Βίων: η αυθεντία των ανέμων

0

Επιμέλεια: ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Ο Βίων ήταν αστρολόγος, μετεωρολόγος, μαθηματικός καιφιλόσοφος και συνδεόταν με το Δημόκριτο με σχέση μαθητείας καισυγγένειας.Γεννήθηκε στα Άβδηρα (430-370 π.Χ.) και απ’ όσα του αποδίδονται βγαίνειτοσυμπέρασμα ότι είχε ταξιδέψει πολύ σε μακρινές περιοχές της γης.
Σειρά στον κύκλο της ανάδειξης του πνεύματος και τουστοχασμού που αναδύθηκε και καλλιεργήθηκε στα αρχαία Άβδηρα έχει οΒίων, οοποίος ασχολήθηκε με τα φυσικά φαινόμενα και προχώρησε σε συμπεράσματακαινοτόμα για την εποχή του, που έφτασαν να αποδειχθούν πολύ αργότερα.
 
Είχε συνείδηση τηςσφαιρικότητας της γης
Ο Διογένης ο Λαέρτης (“Βίοι φιλοσόφων”, βιβλίο ,παρ. 58) πληροφορεί ότι :
“Ο Βίων ο Αβδηρίτης ήταν δημοκρίτειος και μαθηματικός,έγραψε στην Αττική και Ιωνική διάλεκτο. Αυτός πρώτος είπε ότι υπάρχουνοικήσειςμερικές, όπου η νύχτα είναι έξι μήνες και η μέρα έξι μήνες” (“Ούτοςπρώτος είπεν είναι τινάς οικήσεις, ένθα γίγνεσθαι εξ μηνών την νύκτακαι εξ τηνημέραν”). Δηλαδή, μελέτησε τη μεταβλητή διάρκεια της ημέρας στα διάφοραγεωγραφικά πλάτη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στη Γη τόποιόπουυπάρχει έξι μήνες μέρα και 6 μήνες νύχτα. Οι παραπάνω διαπιστώσεις τουΒίωνασυνεπάγονται ότι είχε συνείδηση της σφαιρικότητας της γης. Για τιςγνώσεις του,ο Στράβων τον αποκαλεί «αστρολόγο».
Επίσης, ο Βίων ασχολήθηκε με τη μετεωρολογία και τη σχέσητης φοράς των ανέμων με το κλίμα. Για το λόγο αυτό, καθιερώθηκε σαναυθεντίαστα ζητήματα της κλιματολογίας και ιδιαίτερα των ανέμων.
 
*Αποσπάσματα χρησιμοποιήθηκαν από το βιβλίο του φιλόλογου-συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου «Άβδηρα, γη του κάλλους και του στοχασμού»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …