Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 124 νέοι διπλωματούχοι μηχανικοί από το ΔΠΘ

124 νέοι διπλωματούχοι μηχανικοί από το ΔΠΘ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με την αίσθηση μιας στιγμής αισιοδοξίας και υπερηφάνειας, αντίθεταστην διάχυτη αγωνία της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και με τοαίσθημαευθύνης ως γενιάς που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίσηπουταλανίζει τη χώρα, οι 124 νέοι διπλωματούχοι μηχανικοί του ΔΠΘ, έδωσαντηνΠαρασκευή το πρωί στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» όρκο άσκησης τωνκαθηκόντων τουςμε ευσυνειδησία και εντιμότητα και υπηρέτησης των ανώτερων σκοπών τηςΕπιστήμης.
Στην τελετή παραβρέθηκε εκτάκτως και ο πρέσβης της Νιγηρίας στηνΕλλάδα κ. Etim Udo Uye με τη σύζυγό του, προκειμένου να παρακολουθήσειτηντελετή βράβευσης του ομοεθνή του φοιτητή του τμήματος ΠολιτικώνΜηχανικών τουΔΠΘ Kingsley Adjenughwure που απέσπασε το αργυρό μετάλλιο στην 5ηΟλυμπιάδαΜαθηματικών Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης (συνέντευξη στο «Ε» στις16/3/2011).
 
«Εσείς είστε η ελπίδα της κοινωνίας»
Ο κοσμήτορας της σχολής κ. Ιωάννης Διαμαντής αποχαιρέτησε τουςφοιτητές με μία ομιλία, όπου πρωταρχικά συγχαίρει και μοιράζεται τασυναισθήματα υπερηφάνειας με τους γονείς των νέων διπλωματούχων, ενώστουςίδιους υπενθυμίζει ότι ακόμη και μέσα σε αυτή τη γενικευμένη κρίσηαξιών,θεσμών και πολιτικής, το πτυχίο τους έχει αντίκρισμα και αποτελείεργαλείο πουμε την κατάλληλη χρήση θα τους βοηθήσει να «σταθούν στα πόδια τους», μευπομονήκαι μεθοδικότητα.
Ο κ. Διαμαντής, με στόχο την αφύπνιση των νέων μηχανικών πουβγαίνουν στην αγορά εργασίας, άσκησε κριτική στις μεθοδεύσεις τουυπουργείουΠαιδείας, που, όπως σημείωσε, έχουν οδηγήσει στη συνεχή υποβάθμιση τωνσπουδών.Μάλιστα, εξήγησε ότι η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι,αλλά ηίδια η Πολιτεία πρέπει να δώσει «αντίκρισμα» στα πτυχία τωνπανεπιστημιακώντμημάτων και όχι να θέτει σε ισχύ πληθώρα ανεφάρμοστων νόμων ήπανεπιστημιακώντμημάτων που εξυπηρετούν σκοπούς μη εκπαιδευτικούς.
Ακόμη, έκανε λόγο για μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από τον αγώναγια εύκολο χρήμα, στην αλλαγή της οποία, οι νέοι είναι αυτοί πουαποτελούν τηνελπίδα για να αναστραφεί το νοσηρό αυτό κλίμα. Και όπως συνηθίζει, γιαακόμημία φορά, τη νέα «φουρνιά» των διπλωματούχων μηχανικών ο κ Διαμαντήςπροέτρεψε:να ασχοληθείτε με τα κοινά. Ο τόπος έχει ανάγκη από φρέσκα μυαλά,υγιείςαπόψεις και την τόλμη της νιότης. Εσείς είστε η γενιά που θα κληθεί ναβγάλειτη χώρα από την κρίση». Τέλος, απευθυνόμενος στους γονείς σημείωσε:«σαςπαραδίδουμε τα παιδιά σας, που μας τα εμπιστευτήκατε λίγα χρόνια πρινκαι σαςτα επιστρέφουμε ως διπλωματούχους μηχανικούς, έχοντας κάνει αυτό πουθεωρούμεαυτονόητο».
Από την πλευρά των προέδρων των τμημάτων της Πολυτεχνικής και τηςακαδημαϊκής κοινότητας εν γένει, μίλησε ο πρόεδρος του τμήματοςΠεριβάλλοντοςκ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, ο οποίος πέρα από την επιτυχή ολοκλήρωση τουκύκλουτων σπουδών, τόνισε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης της αγάπης προς τοσυνάνθρωπο, του ενδιαφέροντος προς τα κοινωνικά προβλήματα και τηςδιάθεσης νασυμβάλουν και να συμμετέχουν. «Να γίνετε ενεργοί πολίτες με κρίση καιάποψη, ναεπιδιώκετε το διάλογο και να μεταλαμπαδεύσετε αυτές τις αξίες στουςανθρώπουςγύρω σας», παραίνεσε ο κ. Ουζούνης, προσθέτοντας: «η δική σας γενιά θαυποφέρεισήμερα ίσως και αύριο, αλλά εσείς είστε η γενιά που θα μας βγάλει απότηνκρίση, δημιουργώντας ένα νέο κόσμο».
Επαναλαμβάνοντας μετά από το πρώτο των πρώτων, νέο αρχιτέκτοναΓεώργιο Μπουγιουκλή, με βαθμό πτυχίου 8,84, οι 124 απόφοιτοι, μαζί με33μεταπτυχιακούς φοιτητές, ορκίστηκαν, κλείνοντας τον πρώτο τουλάχιστονκύκλο τωνακαδημαϊκών τους σπουδών.
 
