Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Βρώμα και δυσωδία στο ρέμα της Γενισέας

Βρώμα και δυσωδία στο ρέμα της Γενισέας

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Κάτι βρωμάει στην περιοχή απέναντι από το εστιατόριο‘Βόσπορος’ και προέρχεται από τα λύματα της γαλακτοβιομηχανίας ‘ΡΟΔΟΠΗΑΕ’που έχουν λιμνάσει σε σημείο της περιοχής, δημιουργώντας μία ανυπόφορηδυσωδίακαι εστία μολύνσεων και ανάπτυξης διαφόρων ειδών μυκήτων, εξαιρετικάκαταστροφικών για την αγροτική περιοχή.
Οι περίοικοι έχουν απηυδήσει και απαντούν από τον περσινόΑύγουστο που εντοπίστηκε το πρόβλημα με συνεχείς καταγγελίες, θεωρώνταςότι καιοι απαντήσεις που λαμβάνουν από τους ιθύνοντες καθώς και οι ενέργειεςστιςοποίες προβαίνουν δεν είναι ικανοποιητικές. Και χθες, κάτοικοι τουοικισμούπίσω από τα λιμνάζοντα λύματα βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στη Νομαρχίαγια ναεκδηλώσουν την αγανάκτησή τους. Ο εκνευρισμός έχει κλιμακωθεί τιςτελευταίεςμέρες που επιχειρείται από την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας τοάνοιγμασημείου του ρέματος που έχει μπαζωθεί έτσι ώστε να αποκατασταθεί ηφυσική ροήτου ρέματος.
 
Α. Νεάρχου: «καθαράτα λύματα, κατάλληλα για άρδευση»
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας δια μέσωτου προϊσταμένου της κ. Νεάρχου εξηγεί ότι η άσχημη μυρωδιά έχειδημιουργηθείεπειδή το ρέμα από το οποίο προβλέπεται με απόφαση του ΝομαρχιακούΣυμβουλίουνα περνούν τα λύματα της βιομηχανίας –ρέμα της Γενισέας, όπωςονομάζεται- έχειμπαζωθεί από ιδιοκτήτες κτημάτων της περιοχής, κι έτσι τα απόβληταλιμνάζουν.
Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πότε ακριβώς έγινε τομπάζωμα, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα προέκυψε τον Αύγουστο και εδώ και20μέρες περίπου έχει ξεκινήσει η διάνοιξη του μπαζωμένου τμήματος απόανάδοχοεργολάβο ώστε να αποκατασταθεί η φυσική ροή του ρέματος. Αιτία τηςκαθυστέρησηςανάληψης δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ξεκαθάριση τωναρμοδιοτήτωνκαι υποχρεώσεων από μέρους της διεύθυνσης Γεωργίας και προβλέπεται τοέργο ναολοκληρωθεί εντός του έτους.
Πάντως, ο κ. Νεάρχου διαβεβαιώνει ότι η βιομηχανία δεν έχειπρόβλημα, στα λύματά της πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την οικείαυπηρεσία καιείναι καθαρά, δηλαδή κατάλληλα για άρδευση.
 
Σ. Καλούτσας: «Τομπάζωμα οδήγησε στη δημιουργία ενός ανοιχτού βόθρου»
Στο παράνομο μπάζωμα του ρέματος από ιδιοκτήτες τωνγειτονικών τμημάτων, αποδίδει την έντονη δυσοσμία στην περιοχή οαναπληρωτήςδιευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ‘ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ’ κ. Σεραφείμ Καλούτσας, οοποίοςπαραδέχεται ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε τον Αύγουστο κι αυτό γιατί ταλιμνάζοντα λύματα οδήγησαν στη δημιουργία ενός ανοιχτού βόθρου που δεθασχηματιζόταν αν η ροή του ρέματος ήταν κανονική. Επεσήμανε δε, ότι τορέμα τηςΓενισέας με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου από το 1985 έχειχαρακτηριστείαποδέκτης; των λυμάτων της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία με υπόγειοσωλήνα πουξεκινά από το εργοστάσιο και καταλήγει στο ρέμα μεταφέρει εκεί ταλύματά της. Οκ. Καλούτσας, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργείστηνβιομηχανία και επεξεργάζεται τα λύματα κανονικά, τα οποία στη συνέχεια,σύμφωναμε τακτικές αναλύσεις του ΙΓΜΕ και της Διεύθυνσης Υγείας, δε μολύνουν,αλλάπιστοποιούν νερό κατάλληλο για άρδευση. Την άσχημη μυρωδιά των λυμάτωνπουκαταγγέλλουν οι περίοικοι απέδωσε στο ανακάτεμα των λιμναζόντων λυμάτωνπουαναπόφευκτα προκαλείται από τα σκαπτικά μηχανήματα που διανοίγουν τορέμα καισημείωσε ότι σύντομα το πρόβλημα θα έχει λυθεί.
 
