Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα δικαιώματα των παραγωγών

Αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα δικαιώματα των παραγωγών

0

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ με τουςΠροέδρους καιτους Διευθυντές όλων των ΕΑΣ της χώρας, συζητήθηκαν αναλυτικά οιδιαδικασίεςενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών για το έτος 2011 και ηυποβολήαιτήσεων των δικαιούχων για την ασφάλιση της παραγωγής και για τηνεγγραφή στομητρώο αγροτών, στο πλαίσιο της πρόσφατης προκήρυξης δημόσιουδιαγωνισμού απότο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τοέργο αυτό,με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στις 15 Φεβρουαρίου 2011.
 
Το Προεδρείο τηςΠΑΣΕΓΕΣ, μετά την αναλυτική τοποθέτηση των εκπροσώπων των ΕΑΣ εκτίμησετα εξής:
1.Η καθυστέρηση της προκήρυξης του διαγωνισμού και ηεξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να μην αναδειχθεί εμπρόθεσμα ανάδοχος γιαένα έργοπου απαιτείται, σύμφωνα με τη διακήρυξη, να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξιμηνών,θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δυνατότητα εμπρόθεσμης καταβολής τωνενισχύσεων τωνπαραγωγών.
2.Οι μέχρι σήμερα χειρισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ, που επιτρέπουν,παράλληλα με την προκήρυξη του διαγωνισμού να υποβάλλονται αιτήσειςπαραγωγώνστον ΟΠΕΚΕΠΕ,  μέσωδιαδικτύου, ή μεαυτοπρόσωπη προσέλευσή τους στα νομαρχιακά και περιφερειακά γραφεία τουΟργανισμού,θέτει σε άμεσο κίνδυνο την απαιτούμενη τεχνική αρτιότητα υλοποίησης καιολοκλήρωση του έργου, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η έγκαιρη καιέγκυρηκαταβολή των ενισχύσεων.
3.Παρά το γεγονός ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη διάρκεια τηςδημόσιας διαβούλευσης της προκήρυξης του έργου είχε από τις 12Νοεμβρίου 2010επισημάνει πλήθος ελλείψεων, παραλείψεων, ασαφειών που έθεταν σεκίνδυνο τηνυλοποίηση του αντικειμένου του διαγωνισμού, καμία από τις παρατηρήσειςκαιεπισημάνσεις που είχαν τότε τεκμηριωμένα υποβληθεί δεν λήφθηκαν υπόψη.Ειδικότερα:
α) είχε επισημανθεί ότι η διάκριση του έργου σε τρείς ζώνες,αναμένεται να δημιουργήσει αξεπέραστες δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα,γιατί,όπως είναι γνωστό, διαφορετικά αγροτεμάχια του ίδιου δικαιούχου πουδηλώνονταιστην αίτησή του, βρίσκονται πολύ συχνά σε διαφορετικούς Νομούς, γεγονόςπουκαθιστά αδύνατη την υποβολή των παραδοτέων σε ολοκληρωμένη, τελική,μορφή μεαποτέλεσμα η αναθέτουσα αρχή να παραλαμβάνει ημιτελή στοιχεία, από τηστιγμήπου ενδέχεται οι ζώνες να ανήκουν σε διαφορετικούς αναδόχους.
β) Αν και είχε επισημανθεί, η ανάγκη, να προσδιοριστεί μεακρίβεια ο αριθμός των δικαιούχων που μπορούν να καταθέτουν την αίτησήτουςαπευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δυστυχώς αυτό δεν λήφθηκε υπόψη, με αποτέλεσμακαι μεβάση τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι αδύνατο ναεκτιμηθεί οαριθμός των δικαιούχων τους οποίους περιλαμβάνει ο διαγωνισμός πουενδέχεται ναμειωθούν μέχρι και 50% και πλέον από το σύνολο των 900.000 αιτήσεων πουπεριλαμβάνει η διακήρυξη. Είναι συνεπώς αντικειμενικά αδύνατη ηστάθμιση του πραγματικούκόστους για την υποβολή προσφοράς.
γ) Παρά τη σαφή επισήμανση της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με τηνοποία, όπως είναι αυτονόητο, κρίνεται απαραίτητη για την αξιολόγηση τηςτεχνικής ικανότητας κάθε προσφέροντος και η εμπειρία του. Δυστυχώς, η απαιτούμενη εμπειρία δενπεριλαμβάνεται στονπίνακα κριτηρίων τεχνικής αξιολόγησης και δεν βαθμολογείται.
4. Μετά τα παραπάνω και μετά την τοποθέτηση των Προέδρων τωνΕΑΣ κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος αυτού, το Προεδρείο τηςΠΑΣΕΓΕΣαποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιό της, πουπρόκειται νασυνεδριάσει εκτάκτως στις 17.1.2011, να μην συμμετέχει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οιΕΑΣ στοδιαγωνισμό αυτό, όπως έχει προκηρυχθεί με την υπ’ αριθ. 3401/Π.Μ./2010διακήρυξη η οποία βρίθει τέτοιου μεγέθους και έκτασης ασαφειών καιαοριστιών,που τελικά την καθιστούν διαβλητή. Η ΠΑΣΕΓΕΣ επιφυλάσσεται να ασκήσεικάθενόμιμο δικαίωμά της.
« Αντί η Κυβέρνηση να επαίρεται για την εμπρόθεσμη πληρωμήτων ενισχύσεων στους παραγωγούς, θα όφειλε, τουλάχιστον, να αναγνωρίσειτη συμβολήτων ΕΑΣ στην έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση των διαδικασιώνενεργοποίησης τωνδικαιωμάτων των παραγωγών και να μην οδηγείται σε έναν κατάπτυστοδιαγωνισμό,ακυρώνοντας κάθε έργο που έχει μέχρι σήμερα εκτελεστεί, θέτοντας σεάμεσοκίνδυνο την πληρωμή των ενισχύσεων των παραγωγών» τόνισε ο Πρόεδρος τηςΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας.
Υπογραμμίζεται ότι οι ΕΑΣ θα παραμείνουν, σε κάθε περίπτωση,διαθέσιμες για την  υποστήριξητωνπαραγωγών που ζητούν τη βοήθειά τους για κάθε αναγκαία διαδικασία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…