Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ξεπερνούν τις 30 οι αλλαγές στο νέο έντυπο του Ε1

Ξεπερνούν τις 30 οι αλλαγές στο νέο έντυπο του Ε1

0

Αλλαγές σε τουλάχιστον 30 σημεία έχει το νέο βασικό έντυπο(Ε1) της φορολογικής δήλωσης, καθώς η εφαρμογή των περισσοτέρωνδιατάξεων τουτελευταίου φορολογικού νόμου από την 1.1.2010 αλλάζει τους πίνακεςστουςοποίους δηλώνονται οι κατοικίες, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής,ταδίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι δαπάνες για υπηρετικό προσωπικό και οιδαπάνεςαπόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, για τον αντικειμενικόπροσδιορισμό των εισοδημάτων.
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται υποχρεωτικάηλεκτρονικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώοιπροθεσμίες αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερουςεπαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου για μισθωτούς καισυνταξιούχους.
Στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1 προστίθεται νέος κωδικόςστον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει εάν έχει κεφάλαια στοεξωτερικό με ένα «ναι» ή ένα «όχι».
Σε άλλο σημείο, ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει τοακαθάριστο εισόδημα που εισπράττει, δηλαδή τα ενοίκια από ακίνητα πουβρίσκονται στο εξωτερικό. Τους κωδικούς αυτούς το υπουργείο τούςσυμπεριέλαβεγια να μπορεί να ελέγξει εν συνεχεία τους φορολογουμένους μέσω του«πόθενέσχες».
Επίσης στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου προστίθενταικωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν απ΄ όσους ελεύθερους επαγγελματίεςέχουνυποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δενθαυπολογιστεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο.
Νέος είναι και ο κωδικός στον πίνακα με τα φορολογούμεναεισοδήματα, στον οποίο πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οιαθλητές,καθώς και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που μέχρι πρότινοςφορολογούνταναυτοτελώς (όπως τα επιδόματα των ανέργων). Η αλλαγή αυτή οφείλεται στογεγονόςότι από φέτος όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς θα φορολογηθούν τώρα μετηνενιαία κλίμακα.
Στο τμήμα με τα τεκμήρια εισοδήματος έχουν προστεθεί νέοικωδικοί και οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα τεκμήριαεισοδήματος, ανάλογα με το αν το σπίτι όπου διαμένουν είναι ιδιόκτητο,μισθωμένο ή με δωρεάν παραχώρηση. Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπουοφορολογούμενος καλείται να δηλώσει αν διαμένει σε μονοκατοικία.Καταργούνταικάποιοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος έπρεπε να αναγράψει το έτοςάδειαςοικοδομής της κατοικίας του. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2010ηκατοικία που θα διαμένει ο φορολογούμενος ή ενοικιάζει ή παραχωρείδωρεάνθεωρείται τεκμήριο.
Επίσης έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί, με βάση τις αλλαγές πουψηφίστηκαν πέρυσι και αφορούν τα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα,σκάφη,αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακές βοηθούς. Έτσι, στον κωδικόγια τααυτοκίνητα ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει τα κυβικά εκατοστάτουοχήματός του, αντί για τους ίππους, αφού έτσι υπολογίζονται πλέον τανέατεκμήρια.
Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου πρέπει να αναγραφούν ηδαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, η δαπάνη γιαοικιακέςβοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους (πρόκειται για νέατεκμήρια). Επίσηςχαμηλώνει το τεκμήριο για την αγορά ή leasing κινητών πραγμάτων από5.000 ευρώπου είναι σήμερα στα 10.000
Ειδικός κωδικός έχει προστεθεί και για το ποσό που θαδηλωθεί από το άθροισμα των αποδείξεων για δαπάνες που έγιναν το 2010ώστε ναυπολογιστεί το αφορολόγητο όριο. Επίσης, έχει προστεθεί ένας νέοςκωδικός όπουπρέπει να δηλωθούν κεφάλαια που επιστρέφουν στην Ελλάδα από καταθέσειςπου έχειο φορολογούμενος σε τράπεζες του εξωτερικού.
«Ε»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…