Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 ¨Η δεύτερη ευκαιρία είναι δύο φορές η πρώτη¨!

¨Η δεύτερη ευκαιρία είναι δύο φορές η πρώτη¨!

0

Ελένη Διαφωνίδου
Δημήτρης Καλτέκης
 
Σε μία όμορφη εκδήλωση, γεμάτη από έντονα συναισθήματα,πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου η τελετή για την αποφοίτησητωνμαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Ξάνθης (και τωνπαραρτημάτωνΣμίνθης και Μύκης), για το σχολικό έτος 2009-2010.
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ουΕΠΑ.Λ. Ξάνθης (Νεάπολη), η οποία είχε διαμορφωθεί ανάλογα από τουςδιοργανωτές,ενώ εκτός από τους 64 σπουδαστές που πήραν το απολυτήριο τους,παρευρέθηκανακόμη περίπου 100 άτομα, συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων.
 
Πέτυχαν το στόχο τους
Μαθητές διαφόρων ηλικιών(από 20 έως 40 ετών), οι οποίοι δενξεκίνησαν το σχολείο όταν έπρεπε, κατάφεραν μέσα από πολύ κόπο καιπαράλληλα μετις οικογενειακές και προσωπικές τους υποχρεώσεις, να ολοκληρώσουν τονκύκλοσπουδών του Σ.Δ.Ε. και να πάρουν το πτυχίο τους, το οποίο σε ορισμένεςπεριπτώσεις πιθανόν θα τους ανοίξει ορισμένες ¨πόρτες¨ και θα τουςδώσει τηνευκαιρία να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τιςοικογένειες τους. Πάνω απ΄ όλα όμως, θα τους γεμίζει πάντα ικανοποίησηξέρονταςότι κατάφεραν να πετύχουν ένα στόχο που για οποιοδήποτε λόγο είχανεγκαταλείψειόταν ήταν νεότεροι.
Η χαρά ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των αποφοίτων, ωστόσο δενέλειψαν και οι στιγμές συγκίνησης, ακόμη και στεναχώριας για το γεγονόςότιολοκλήρωσαν τον κύκλο σπουδών και θα αποχωρίζονταν μία ευεργετική απόπολλέςαπόψεις για τους ίδιους δραστηριότητα και ενασχόληση. Η ¨δίψα¨ γιαμάθησηεξάλλου στους σπουδαστές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ήταν μεγάλη,σεμερικές περιπτώσεις μάλιστα ίσως μεγαλύτερη απ’ ότι ενός νεαρού μαθητή.
 
¨Η δεύτερη ευκαιρίαείναι δύο φορές η πρώτη¨
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων, μετον Πανοσιολογιότατο Άνθιμο (που εκπροσώπησε τον ΣεβασμιότατοΜητροπολίτηΞάνθης κ.κ. Παντελεήμων) να επαινεί το έργο των καθηγητών και τωνμαθητών τουσχολείου δεύτερης ευκαιρίας, οι οποίοι μέσα από πολλές δυσκολίεςκατάφεραν ναφτάσουν στο στόχο τους. Επίσης μίλησε ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ.Κωνσταντινίδης,ο οποίος εξήρε τη δουλειά και τα επιτεύγματα των μαθητών, οι οποίοι υπότηνκαθοδήγηση των καθηγητών τους μπόρεσαν να πετύχουν κάτι πολύ σημαντικό,νααποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν στη συνέχεια να βγουνστην¨αγορά εργασίας¨ έχοντας ένα ικανοποιητικό ¨υπόβαθρο¨ που θα μπορεί νατουςοδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση, σε μία περίοδο ιδιαίτεραδύσκολη.
Το ¨εορταστικό¨ μέρος της βραδιάς ξεκίνησε με ομιλία τουΔιευθυντή του Σ.Δ.Ε. Ξάνθης κ. Ιωάννη Μαργαριτίδη, ο οποίος έκανε μίασύντομηαναφορά στις δράσεις του σχολείου (κύκλους μαθημάτων, εκπαιδευτικέςεκδρομές σεΑκρόπολη, Φιλίππους, κ.α.) και συνεχάρη τους μαθητές για την άψογησυμπεριφοράκαι προσήλωση στα μαθήματα τους, ενώ κλείνοντας την ομιλία του ανέφερεχαρακτηριστικά: ¨Η δεύτερη ευκαιρία είναι δύο φορές η πρώτη¨.
Έπειτα το λόγο πήραν οι μαθητές, οι οποίοι παρουσίασανεργασίες τους, στις οποίες μεταξύ άλλων ήταν παρουσιάσεις των χωριώντους,(Σμίνθη, Κύκνος, Γλάυκη κ.α.) και ήθη κι έθιμα που διατηρούνται εκεί.Οιπαραδοσιακές βρύσες που χτίζουν οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής είναιεπίσηςορισμένες ιδιαίτερες κατασκευές που έχουν και συμβολικό χαρακτήρα (σ.σ.για νακαλωσορίζουν τους επισκέπτες και περαστικούς ξεδιψώντας τους), ενώιδιαίτεροενδιαφέρον είχαν και οι ¨πομάκικες παροιμίες¨ τις οποίες οι μαθητέςμετέφρασανκαι μετέφεραν στην ελληνική και πομακική γλώσσα.
Η όμορφη τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή ενός φάκελου γιακάθε απόφοιτο, ο οποίος περιείχε το πτυχίο τους, έντυπα και οδηγίες γιατησυμπλήρωση βιογραφικού, αναμνηστικά δώρα και αρκετά ακόμα χρήσιμαέγγραφα, ενώη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ¨γλέντι¨ που είχε στηθεί στον προαύλιο χώρο,με τησυνοδεία ρεμπέτικης μουσικής, αλλά και των απαραίτητων… εδεσμάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…