Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Απόσυρση τώρα… και μέχρι το τέλος του χρόνου

Απόσυρση τώρα… και μέχρι το τέλος του χρόνου

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Πραγματική «ανάσα» χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης γιααπόσυρση παλαιών αυτοκινήτων οι έμποροι της Ξάνθης, περιμένοντας απόστιγμή σεστιγμή την δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασηςπου θαθέσει σε εφαρμογή το πλαίσιο και θα καθορίζει τις επιμέρουςπαραμέτρους. Ο κ.Γιάννης Αθανασιάδης, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του σωματείουεμπόρωναυτοκινήτων καθετοποιημένων μονάδων Ξάνθης, εξηγεί ότι, μπορεί μεν τακίνητρανα είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με την απόσυρση που αποτόλμησε λίγεςμόλιςημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο τηστιγμήπου η αγορά αυτοκινήτου τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε «ελεύθερηπτώση»οπωσδήποτε καλωσορίζεται από τους εμπόρους αυτοκινήτων που εκτιμούν ότιθαπροκαλέσει την ανταπόκριση του κόσμου. «Ο κόσμος τους 3-4 τελευταίουςμήνες είναι‘κουμπωμένος’ αναμένοντας την απόσυρση, οπότε τώρα πιστεύουμε ότι θαπροβεί σεαγορά. Κι αυτό για εμάς είναι μια ουσιαστική «ανάσα» αν σκεφτεί κανείςότι ηπτώση του τζίρου αγγίζει το 70%», σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης.
Για το λόγο αυτό με ανακοίνωσή του το σωματείο ευχαριστεί δημόσιατον ξανθιώτη υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη, σημειώνοντας ότι υλοποίησε τηνυπόσχεσήτου να συνδράμει στην επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή τηςΚΥΑ. «Κατ’αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία βάζοντας τέλος στην αγωνίατωνεμπόρων αλλά και των καταναλωτών οι οποίοι πρόκειται να κάνουν χρήσητουμέτρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι, το νεοσύστατο σωματείο της Ξάνθης αριθμεί 21 μέληκαι θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του εκλογές εντός του μήνα.
Όσον αφορά το θέμα της απόσυρσης, προβληματισμό γεννά στο σύνολο τωνεμπόρων πανελλαδικά κατά πόσο ο κόσμος θα μπορέσει να ανταποκριθεί με«ζεστόχρήμα», αφού οι τράπεζες είναι εξαιρετικά διστακτικές στη χορήγησηκαταναλωτικών δανείων. Κάποιοι κύκλοι εκτιμούν ότι Γαλλία και Γερμανίαθαπιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση με δεδομένο ότι θέλουν να τονώσουν τιςδικέςτους αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμη.
 
Προϋποθέσεις, απαλλαγές, δικαιούχα αυτοκίνητα και διαδικασίαστηνέα ΚΥΑ για την απόσυρση
Ειδικότερα με την ΚΥΑ του Υπουργείου Οικονομικών, του ΥπουργείουΥποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος,Ενέργειας καιΚλιματικής Αλλαγής, δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιουεπιβατικούαυτοκινήτου μέχρι και 2000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από τέλοςταξινόμησης σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου (για τοοποίο έχειεκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998), το οποίοπαραδίδεται προς καταστροφή (αποσύρεται) στο εγκεκριμένο σύστημαεναλλακτικήςδιαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής. Η έναρξη της εφαρμογήςπραγματοποιείται δέκα ημέρες από τη δημοσίευση της Απόφασης στηνΕφημερίδα τηςΚυβέρνησης, ενώ η λήξη της θα είναι στις 20 Δεκεμβρίου 2011
Οι απαλλαγές έχουν ως ακολούθως:
α) μέχρι και 900 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξίαμέχρι και 6.000 ευρώ.
β) από 901 μέχρι και 1400 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. γιαεργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.
γ) από 1401 μέχρι και 1600 κ.ε., απαλλαγή από το 65% του  Τ.Τ. και για εργοστασιακήαξία μέχρι και11.000 ευρώ.
δ) από 1601 μέχρι και 2000 κ.ε., απαλλαγή από το 50% του Τ.Τ. καιγια εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.
Δικαιούχα της ως άνω απαλλαγής πρόσωπα ορίζονται ο ιδιοκτήτης τουαυτοκινήτου το οποίο αποσύρεται ή το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης τουαυτοκινήτου έχει εκχωρήσει  τοδικαίωμαπρος απόσυρση.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για τααποσυρόμενα αυτοκίνητα είναι:
α) Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι και31/12/1998.
β) Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία τουαμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησηςκαθώςμπορεί να έχουν πλέον αχρηστευθεί λόγω της ακινητοποίησής τους).
γ) Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 καθώς και τυχόνοφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σεακινησίαδεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.
Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα,πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.
Η διαδικασία της απόσυρσης έχει τα εξής βήματα:
Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή τον εξουσιοδοτημένοεκπρόσωπό του σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής ΟχημάτωνΤέλουςΚύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).
Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωήςεκδίδει εντός 8 ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, δίνειένααντίγραφο του πιστοποιητικού στον ενδιαφερόμενο και ένα αντίγραφοαποστέλλειστην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της εκάστοτε Περιφέρειας γιαναδιαγραφεί το όχημα.
Η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, στην οποίααποστέλλεται το πιστοποιητικό καταστροφής εκδίδει εντός 5 ημερών απότην λήψητου αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής, πράξη οριστικήςδιαγραφής τουοχήματος.
Η πράξη οριστικής διαγραφής παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματοςή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε δύο αντίγραφα.
Το ένα αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής κατατίθεται άμεσαστο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερόμενους.
Η εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσυρσης:  17 ημέρες.
Διαδικασία τελωνισμού καινούργιου αυτοκινήτου:
Το αυτοκίνητο που θα παραληφθεί πρέπει να είναι καινούργιο καιατελώνιστο.
Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται απευθείας από τουςιδιώτες:
Ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προςτο οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση υποβάλλειτελωνειακόπαραστατικό για τον τελωνισμό του καινούργιου επιβατικού οχήματος στοοποίοεπισυνάπτει:
Βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος και
Αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής του αποσυρόμενου επιβατικούοχήματος. 
 
Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται από την εμπορικήεπιχείρηση για λογαριασμό των ιδιωτών:
Εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά (βεβαίωση καταβολής τελώνκυκλοφορίας και πράξη οριστικής διαγραφής) απαιτούνται και:
Αίτηση της εταιρείας με την οποία θα ζητείται ο τελωνισμός τουοχήματος προκειμένου να διατεθεί στον δικαιούχο,
Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσιααρχή) του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου προς τοοποίο έχειγίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση, με την οποία θαβεβαιώνεται ησυμφωνία του με την εμπορική επιχείρηση.
Στις περιπτώσεις αυτές το τελωνειακό παραστατικό θα μένει σεεκκρεμότηταγια έξι μήνες έως ότου επιστρέψει το πιστοποιητικό ταξινόμησης τουαυτοκινήτουαπό το οποίο να προκύπτει ότι το αυτοκίνητο ταξινομήθηκε στο όνομα τουιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχειγίνειεκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση.
Αν δεν επιστρέψει εντός της προθεσμίας αυτής το πιστοποιητικόταξινόμησης, τότε η εμπορική επιχείρηση θα καταβάλλει τους οφειλόμενουςφόρους,προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…