125 εκ. ευρώ για την ορεινή Ροδόπη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
125 εκατομμύρια ευρώ είναι το πακέτο που υπολογίζεται να δοθεί στηνΠεριφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υλοποίηση τουολοκληρωμένουπρογράμματος βιώσιμης ανάπτυξης της οροσειράς της Ροδόπης, όπωςανακοίνωσε οΠεριφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, στη σύσκεψη διαβούλευσης με τοναντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχηγια τονπρωτογενή τομέα κ. Γιώργο Ούστογλου, τις δημοτικές αρχές Ξάνθης καιΜύκης καιαρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσασυνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, απ’ όπου και ξεκίνησε ησειράδιαβουλεύσεων με τις εμπλεκόμενες περιοχές.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και δράσεις προστασίας και ανάδειξηςτου φυσικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της τοπικής οικονομία με συμμετοχήιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωσης της ποιότητας ζωής μέσω της αναβάθμισηςήδημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, καθώς και διατοπικής καιδιασυνοριακήςσυνεργασίας.
 
Μέχρι τον Απρίλιο εξειδικεύονται οι δράσεις
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Γιαννακίδης τόνισε πρωταρχικά τησπουδαιότητα της συναπόφασης μεταξύ όλων των φορέων για τα διάφοραχρηματοδοτικά εργαλεία «στοχεύοντας και αναδεικνύοντας αυτό που λέμεεπιχειρησιακό πρότυπο στην περιοχή μας». Ξεκινώντας τη διαβούλευση απότηνΞάνθης, στη συνάντηση προσδιορίστηκε μια σειρά δράσεων και μέτρων πουπρέπει νασυγκεκριμενοποιηθούν και να ονοματιστούν σε έργα με τελικούςδικαιούχους τιςΠεριφερειακές Ενότητες, την αποκεντρωμένη διοίκηση και την πρωτοβάθμιααυτοδιοίκηση. «Τον Απρίλιο θα προχωρήσουμε στην εξειδίκευση αυτών τωνπρογραμμάτων στοχεύοντας στην ανάδειξη της βιωσιμότητας της περιοχήςκαι τουεξαιρετικού οικοσυστήματος που είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα και όμορφαστηνΕυρώπη», σημείωσε ο περιφερειάρχης. Ακόμη, ενημέρωσε ότι την επόμενηεβδομάδαθα βρεθεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον αρμόδιο υφυπουργόΑνάπτυξης κ.Παναγιώτη Ρήγα, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης.  Μέχρι στιγμής στο ΕΣΠΑείναι εγγεγραμμένα12,5-5 εκ. ευρώ για όλη την ΑΜΘ, αλλά η δέσμευση του υπουργείου αφορά125 εκ.ευρώ και μένει να επικαιροποιηθεί στην επικείμενη συνάντηση.
Ο κ. Γιαννακίδης εξήγησε ότι μέχρι στιγμής η διαβούλευση περιλάμβανεαρκετές συναντήσεις με τις Αναπτυξιακές που είναι και φορείς υλοποίησηςαυτούτου προγράμματος, ωστόσο η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει μεοργανωμένοχρονοδιάγραμμα, ώστε μετά τον Απρίλιο να ακολουθήσει η διαδικασίαένταξης στοΕΣΠΑ και οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, του περιφερειακούσυμβουλίου καιτων επιτροπών.
Υπογράμμισε επίσης ότι: «ο στόχος μας είναι: όχι κατακερματισμός,όχι αποσπασματικές εκφράσεις των διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων,όλοι θασυγκλίνουν για να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία και το αναπτυξιακόκαιπαραγωγικό πρότυπο που θέλουμε για την ΑΜΘ».
 
Οι υπηρεσίες θα συγκεκριμενοποιήσουν στο επόμενο διάστημα τιςσκέψεις και τις προτάσεις
Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης ζήτησε 15νθήμερη παράταση της κατάθεσηςπροτάσεων ώστε να οργανωθούν οι υπηρεσίες και να καταθέσουνσυγκεκριμένεςπροτάσεις, μιας και ουσιαστικά αυτή η σύσκεψη ήταν και η πρώτη φάση τηςσυμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορεςπροτάσεις, ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί σε ζητήματα υποδομών στηδιασυνοριακήσύνδεση, αξιοποίησης κτηνοτροφίας στον ορεινό όγκο με τη δημιουργίακτηνοτροφικών πάρκων, τη διαχείριση υδάτων με τη δημιουργίαλιμνοδεξαμενών ήγενικότερα κάποιων σταθμών συγκέντρωσης υδάτων και ανάπτυξης των θερμώνπηγών.Ακόμη, σε αυτό το πρώτο πλάνο συμπεριέλαβε και τη συμμετοχή κομματιώντουτμήματος Υγείας και Υγιεινής της ορεινής περιοχής με την ανάπτυξη τωνδύοΚέντρων υγείας σε αναβαθμισμένα κέντρα παροχής υγείας. Επίσης, ο κ.Καραλίδηςαναφέρθηκε στην πυροπροστασία που ξεκινά ήδη το επόμενο διάστημα μεπιλοτικόπρόγραμμα  σεσυνεργασία με τη Βουλγαρίαμε άξονα την πυρασφάλεια του εθνικού πάρκου. «Αυτό εφόσον δούμε ότιφέρνειαποτελέσματα θα το ενισχύσουμε με σταθμούς ενημέρωσης καιπροειδοποίησης γιαενδεχόμενες πυρκαγιές ή και προμήθεια πυροσβεστικών μέσων άμεσηςπαρέμβασης νατο επεκτείνουμε σε όλο το κομμάτι της διασυνοριακής λωρίδας όπου ναυπάρχειαντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων», δήλωσε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όπως πρόσθεσε ο κ. Καραλίδης, θακληθούν να παρέμβουν και άλλοι φορείς, συνεταιρισμοί, κτηνοτροφικέςενώσειςκλπ, ενώ και θα ζητηθεί και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
Στο τέλος σχολίασε επίσης ότι: «οι πρώτες σκέψεις και άξονες τέθηκανκαι μένει να μορφοποιηθούν σε μια σειρά προτάσεων για παρεμβάσεις απότιςυπηρεσίες, οι οποίες πλέον θα πρέπει να ξεφύγουν από τη λογιστικήδιαχείρισηκαι να γίνουν εργαλεία πρότασης για την ανάπτυξη της περιοχής. Τιςεπόμενες 3-5ημέρες θα συγκεκριμενοποιηθούν οι σκέψεις και οι προτάσεις που θαπροκύψουν».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…