Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Δημοκρατική Αριστερά: Στο ευρώ είναι η λύση

Δημοκρατική Αριστερά: Στο ευρώ είναι η λύση

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Τη θέση της ΔημοκρατικήςΑριστεράς ότι το μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης που προώθησε ητρόικα καιαποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε, εξέφρασε το μέλος τηςΕκτελεστικήςΕπιτροπής και γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης ΣάκηςΠαπαθανανασίου, ο οποίος βρέθηκε τη Δευτέρα στην Ξάνθη και παραχώρησεσυνέντευξη Τύπου στα γραφεία της οργάνωσης, παρουσία τοπικών μελών πουαργότερασυμμετείχαν σε οργανωτική σύσκεψη.
 
Η διέξοδος που πρότειναναπέτυχε
Ο κ. Παπαθανασίου εξήγησε ότι τοΜνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο που αποτέλεσαν επιλογή της τρόικας και τηςκυβέρνησης ακολούθησαν το μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης, πουνομοτελειακάοδήγησε σε ύφεση και όξυνση του δημοσιονομικού προβλήματος. Παραδέχτηκεότι οβασικός «βραχνάς» της ελληνικής οικονομίας συνίσταται στο τρίπτυχο τουαναποτελεσματικού δημόσιο τομέα, της οικονομίας χωρίς παραγωγή και τηςαγοράςπου «λυμαίνεται» από τα καρτέλ. «Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τηναλλαγή»,τόνισε ο ίδιος, αποδίδοντας ευθύνες στις μη κυβερνητικές δυνάμεις τουπολιτικούσυτήματος, που «στάθηκαν αυτοαναφορικα». «Η ΝΔ», πρόσθεσε,«επικεντρώθηκε στησυγκέντρωση της διαμαρτυρίας και ενώ φιλοδοξούσε να αποτελέσεικυβερνητικήλύση, δεν πρότεινε κανένα εθνικό σχέδιο».
 
Αυταπάτη οποιαδήποτε λύσηεκτός ΕΕ και Euro
«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχηγια να παραμείνει στην ΕΕ και το ευρώ. Κάθε άλλη λύση είναι αυταπάτη»,υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου, δίνοντας βαρύτητα ωστόσο, σεπροϋποθέσεις πουπρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα και συγκεκριμένα αρίθμησε: «1. Νασταματήσει ηιστορία με τους εθνικά απόντες, εννοώντας τη μη συνδρομή του μεγάλουκεφαλαίου,τις καταθέσεις στο εξωτερικό, την Εκκλησία και την αδιαφορία από μέρουςτουπολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων τους, που επιμένουν να δείχνουνότι δενκατανοούν. «Σε αυτό το σημείο ανέφερε την πρωτοβουλία Κουβέλη πουακολούθησανοι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. για παραίτηση από μέρος των βουλευτικώναποζημιώσεων).2. να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή. 3. να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις μεχαρακτήρααναπτυξιακό και όχι «κοινωνικού πολέμου, 4. να επιτευχθεί μία σύγκλισηαπόψεωντων πολιτικών δυνάμεων, όχι απαραίτητα συναίνεση αλλά συνεργασία γιααναγκαίεςαλλαγές που θα απαλείψουν τον άδικο πόνο της κοινωνίας».
 
Μεταρρυθμίσεις σε ιδιωτικό καιδημόσιο τομέα
Ιδιαιτέρως στάθηκε το μέλος τηςΕ.Ε. του κόμματος στη μορφή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μακριά απόαγκυλώσειςκαι υπάρχοντα διαστρεβλωμένα συντεχνιακά συμφέροντα. Σημείωσε: «είμαστευπέρτης τόνωσης του ιδιωτικού τομέα. Λέμε ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλάμε τηβασική παράμετρο να μην πωληθεί ο εθνικό πλούτος ‘όσο- όσο’, αλλά νακρατηθούνστρατηγικοί τομείς, όπως το νερό. Δηλαδή, να θεσπιστεί και ναλειτουργήσει ένααυστηρό νομικό καθεστώς για παραχωρήσεις σε ιδιώτες σε λιμανιών,επιχειρήσεωνκαζίνο κλπ».
«Λάφυρο του πελατειακούσυστήματος, όπου εγκαθιδρύθηκαν νοοτροπίες χαμηλής απόδοσης»,χαρακτήρισε τοδημόσιο τομέα ο κ. Παπαθανασίου, εξηγώντας ωστόσο ότι η ανατροπή του,όσογίνεται με οριζόντιο τρόπο, εν τέλει γίνεται με άδικο τρόπο.Παραδέχθηκε ότι τοσυντεχνιακό καθεστώς που υποκινείται και από συνδικαλιστέςεργαζομένους, αλλάκαι από προμηθευτές «της μίζας και των συμφερόντων» πρέπει να ανατραπείκαι ναεδραιωθεί ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει ότι ο μισθός ανταποκρίνεταιστηνεργασία, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. «Εμείς προωθούμε τηνανασυγκρότησηκαι όχι την καταδίκη του δημόσιου χώρου στην υγεία, την Παιδεία, τηνεξυπηρέτηση των πολιτών, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τον έλεγχο τωνπροσλήψεων», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι πρόθεση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ηαξιοποίησηευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις με σύμπραξη ιδιωτών και Δημοσίου.
 
Η κοινωνία πρέπει να αλλάξεικαι θα αλλάξει
Σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση ήδηκαθυστέρησε πολύ και θέλοντας να βάλει τις «κόκκινες γραμμές» τηςΔΗΜ.ΑΡ., μεδεδομένη την ευρωπαϊκή πίεση τόνισε: «η κοινωνία πρέπει να αλλάξει καιθααλλάξει, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικού πολέμου καιαντιλαϊκών μέτρων, έξω από λογικές εκχώρησης εθνικού πλούτου μεεξυπηρέτησηιδιωτών και fast trackδιαδικασίες, σε σχέση πάντα με την ΕΕ, αλλά όχι με το μοντέλο τηςγερμανοποίησης της Ευρώπης, καλλιεργώντας σχέσεις με ευρωπαίουςεπενδυτές, αλλάόχι χωρίς πεδίο διαπραγμάτευσης». Μάλιστα, σε επίπεδο ΕΕ, έκανε τηδιευκρίνιση:«μέχρι τώρα το μοντέλο ήταν ‘και καλά’ ευρωπαϊκής σύγκλισης, αλλά οΒορράς είχεπλεονεκτήματα που ενίσχυε αξιοποιώντας την αγορά του Νότου. Εμείς λέμεναενωθούν τα πλεονάσματα του Βορρά με τα ελλείμματα του Νότου, όχι για νασυνεχίσει ο τελευταίος να ζει με δανεικά, αλλά για να εδραιωθεί μίαευρωπαϊκήσυνανάπτυξη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…