Σωλήνες για τημεταφορά των λυμάτων ζητούν οι ιδιοκτήτες των κτημάτων
Για την κατάσταση αθλιότητας που έχει δημιουργηθεί καιαντιμετωπίζουν όσοι μένουν ή έχουν κτήματα στην περιοχή μας μίλησε οσυμπολίτηςκ. Γρηγόρης Κεραμιτζής, ιδιοκτήτης μέρους της επίμαχης έκτασης από το1980, οοποίος από την προηγούμενη Τετάρτη «φιλοξενεί» στο αγρόκτημά του ταμηχανήματαπου έχουν προβεί στη διάνοιξη του ρέματος κι έχουν ‘κόψει’ το κτήμα τουσταδύο, ξηλώνοντας δεκάδες δέντρα. Ο ίδιος, μεταφέροντας και τιςδιαμαρτυρίες τωνυπόλοιπων ενδιαφερόμενων, δηλώνει ότι ‘δε θα το αφήσει έτσι’, καθώςανησυχείαφενός επειδή το μέρος του ρέματος που διανοίχτηκε δε στηρίχτηκε μετοιχία καιάρα δεν είναι σταθερό και αφετέρου για τη μόλυνση που είναι πιθανόν ναμεταφερθεί στις καλλιέργειες, στα ζώα του ή και τον ίδιο, αφού ταλύματα δε θακυκλοφορούν από σωλήνα, ούτε το ρέμα θα είναι καλυμμένο, οπότε και οίδιος θαμείνει εκτεθειμένος. Ήδη γεωπόνος που εξέτασε τα φυτά του παρατήρησεμόλυνσηαπό μύκητες που προήλθαν από τα λιμνάζοντα λύματα που βρίσκονται λίγοπαρακάτω.Επιπλέον ο κ. Κεραμιτζής μας εξέφρασε την ανησυχία του για τα λύματαπου θαέχουν επαφή με την ατμόσφαιρα, καθώς καθηγητής του ΔΠΘ, όπως μας είπε,τονενημέρωσε ότι το τυρόγαλο, που προκύπτει από τα λύματα τωνγαλακτοβιομηχανιώνείναι τοξικό και χρησιμοποιείται στην Ολλανδία για καύσιμο.
 
Τσιμουδιά από τηντεχνική υπηρεσία
Η προϊσταμένη του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίαςαρνήθηκε να μας δώσει οποιαδήποτε πληροφορία (μας ζήτησε πρώτα άδειατουνομάρχη) σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, τα οποίαβέβαια δενείναι κρυφά αλλά προκύπτουν από δημόσια στοιχεία με βάση την ανάθεσητου έργουστην ανάδοχο εταιρία. Λεπτομέρειες οι οποίες θα ήταν χρήσιμες στηνπροκειμένηπερίπτωση είναι πού εκβάλει το ρέμα της Γενισέας, ποιο το μήκος τουμπαζωμένουτμήματος, ποιο το πλάτος της διάνοιξης και σε πόσο καιρό θα ολοκληρωθείτοέργο. Οι πληροφορίες ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί τοθέμα καιότι η διάνοιξη αφορά 2,5 περίπου χιλιόμετρα με δύσβατα και δύσκολαπροσβάσιμααπό τα μηχανήματα σημεία –πράγμα που απαιτεί περισσότερο χρόνοεργασιών- δενστάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη.
Άλλα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί τα λύματα τηςγαλακτοβιομηχανίας μυρίζουν αν είναι επεξεργασμένα από το βιολογικό καικατάλληλα για άρδευση; Και γιατί το πρόβλημα δημιουργήθηκε τώρα, αφούτο ενλόγω σημείο επί σειρά ετών (δεκαετιών) είναι μπαζωμένο; Και πώς δόθηκεη άδειαγια την μεταφορά των αποβλήτων στο ρέμα το 1985, χωρίς να έχειδιαπιστωθεί ανυπάρχουν μπαζωμένα σημεία (Ο κ. Κεραμιτζής διαθέτει το κτήμα από το1980 με τηνπρόσφατη μορφή του); Και αν μπαζώθηκαν τι δικαιώματα έχει η νομαρχία;Και γιατίδεν έχει αναλάβει κάποιος να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους πουανησυχούν γιατην ασφάλεια των λυμάτων που θα περνούν από την αυλή τους;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ιχνηλατώντας την παράδοση…

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr     Εθιμικό βίωμα πουσυμβ…