Ένας φοιτητής –«μάλαμα» κάνει υπερήφανο του ΔΠΘ
Μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας, ο κοσμήτορας του ΔΠΘ απένειμεέπαινο και ένα μικρό χρηματικό έπαθλο, στο δευτεροετή Νιγηριανόφοιτητή, πουόλοι αποκαλούν με το μικρό του όνομα και τόνισε ότι από την πλευρά τουπανεπιστημίου πληρώνεται ένας απώτερος στόχος που είναι η ανάδειξη καιπροβολήτων ιδιαίτερων πνευματικών χαρισμάτων των φοιτητών, από την πλευρά τουυπεύθυνου καθηγητή κ. Βασίλειου Παπαδόπουλου ότι αποτέλεσε μίααξιέπαινηπροσπάθεια, ενώ για τον ίδιο τον Kingsleyείπε χαρακτηριστικά ότι: «μας έχει καταπλήξει με τηνεπιμέλεια και τη σεμνότητά του». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε λακωνικά ότιτέτοιακατάληξη έχει η αγάπη για ακαδημαϊκή τελειότητα και ότι το πανεπιστήμιοθεωρείται τυχερό για την φοίτηση του Kinsley σ’ αυτό. Την εκτίμηση καιτο θαυμασμό τους εκδήλωσαν μεεπευφημίες, συγκίνηση και χειροκροτήματα οι συμφοιτητές του, καθώς καιο κόσμοςπου παραβρέθηκε στην τελετή.
Ο Νιγηριανός πρέσβης από το βήμα του αμφιθεάτρου «Καραθεοδωρή»,περιστοιχισμένος από τους τηβεννοφόρους προέδρους των τμημάτων τηςΠολυτεχνικήςκαι τον ίδιο το φοιτητή εκδήλωσε τη μεγάλη του χαρά για την παρουσίατου στηνεκδήλωση, εξηγώντας πόσο ιδιαίτερη είναι αυτή η στιγμή και αυτή ηδιάκριση γιατη Νιγηρία. «Ακόμη, αισθανόμαστε τιμή που η Ελληνική Κυβέρνηση τουέδωσε τηνευκαιρία να σπουδάσει στο πανεπιστήμιό σας και ο ίδιος αξιοποίησε στοέπακροαυτή την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας την με πολύ αποτελεσματικό τρόπο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…