Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αδιάφορη η Ξάνθη για την εργασιακή εφεδρεία

Αδιάφορη η Ξάνθη για την εργασιακή εφεδρεία

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Η εργασιακή εφεδρεία ήταν τοπρόταγμα της πανελλαδικής απεργίας της 5ηςΟκτωβρίου που εξήγγειλε ηΑΔΕΔΥ και στήριξε η ΓΣΣΕ, σε συνδυασμό με το σύνολο των μέτρωνλιτότητας πουπροωθεί η κυβέρνηση υπό το βάρος των δεσμεύσεών της απέναντι στηντρόικα. ΣτηνΞάνθη ωστόσο, το στοίχημα της συμμετοχής φάνηκε από την αρχή ότι είχεχαθεί,αφού ελάχιστη ήταν η συμμετοχή στην απεργία, πολύ δε μικρότερη στησυγκέντρωσηστο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και την πορεία που ακολούθησε. Στο ΕΚΞβρέθηκανκάποιοι συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ τον παλμό ενίσχυσανμόνο οιφοιτητές που συμμετείχαν με το πανό την Πρωτοβουλίας Αντίστασης και ταμέλη τηςΠΑΣΠ που πήραν μέρος με δικό τους μπλοκ.
Το ΕΚΞ με ανακοίνωσή του εξέφρασετην πλήρη συμπαράστασή του στην 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν οιεργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ και κάλυψε τουςεργαζόμενούς τουπου συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Απογοητευμένος εμφανίστηκε στοβήμα ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Μπάμπης Ευστρατίου, ο οποίοςεξέφρασε τηδυσαρέσκειά του από την απουσία των εργαζομένων στην πιο κρίσιμη στιγμήγια ταεργασιακά δικαιώματα και πληροφόρησε ότι λόγω της υποτονική συμμετοχήςδε θαπραγματοποιηθούν ομιλίες, παρά μόνο τοποθετήσεις όσων θέλουν να πάρουντο λόγο.Το μικρόφωνο πήρε μόνο ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής του ΣυνδικάτουΙΓΜΕ Β.Αρβανιτίδης για να ζητήσει να κινητοποιηθούν οι επαγγελματίες μαζί μετουςεργαζομένους, μιας και η «τύχη» του ενός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μετον άλλοστην τοπική κοινωνία.
Η πορεία ακολούθησε τηνπαραδοσιακή διαδρομή από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το επόμενοραντεβούδόθηκε για τις 19 Οκτωβρίου στην πανεργατική πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
 
250.000 απεργίες στον ιδιωτικότομέα, τώρα έρχονται και στο δημόσιο…
Ο πρόεδρος του ΕΚΞ ΆγγελοςΜπεμπεκίδης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 19ηςΟκτωβρίου «ώστε για μια ακόμη φορά να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις, τιςδιαφωνίεςκαι τη ριζική μας αντίθεση στα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα τηςκυβέρνησης».Τόνισε ότι χρειάζεται το μήνυμα αυτό να είναι έντονο αφού «οι άνεργοικινδυνεύουν να ξεπεράσουν τους εργαζομένους σε αριθμό», ενώ «στις250.000απολύσεις μέχρι τώρα στον ιδιωτικό τομέα έρχονται να προστεθούν καιάλλες αυτήτη φορά στο δημόσιο τομέα με τη μορφή της εργασιακής εφεδρείας».
Ωστόσο, αυτό που κρίνεται υπ’αριθμόν ένα κρίσιμο θέμα για τη ΓΣΕΕ αυτή τη στιγμή είναι η συζήτησηπουξεκίνησε μετά την εκδήλωση των προθέσεων της τρόικας για κατάργηση τηςΕθνικήςΣυλλογικής Σύμβασης. Παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά χείλη ότι ηΕΓΣΣΕείναι «κόκκινη γραμμή», οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουνθορυβηθείέντονα, γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. «Αυτήθα είναιη ‘ταφόπλακα’ για τον ιδιωτικό τομέα καιαν τα καταφέρουν θα αποτελέσει την έσχατη μορφή αναλγησίας τηςκυβέρνησης»,σημείωσε ο κ. Μπεμπεκίδης, ο οποίος εξήγησε ότι ήδη μιλάμε γιακατάργησηθεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων «με τις ελαστικές μορφές εργασίας, τημισθοδοσία των νέων κάτω των 25 ετών που θεσμοθετήθηκε κατώτατος μισθός590ευρώ και τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που ξεπέρασε το 35%, ίσως καιπερισσότερο στη δική μας περιοχή». Μάλιστα, σχολίασε ότι «οι εργοδότεςκαι πάλιπανηγυρίζουν, γιατί κερδίζουν και με πρόσχημα την κρίση δημιουργούντέτοιεςσυνθήκες εργασίας. Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα της μη υποστήριξης τωνκινητοποιήσεων από τους ίδιους τους εργαζομένους και την περιορισμένησυμμετοχή, που είναι αντιστρόφως ανάλογη, με την ‘πληγή’ που δέχεται τοεργασιακό τους καθεστώς ο πρόεδρος του ΕΚΞ περιορίστηκε να πει ότι μέσαστο2011 σημειώθηκαν περισσότερες από 10 απεργιακές κινητοποιήσεις καισυλλαλητήριαστα μεγάλα αστικά κέντρα και ότι υπάρχει απογοήτευση, αλλά και θυμόςστουςεργαζομένους που ξέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν και αυτά πουέρχονται.
 
Μαθητικός ρυθμός στην πορείατου ΠΑΜΕ
Με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίωνκαι λυκείων της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η παράλληλη πορεία των δυνάμεωντουΚΚΕ, που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία. Οι Λαϊκή Επιτροπή προέβη σεσυντονισμό τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να κινητοποιήσει τουςμαθητές καιγια το λόγο αυτό κατάφερε να συσπειρώσει στην πορεία μαθητές τόσοσχολείων πουτελούσαν υπό κατάληψη όσο και άλλων. Μετά το τέλος της πορείας, κάλεσανσεσυνάντηση συντονιστικού τους μαθητές στο πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …