Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ένας δρόμος που ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας

Ένας δρόμος που ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Τη σθεναρή  πεποίθησήτους ότιη διάνοιξη του δρόμου του Δημαρίου – Ρεντουζέν αποτελεί «εργαλείο»τουριστικήςανάπτυξης, προώθησης της επιχειρηματικότητας που διευκολύνει τιςεπενδυτικέςδυνατότητες και τις προοπτικές οικονομικών συνεργασιών, μεγιστοποιώνταςταοφέλη για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία κατέθεσαν τόσο ο νομάρχης και ηδήμαρχοςτου Σμόλυαν κ. Στεφάν Σταϊκόφ και Ντόρα Γιάνκοβα, όσο και ο γραμματέαςτης Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας που είχε την πρωτοβουλία τηςδιοργάνωσηςτης αποστολής στο Σμόλυαν την Δευτέρα 21 Μαρτίου. Στην αποστολήσυμμετείχανεκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι των ΜΜΕ της Ξάνθης και η πρώτησύσκεψη  πραγματοποιήθηκεστο κτίριο της Νομαρχίας καιη δεύτερη στο Δημαρχείο.
 
Επιβάλλεται ν’ ανοίξει  οδρόμος από το Δημάριο
 Το κοινό συμπέρασμαπουκατέληξαν πολιτικοί και φορείς κωδικοποιείται στη φράση του νομάρχη:«Ανθέλουμε ανάπτυξη στην περιοχή μας πρώτα πρέπει ν’ ανοίξει ο δρόμος απότο   Δημάριο».Σ’ αυτό που επίσης συμφώνησανάπαντες ήταν ότι ο δρόμος Αγ.Κωνστντίνου – Ζλάτβογκραντ δεν έχει τιςπροδιαγραφές ενός εμπορικού δρόμου και περιορίζεται μόνο σε μιατουριστικήδίοδο με περιορισμένες δυνατότητες εξαιτίας της μη διέλευσης φορτηγώνκαιτουριστικών λεωφορείων, λόγω της στενότητάς του παρά το γεγονός  όπως επισημάνθηκε ότι σ’ένα χρόνο τονδιάβηκαν 500.000 τουρίστες.
 
Άμεση προτεραιότητα τα 9χιλ.στο Δημάριο και παρεμβάσεις στο δρόμο Εχίνου – Μελοίβια
Αυτό που μετέφερε ο κ. Τσαρτσάρας είναι ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για το δρόμο όμωςεπειδή  αυτή ηδιαδικασία είναι χρονοβόρακαι μεγάλο το κόστος αυτό που μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο είναι ένακομμάτι9 χιλ. στο Δημάριο καθώς επίσης και παρεμβάσεις στο κομμάτι Μελοίβια –Εχίνου.Η βουλγάρικη πλευρά έδειξε να συμμερίζεται αυτή την λύση, ακούστηκανόμως καιεπικριτικές φωνές για την αργοπορία της υλοποίησης της διακρατικήςσυμφωνίαςπου υπογράφτηκε το 1996 στο Δημαρχείο του Σμόλυαν που προέβλεπε τονκάθετοάξονα της Ξάνθης. Σ’ αυτές τις επικρίσεις ο κ. Τσαρτσάρας παραδέχτηκεότι ηκαθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός «ότι κάποιοι δεν τον ήθελαν πολύ»,όπωςχαρακτηριστικά είπε. Πρόσθεσε δε ότι έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός γιατο θέμακατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Δημάριο ενώ από την βουλγάρικηπλευρά επίσηςεπισημάνθηκε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησηςμεταξύ τουΈλληνα και βούλγαρου πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
 
Τι είπαν οι εκπρόσωποι φορέων
Ο κ. Αθανασιάδης, εκπρόσωπος του ΕΒΕ Ξάνθης επεσήμανε τηναναγκαιότητα της διάνοιξης προκειμένου να υπάρξει τουριστική καιεμπορικήεπικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι ο εμπορικός κόσμοςτης Ξάνθηςπιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και ότι πιστεύει πως σύντομα θα υπάρξειθετικήέκβαση. Επίσης υπογράμμισε το γεγονός του μειωμένου επενδυτικούενδιαφέροντοςβουλγάρων έναντι του αυξημένου των ελλήνων, τονίζοντας ότι κατανοεί μεντιςδυσκολίες αλλά ότι παράλληλα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και ωςπρος αυτό.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου επεσήμανε ότιόλος ο επιχειρηματικός κόσμος είναι θετικός στη διάνοιξη αυτή και ότι ηΕλλάδακαι η Βουλγαρία πρέπει να κερδίσουν το χαμένο χρόνο της απομόνωσης στηνοποίατις καταδίκασαν επί δεκαετίες τα διεθνή κέντρα εξουσίας και νασυνεργαστούν γιανα ξεπεράσουν την κρίση. Τόνισε δε όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξηπρέπειαπ’ την μεριά μας να γίνουν μια σειρά υποδομές στις παραλίες του  νομού μας γιατίπαρατηρείται το φαινόμενο ναέρχονται βούλγαροι  τουρίστεςαλλά νακατευθύνονται σε παραλίες εκτός νομού. Τέλος κατέθεσε την πρόταση ναλειτουργήσουν γραφεία ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου και  στην Ξάνθη και  στο Σμόλυαν. Οαντιδήμαρχος τουριστικήςανάπτυξης Ξάνθης κ. Απόστολος Αγκόρτσας και πρόεδρος της ΈνωσηςΞενοδόχωνεπεσήμανε με τη σειρά του την ανάγκη να γίνει ο δρόμος μια ώρα αρχύτερακαι ότισε επίπεδο φορέων μπορούν από τώρα να κλείσουν συμφωνίες με τουριστικάγραφείαγια τουρισμό το καλοκαίρι στη Ξάνθη και ομοίως για χειμερινό τουρισμόστοΠαμπόροβο. Επεσήμανε ότι μπορούν άμεσα να ενημερωθούν για τις τιμές καιότι  πρέπει  να υπάρξει συνεργασία μετους επαγγελματίεςτης Ξάνθης και του Σμόλυαν ενώ ζήτησε από τον νομάρχη να υπάρξει μιαάμεσηεπαφή. Απ’ τη βουλγάρικη πλευρά στη σύσκεψη συμμετείχαν ομόλογοιεκπρόσωποιφορέων και εκφράστηκε ως κοινή θέση ότι υπάρχουν ευρείς ορίζοντεςσυνεργασίαςστον τουριστικό και επιχειρηματικό τομέα μεταξύ Ξάνθης και  Σμόλυαν , όμως απαραίτητηπροϋπόθεση είναι ηδιάνοιξη του δρόμου. Τέλος η δήμαρχος του Σμολυαν κα Γιάνκοβα επεσήμανε ότι πρέπει η φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης να φτάσειστη βουλή των δυο χωρών και να γίνει αυτός ο δρόμος ενώ παράλληλατόνισεότι  πρέπει  η συνεργασία να επεκταθείστην υλοποίησηδιασυνοριακών προγραμμάτων με χρήματα της Ε.Ε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…