γεύμα προς τιμήν τους.
 
Τα μεσάνυχτα στην ΤΕΞ και στηνέδρα του  Μετέ
Γύρω στις 11.30 ο κ. Νταβούτογλου αναχώρησε για την Ξάνθη.Πρώτος σταθμός το κτίριο της πρώην «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» όπου έμεινε για περίπου 45 λεπτάκαι αμέσωςμετά η έδρα του ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ στην οδό Στογιαννίδου (πρώηνοικίαΑγγά). Οι επισκέψεις του σε δύο θεσμούς στην Ξάνθη καθώς και στηνεπίσηςπαράνομη «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» που δεν αναγνωρίζονται από τηνελληνικήπολιτεία χαρακτηρίστηκαν από διπλωματικούς κύκλους ως έμμεσος τρόπος νομιμοποίησής τους καιαποδοχής τους από τον τούρκο υπουργό και αποτέλεσε ίσως την μόνη«προκλητική»πράξη κατά την περιοδεία του στη Θράκη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναχώρησε στη 1.10για την Καβάλα, όπου διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ,  πριν την αναχώρησή του γιατηΘεσσαλονίκη. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…