50% μείωση για την ΑΕΠΙ ζητά το ΕΒΕ

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τηναπόφαση να ζητήσει την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου για τη μείωση50% τουδικαιώματος της εταιρίας πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ) λόγωοικονομικής κρίσηςπήρε στη συνεδρίασή του το Επιμελητήριο Ξάνθης, όπου διαφάνηκε ότι έχειδημιουργηθεί ένα ομιχλώδες καθεστώς γύρω από τον τρόπο που χειρίζεταιτηδικαιοδοσία της η εν λόγω εταιρία, δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα γιατουςεπιχειρηματίες που μάλιστα οδηγούνται και στα δικαστήρια.
Ακόμη,στην ίδια συνεδρίαση με βάση εισήγηση που προετοίμασε ο κ. ΖήσηςΚατσαρίκαςαποφασίστηκε η σύσταση γραφείου στήριξης του επιχειρηματία, το οποίο θακαταγράφει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς και θα προβαίνει σε προτάσειςκαιλύσεις.
 
ΤηνΠαρασκευή Ξυνίδης και ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ στο ΕΒΕ
Απότη συνεδρίαση της Τετάρτης αν και ήταν προγραμματισμένο απουσίαζε οαναπληρωτήςυπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης που μαζί με τη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ θαενημέρωναν ταμέλη ΔΣ για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια- Ανταγωνιστικότητα τωνεπιχειρήσεων» καιγι’ αυτό το θέμα ανεβλήθη και θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή στις 7 μμ.
 
Γραφείοστήριξης επιχειρηματία συστήνει το ΕΒΕ
Όπωςανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Κατσαρίκας θα συσταθεί γραφείο στο ΕΒΕ,το οποίοθα καταγράφει τις ανάγκες των επιχειρηματιών και θα προτείνει λύσεις.Επίσης,θα έρχεται σε επαφή με τις ξένες πρεσβείες, με άλλα Επιμελητήρια και μεεπιχειρήσεις του εξωτερικού προκειμένου να διευκολύνει τα μέλη του καιναδιευρύνει τον κύκλο των συνεργασιών τους. Ακόμη, θα αποτελείενημερωτική δομήγια τις υπηρεσίες του ΕΒΕ, τα προγράμματα αλλά και τα διασυνοριακάδίκτυα. Οπρόεδρος κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος πρόσθεσε ότι μία στόχευση θααποτελέσει ηστήριξη των εξαγωγών και η προώθηση των επιχειρηματικών αποστολών μέσωτωνπρογραμμάτων του Επιμελητηρίου, ενώ προτάθηκε και έγινε αποδεκτό ταμέλη τουγραφείου να συνιστούν αντιπροσωπευτικές επιλογές, ώστε ναικανοποιούνται ταποικίλα θέματα που θα ανακύπτουν τόσο από το Βιομηχανικό όσο και τοΕμπορικόκαι Επαγγελματικό Επιμελητήριο.
 
Στοχευμένεςπροτάσεις για τον τουρισμό
Ο κ.Ανδρικόπουλος ενημέρωσε τα μέλη ΔΣ για την πρόσφατη διερευνητική τωνφορέων μετον θεματικό αντιπεριφερειάρχη για τον τουρισμό κ. Κώστα Παπακοσμά καιπαραίνεσε για κατάθεση στοχευμένων προτάσεων για την τουριστικήανάπτυξη τηςπεριοχής μας, δηλαδή προτάσεων που θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και δεθααναλώνονται σε «ευσεβείς πόθους» που θα περιλαμβάνουν όλες τιςδυνατότητεςτουριστικής ανάπτυξης του νομού από κάθε κατεύθυνση. 
Ο κ.Κατσαρίκας κατέθεσε τις προτάσεις που είχε προετοιμάσει δίνονταςβαρύτητα στηντοπική γαστρονομία, τον θρησκευτικό τουρισμό, το περιβάλλον και τηναξιοποίησητων Αρχαίων Αβδήρων και έθεσε κάποιες παραμέτρους σχετικά με τουςτρόπουςτουριστικής προβολής, της δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών και τηδιοργάνωσηεκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα.
Ο κ.Ανδρικόπουλος επέμεινε σε ακόμη πιο συγκεκριμένες προτάσεις,επιμένοντας στηδημιουργία τουριστικού πακέτου για τους επισκέπτες σε όλη την ΑΜΘ, ώστεναξέρουν πώς ακριβώς μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στηνΠεριφέρειά μας.
 
Κάτιπρέπει να γίνει με το αρδευτικό
Μετάαπό μία ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια που έγινε για την υλοποίησητουαρδευτικού στο νομό Ξάνθης και τους λόγους που συντέλεσαν στο«μπλοκάρισμά» τουο κ. Στέλιος Μωραΐτης πρότεινε να υπάρξει δυναμική παρέμβαση από το ΕΒΕπρος τοαρμόδιο υπουργείο, ώστε να απεμπλακεί το έργο και να δημιουργηθεί χωρίςάλληκαθυστέρηση, ως μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.
 
