Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 3.000 θέσεις εργασίας «έφερε» η Κατσέλη στην Ξάνθη

3.000 θέσεις εργασίας «έφερε» η Κατσέλη στην Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
3.000 θέσεις εργασίας μέσα απόδύο νέα προγράμματα «έφερε» μαζί της για την Περιφερειακή ΕνότηταΞάνθης ηυπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, επισκεπτόμενη την Παρασκευή τηνπεριοχή μας.Συγκεκριμένα, εξήγγειλε ότι 1.500 θέσεις θα δημιουργηθούν μέσα από τοπρόγραμμακοινωνικής απασχόλησης για ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα κοινωφελούς σκοπούάμεσα, ενώάλλοι τόσοι περίπου θα είναι οι ωφελούμενοι από το Τοπικό ΟλοκληρωμένοΠρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) που αναμένεται να ξεκινήσειτοκαλοκαίρι. Στην επίσκεψη της στην Ξάνθη η υπουργός Εργασίας υπογράμμισεότι σεαυτά τα δύο προγράμματα που τρέχουν παράλληλα με τα υπόλοιπαπρογράμματα τουΟΑΕΔ και του υπουργείου, στόχος είναι να δοθεί συνέχεια, με πρώτο βήματηδρομολογούμενη θεσμοθέτηση της κοινωνικής επιχείρησης μέσα από τοφορολογικόνομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες εβδομάδες.
 
Εντυπωσιασμένη από τηνετοιμότητα των τοπικών αρχών η Λούκα Κατσέλη
Η πρώτη επίσκεψη της υπουργούστην Ξάνθη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Τσέκουκαι τηςπροέδρου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κ. Τσιμπίδα που τη συνόδευανήταν στοχώρο της δημοτικής επιχείρησης κατασκευής παραδοσιακών ενδυμάτων ΕΝΔΥΩστηΔιομήδεια, όπου την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδηςκαι οιαντιδήμαρχοι του δήμου.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τονκ. Τσολακίδη, ο τελευταίος έδωσε προτεραιότητα στην κατασκευή ΕργατικώνΕστιώνστη Γενισέα και την επαναλειτουργία του γραφείου ΟΑΕΔ στο δήμο.
Αργότερα επισκέφθηκε τονπροσφάτως επισκευασθέντα παιδικό σταθμό της Εργατικής Εστίας και στησυνέχειασυναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη, τοΜητροπολίτη κ.Παντελεήμων, τους δημάρχους και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων τηςΞάνθηςστην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Ο Περιφερειάρχης ΆρηςΓιαννακίδηςσυνόδευσε την υπουργό καθ’ όλη την επίσκεψή της στην Ξάνθη, ενώ τοπαρών έδωσεκαι ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.  Εκεί, οι δήμαρχοι, με τηνΠεριφερειακή Ενότητακαι τη Μητρόπολη κατέθεσαν στην υπουργό κείμενο με την καταγραφήαναγκών,δυνατοτήτων και προτάσεων σχετικά με την αξιοποίησης της πρώτης δράσηςτουυπουργείου αναφορικά με την κοινωνική εργασία, πράγμα που εξέπληξεευχάριστατην κ. Κατσέλη, η οποία συνεχάρη τις τοπικές αρχές για την ετοιμότητάτους.
 
Από την Ξάνθη ξεκινούν οι δύοκαινοτόμες δράσεις του υπουργείου Εργασίας
«Το σημερινό μήνυμα τουυπουργείου είναι ότι υποστηρίζει το αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας.Εσείςξέρετε καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής σας και γι’ αυτόαναθέτουμε σεσας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την αναδιάρθρωση της παραγωγικήςβάσης τηςπεριοχής», είπε η κ. Κατσέλη από την αίθουσα του Επιμελητηρίου τηςΞάνθης, όπουβρέθηκε προκειμένου να παρουσιάσει τις δύο καινοτόμες δράσεις τουυπουργείουΕργασίας. «Δεν αποτελούν πανάκεια, δε θα λύσουν το πρόβλημα τηςανεργίαςσυνολικά, αλλά συνιστούν μία βοήθεια, μία ένεση που αν υλοποιηθεί σωστάκαιπιάσουν τόπο τα προγράμματα θα βάλουν βάσεις για την αυριανή μέρα»,πρόσθεσε ηυπουργός, εξηγώντας ότι στόχος των δύο δράσεων είναι: 1) να στηρίξουντηνεργασία τώρα, 2) να στηρίξουν την εργασία συγκεκριμένων έργων που«πιάνουντόπο» και 3) να βάλουν τις βάσεις για αποτελέσματα που θα πυροδοτήσουντηναναπτυξιακή δυναμική της περιοχής και τα οποία βέβαια θα λειτουργούνπαράλληλακαι συνδυαστικά ή συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες δράσεις τουυπουργείουΕργασίας και του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Δεν επιδοτούμε τηνανεργία,αλλά την εργασία σε έργα που ‘πιάνουν τόπο’», δήλωσε χαρακτηριστικά ηυπουργός.
 
1.500 τουλάχιστον οιπροκηρυσσόμενες συμβάσεις για κοινωνική εργασία
Όπως εξήγησε η υπουργός, το πρώτοπρόγραμμα αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ΟΤΑ, καθώς και νομικάπρόσωπαιδιωτικού και δημοσίου δικαίου με κοινωφελή σκοπό. Πανελλαδικά, οστόχος είναινα ωφελήσει 55.000 ανέργους (8.000 στην ΑΜΘ). Για την Ξάνθη,προβλέπεται ηάμεση κάλυψη 1.500 θέσεων, που ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί βάσει τηςθετικήςανταπόκρισης της υπουργού στο αίτημα του Φώτη Καραλίδη, καθώς ο αριθμόςτων θέσεωνέχει ήδη καλυφθεί με τις προτάσεις των φορέων που συμμετείχαν στηνσυνάντησηστην αντιπεριφέρεια, ενώ υπάρχει πρόθεση να ενταχθούν Γηροκομείο καιΝοσοκομείο. Οι θέσεις προβλέπεται να προκηρυχθούν στις επόμενες μία-δύοεβδομάδες για την ΑΜΘ και θα αναφέρονται σε αρμοδιότητες σχετικές μεμικροέργασυντήρησης, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων, ανάδειξη πολιτιστικήςκληρονομιάς, εξωσχολικά προγράμματα κ.ά.
Πρόκειται για πεντάμηνεςσυμβάσεις με μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, πουουσιαστικά έχειτη μορφή επιδόματος κοινωνικής εργασίας για την υλοποίηση κάποιουέργου. Καιγι’ αυτό οι συμβάσεις είναι και ευέλικτες, δηλαδή μπορεί να εκτελεστούνσπαστάσε μικρότερα χρονικά διαστήματα, που όμως δεν ξεπερνούν τους πέντεμήνες, ώστενα υποστηρίζουν συγκεκριμένα έργα.
Η πρόσληψη θα γίνεται από τουςεγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ και ενώ η υπουργός είπε ότι θα τηρηθεί σειράπροτεραιότητας με παράλληλη μέριμνα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καινέουςεπιστήμονες δε διευκρίνισε πώς ακριβώς θα δρομολογηθεί αυτή ηδιαδικασία.
Έδωσε τέλος, ιδιαίτερη έμφαση στοσχεδιασμό της κυβέρνησης η δράση να έχει και συνέχεια και γι’ αυτόενημέρωσεγια την επικείμενη θεσμοθέτηση της «κοινωνικής επιχείρησης» σε υπόκατάρτισησχέδιο νόμου, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικήςδραστηριότητας για έργα κοινωνικού σκοπού, με το συνεταιρισμό 7(τουλάχιστον)προσώπων.
 
Πρωτόκολλο συνεργασίας ΥΠΕΚΚΑ-ΠΑΜΘ
Η δεύτερη δράση αφορά το ΤοπικόΟλοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης, το οποίο ξεκινά, κατάπάσαπιθανότητα, το καλοκαίρι και είναι μεσοπρόθεσμης απόδοσης (για δύοχρόνια).Στόχος του είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό καιπεριφερειακόεπίπεδο, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, για την προετοιμασία ωφελούμενωνανέργωνκαι την ένταξή τους στην αγορά εργασίας
απευθύνεται πιο πολύ στονιδιωτικό τομέα. Πανελλαδικά υπάρχουν πόροι (συνολικού ύψους 190 εκ.ευρώ) για37.000 ωφελούμενους, ενώ στην ΑΜΘ υπολογίζονται οι ωφελούμενοι σε5.000-6.000και αναλογικά στην Ξάνθη. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ανοιχτόπρόγραμμα πουθα συνδράμει την Περιφέρεια στην κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού,επιμόρφωση,επαγγελματική εμπειρία, πρακτική άσκηση, συμβουλευτική, δικτύωσηεπιχειρήσεωνκαι δημιουργία εκθέσεων για υποστήριξη αναπτυξιακών δράσεων. Η κ.Κατσέληδιευκρίνισε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια και όχικεντρικάκαι το υπουργείο προσφέρει μόνο πόρους και τεχνογνωσία.
Για την δράση αυτή υπεγράφηπρωτόκολλο συνεργασίας του υπουργείου και της ΑΜΘ από την κ. Κατσέληκαι τον κ.Γιαννακίδη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…