Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Αναπτυξιακός και στα μέτρα των μικρών επιχειρήσεων

Αναπτυξιακός και στα μέτρα των μικρών επιχειρήσεων

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Των «ευήκοων ώτων» του αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Ξυνίδη έτυχετο αίτημα  τουπροέδρου της ΟΕΒΕ Ξάνθηςκ. Σωτήρη Τσιακίρογλου το οποίο κατέθεσε στη συνάντηση τους στις 5Ιανουαρίου.Χθες όπως του γνωστοποιήθηκε τηλεφωνικά από τον κ. Ξυνίδη έγινεαποδεκτή ημείωση της ελάχιστης επένδυσης από 200.000 ευρώ που ήταν αρχικά για τιςΜικρομεσαίες επιχειρήσεις σε 150.000 και για τις πολύ μικρές 100.000ευρώ και«πέρασε» μέσα στον νέο αναπτυξιακό που πρόκειται σύντομα να ψηφιστείστη Βουλή.
 
Και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν την …αναπτυξιακή ευκαιρία
Ικανοποιημένος από την άμεση ανταπόκριση του κ. Ξυνίδη ο κ.Τσιακίρογλου δήλωσε: «Θεωρούμε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας που άνοιξεμεταξύ τηςΟμοσπονδίας και του αν. υπουργού και γόνιμος και ουσιαστικός καιαποτελεσματικός είναι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και στο μέλλον ησυνεργασίαμας θα κινηθεί και με συνέπεια και με ταχύτητα». Παράλληλααιτιολογώντας τοαίτημά του για μείωση του ποσού της ελάχιστης επένδυσης που αποτελείπροϋπόθεσηέγκρισης ενός επενδυτικού σχεδίου ο κ. Τσιακίρογλου σημείωσε: «Έτσι θαμπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτό το επενδυτικό εργαλείο περισσότερεςεπιχειρήσειςκαι ιδιαίτερα οι πολύ μικρές. Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρίαεπιβάλλεται να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις που άλλωστε αποτελούνκαι τονκορμό της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας».
 
«Καθαρές κουβέντες», περιλαμβάνει ο αναπτυξιακός
Αξιολογώντας δε τον αναπτυξιακό και συγκρίνοντάς τον με τουςπαλιότερους ο κ. Τσιακίρογλου τον αποτιμά σαφώς καλύτερο: «Έχει καθαρέςθέσεις…καθαρές κουβέντες και μόνο έτσι μπορεί πραγματικά να βοηθήσεις.Ειδικότερααξιολογεί ως πολύ θετικά 3 σημεία τα οποία εισάγονται για πρώτη φορά:1)Ηγνωστοποίηση απ’ την αρχή του έτους του διατιθέμενου ποσού, γεγονός πουσημαίνει ότι οι επιχειρηματίες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιο ποσόείναιδεσμευμένο και θα προγραμματίζουν τις κινήσεις τους 2)Τον Απρίλιο κάθεέτους θαγνωρίζουν αν εγκρίθηκε ή όχι η επενδυτική τους πρόταση και 3)ΤονΟκτώβριο τουίδιου έτους θα παίρνουν τα χρήματα της επιχορήγησης. Έτσι μπαίνει ένατέλοςστην ατέρμονη αναμονή της έγκρισης που είχε ως αποτέλεσμα τηνκαθυστέρηση καιτο χάσιμο χρόνου του επιχειρηματία και λειτουργούσε ως ανασταλτικό τουεπενδυτικού ενδιαφέροντος,  καθώςόλαέχουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 
Το ρεζουμέ του αναπτυξιακού
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ο νέοςαναπτυξιακός νόμος για πρώτη φορά περιλαμβάνει τους περισσότερους απότουςτομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντική διεύρυνση τωνδραστηριοτήτων στον τομέα των υπηρεσιών, δίνει έμφαση στα ιδιαίτεραχαρακτηριστικά των επενδύσεων, προωθώντας ένα νέο επιχειρηματικόπρότυπο, τοοποίο βασίζεται:•Στην ανταγωνιστικότητα. •Στην ποιότητα. •Στηνεξωστρέφεια.•Στην καινοτομία. •Στην παραγωγική αναδιάρθρωση. •Στην πράσινηεπιχειρηματικότητα. Επιλέξιμες είναι οι υφιστάμενες ή νέες επιχειρήσειςπου δενελέγχονται από το δημόσιο, έχουν την νομική μορφή ατομικής επιχείρησης,εμπορικής εταιρείας ή συνεταιρισμού και τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’κατηγορίας.
Τα ποσοστά επιχορήγησης κυμαίνονται από 15% έως 50%, ανάλογα με τηνγεωγραφική περιοχή της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης.
Τα είδη της ενίσχυσης είναι:•Επιχορήγηση κεφαλαίου •Επιδότησηχρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)•Επιχορήγηση χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου
•Φορολογική απαλλαγή •Επιδότηση κόστους δημιουργούμενων θέσεωνεργασίας
Όλες οι ανωτέρω μορφές ενισχύσεων μπορούν να παρέχονται μεμονωμένα ήσυνδυαστικά, πλην της φορολογικής απαλλαγής, και της δημιουργούμενηςαπασχόλησης τα οποία παρέχονται πάντοτε μεμονωμένα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…