«Θααναστενάξει πολύς κόσμος στα δικαστήρια με την ΑΕΠΙ»
Ιδιαιτέρωςαπασχόλησε το θέμα της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από τα πνευματικάδικαιώματα που εισπράττει η ΑΕΠΙ και για το οποίο το προεδρείοεισηγήθηκε ναζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο μείωση 50% λόγω οικονομικής κρίσης. Οκ.Ανδρικόπουλος επανέφερε στη μνήμη των μελών ότι και παλαιότερα έχειασχοληθείμε το θέμα το ΕΒΕ, θέτοντάς το μάλιστα και στην κεντρική ΈνωσηΕπιμελητηρίωνκαι σημείωσε ότι τα ποσά που ζητάει είναι πολύ μεγάλα με αποτέλεσμα νααντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα οι επιχειρηματίες. Ο κ. Μωραΐτηςπρόσθεσε ακόμηότι πλέον η αρμοδιότητά της που ξεκίνησε από τα μεγάλα καταστήματαεπεκτείνεταισε κάθε είδους επιχείρηση, προσφάτως και περίπτερα, κομμωτήρια κλπ.«Αποτελείέναν αισχρό νόμο που γενικά και αόριστα χωρίς άλλα κριτήρια επιβάλλειένατιμολόγιο ανάλογα με τα τετραγωνικά», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι «καιβέβαιακανείς δεν ξέρει πού πάνε αυτά τα λεφτά».
Οδικηγόρος κ. Μπασλάκης τόνισε επίσης ότι το νεφελώδες καθεστώς έχεικάνει τηνεταιρία να αποθρασυνθεί και ανέφερε ότι αυξάνονται οι υποθέσειςεπιχειρηματιώνστα δικαστήρια, σχολιάζοντας μάλιστα ότι όσο συνεχίζει να μένειανεξέλεγκτηαυτή η κατάσταση «θα αναστενάξει πολύς κόσμος στις δικαστικές αίθουσες»
 
Δεύτερηεπαναπροκήρυξη για το VITO
Μετάτην ακύρωση του διαγωνισμού για το πρόγραμμα VITO,ύψους 93.820 ευρώ για δεύτερη φορά μετά την αποδοχή ενστάσεων πουκατατέθηκαν(για παρατυπία στη συγκρότηση της επιτροπής), με εισήγηση της επιτροπήςενστάσεων, το ΕΒΕ επαναπροκηρύσσει εντός 15 ημερών νέο διαγωνισμό καιαναμένειτις νέες προσφορές. Ο κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας που βρισκόταν στησυνεδρίαση ωςεκπρόσωπος των δύο εταιριών που κηρύχθηκαν ανάδοχοι, χωρίς διάθεσηκαταγγελίαςεπί προσωπικού εξήγησε: «νιώθουμε θιγμένοι και αν και έχουμε τηδυνατότητα ναπροσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια δε θα το κάνουμε, λόγω της καλήςσυνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με το Επιμελητήριο, αλλά και γιατίπιστεύουμεότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Θέλω όμως νακαταθέσω και την οικονομική μας επιβάρυνση, αλλά και την περίεργηπεριρρέουσαατμόσφαιρα που διέπει την όλη διεξαγωγή των διαγωνισμών».
 
 
 
Καταγγελίαγια παράτυπα εντάλματα από τον κ. Τσάβα
Τέλος,με τοποθέτησή του ο κ. Νίκος Τσάβας κατήγγειλε παρατυπίες σχετικά μετηνπληρωμή ονομαστικά τριών προσώπων που χρησιμοποιήθηκαν ως γραμματειακήυποστήριξη για τη διεξαγωγή προγραμμάτων και συγκεκριμένα ανέφερε τηνπερίπτωσηεργαζόμενης που υπέγραψε απόδειξη 2.000 ευρώ, ενώ εισέπραξε μόνο 350ευρώ καιτην περίπτωση άλλης γυναίκας που επίσης δούλεψε σε σεμινάριο και ενώ τοένταλμαπαραμένει ανυπόγραφο, η ίδια εισέπραξε 350 ευρώ. Ο κ. Τσάβαςδιευκρίνισε ότιαυτές οι ενέργειες έγιναν από τον πρώην διευθυντή και δήλωσε ότι οιεμπλεκόμενες προτίθενται να το επιβεβαιώσουν στον Εισαγγελέα, ενώ ο κ.Ανδρικόπουλος ζήτησε να δοθεί εντολή στο νομικό σύμβουλο να εξετάσειτηνκαταγγελία για έλλειψη υπογραφής και για τυχόν πλαστογράφηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…