Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τρίτη εβδομάδα αποχής στην Αρχιτεκτονική

Τρίτη εβδομάδα αποχής στην Αρχιτεκτονική

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Για τρίτη εβδομάδα απέχουν από τα μαθήματα οι φοιτητές τηςΑρχιτεκτονικής μετά από απόφαση του συλλόγου Αρχιτεκτόνων του ΔΠΘ νασταματήσουν να παρίστανται στα μαθήματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τηνπροβληματική διεξαγωγή των μαθημάτων κατά τους δύο πρώτους μήνες τουτρέχοντοςακαδημαϊκού έτους λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Ο νεοσύστατοςσύλλογοςπου ιδρύθηκε πέρυσι και αποτελεί ένα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό όργανοστο οποίοδεν παρεισφρύουν κομματικές παρατάξεις κατόπιν πρόβλεψης τουκαταστατικού –παράμόνο φοιτητές που διάκεινται ή αποτελούν μέλη φοιτητικών παρατάξεων-προέβη σεαυτή την κινητοποίηση μετά από μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευσητουτμήματος και εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο ‘διεκδικώντας τα αυτονόητα’προκειμένου να γνωστοποιήσει τα αίτια της απόφασής της στην τοπικήκοινωνία.
Για το λόγο αυτό τα μέλη του συλλόγου αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικήςπραγματοποίησαν χθες πορεία από το πανεπιστήμιο στην πλατεία καιπραγματοποίησαν εκεί καθιστική διαμαρτυρία μοιράζοντας φυλλάδια στουςπολίτες.
 
Τμήμα που ‘νοσεί’ από την ίδρυσή του η Αρχιτεκτονική
 Οι φοιτητές τηςΑρχιτεκτονικής διαμαρτύρονται καθότι, η πρωτοφανής καθυστέρηση στηνπρόσληψησυμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 έχει μπλοκάρει την ομαλήδιεξαγωγήτων μαθημάτων, αφού στη διάθεση των φοιτητών είναι μόνο τα 17 μέλη ΔΕΠ,ενώλόγω της εργαστηριακής φύσης των μαθημάτων στην εν λόγω σχολή είναιαπαραίτητηη συνεργασία διδασκόμενων και διδασκόντων. Από την ίδρυσή του το τμήμαλειτουργούσε κατά βάση με τους συμβασιούχους διδάσκοντες, πράγμα πουδημιουργούσε χρονοτριβές στην αρχή της χρονιάς, αλλά το πρόβλημασυνεχώςμετατίθετο για το επόμενο έτος με αποτέλεσμα η αρχιτεκτονική να μηναποτελείμία αυτοδύναμη σχολή και να στηρίζεται για τη λειτουργία της στοπροεδρικόδιάταγμα και τις πιστώσεις που θα εξασφάλιζαν τη συμπλήρωση τουαπαραίτητουαριθμού διδασκόντων. Οι φοιτητές το επισημαίνουν αυτό στην ανακοίνωσήτους γιανα υπογραμμίσουν ότι το πρόβλημα δεν αποτελεί απόρροια του Μνημονίου ανκαιοπωσδήποτε ο μειωμένος αριθμός συμβασιούχων διδασκόντων που αναμένεταιγιαφέτος –ενδεχομένως να έχει δρομολογηθεί ήδη η πρόσληψή τους- αντανακλάτις περικοπέςστην Παιδεία από τις οποίες το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δε θαέβγαινεαλώβητο.
 
Προτεραιότητα η διευθέτηση του θέματος των διδασκόντων
Οι φοιτητές με την ανακοίνωσή τους, αφήνουν μία διάχυτη απορίααναρωτώμενοι γιατί δημιουργούνται νέα τμήματα όταν δεν έχειεξασφαλιστεί ηομαλή λειτουργία των υφιστάμενων και γι’ αυτό κάνουν ειδική αναφορά σταδύο νέατμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή καθώς και στη νέα Αρχιτεκτονική σχολή σταΙωάννινα.
Οι 500 περίπου φοιτητές της αρχιτεκτονικής που υποχρεούνται να περάσουν80-90 μαθήματα για ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους, λόγω της φύσηςτηςσχολής τους, ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των φοιτητών πουπαρακολουθούνμαθήματα και έχουν συνεχή επαφή με εργασίες και εργαστήρια. Νασημειώσουμεεπίσης ότι, η Αρχιτεκτονική στεγάζεται στο χώρο της βιβλιοθήκης τηςΠολυτεχνικής, σε χώρο που δεν ενδείκνυται για την ανάπτυξη των εργασιώνκαιμαθημάτων του τμήματος, αλλά παρόλα αυτά ο σύλλογος αναδεικνύει ωςπροτεραιότητα την έλλειψη διδακτικού προσωπικού και διευκρινίζει ότι οιαλλαγέςβέβαια, θα έχουν εφαρμογή για του χρόνου, αφού φέτος η κατάστασηαναγκαστικά θαδιευθετηθεί με την εφαρμογή του ΠΔ 407/80. Μάλιστα, φοιτητές τουτμήματοςεξηγούν ότι «κάνουμε την αποχή για να γίνει κάτι καλύτερο και όχι γιαναχάσουμε από την ακύρωση των μαθημάτων». Τα μέλη ΔΕΠ δείχνουν κατανόησησε αυτήτην ανησυχία των φοιτητών για τη διεξαγωγή των μαθημάτων τους, αλλά τοθέμα δεναφορά στη δική τους παρέμβαση.
Οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για τηνπορεία της εξέλιξης των κινητοποιήσεών τους, αφού υπάρχει συναίνεσηόσον αφοράτη διαμαρτυρία, αλλά διαμορφώνονται διαφορετικές προτάσεις όσον αφοράτη μορφήτης αντίδρασης.
 
Η ανακοίνωση του συλλόγου: ‘Διεκδικώντας τα αυτονόητα’
Ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠολυτεχνικήςΣχολής Ξάνθης με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του αποφάσισε να προβείσεαναστολή μαθημάτων ως διαμαρτυρία απέναντι στην μόνιμη έλλειψηδιδακτικούπροσωπικού.
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης ανήκει σε ένα περιφερειακόπανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με χαμηλέςχρηματοδοτήσειςκαι εξ ιδρύσεως έχει περιορισμένες μόνιμες θέσεις διδασκόντων. Έντεκαχρόνιαμετά την ίδρυσή του, παραμένει μη αυτοδύναμο και η λειτουργία τουβασίζεταιστους συμβασιούχους διδάσκοντες σύμφωνα με το ΠΔ 407/80. 
Το μόνιμο διδακτικό προσωπικό δεν επαρκεί για την ομαλή διεξαγωγήτων μαθημάτων λόγω του εργαστηριακού χαρακτήρα αυτών, που απαιτεί τηνάμεσησυνεργασία διδασκόντων και φοιτητών. Ιδιαίτερα φέτος το πρόβλημαεντάθηκε,καθώς έχουν περάσει ήδη δύο μήνες, που το Τμήμα υπολειτουργεί χωρίς τους συμβασιούχουςδιδάσκοντες. Φέτος ενμέσω οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο Παιδείας αφενός μειώνει τακονδύλια γιατην Ανώτατη Εκπαίδευση, και αφετέρου θέτει σε λειτουργία 2 νέα Τμήματαστο ΔημοκρίτειοΠανεπιστήμιο Θράκης και ιδρύει νέα Αρχιτεκτονική Σχολή στα Ιωάννινα.Περαιτέρω,όχι μόνο δεν διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των ήδη υφιστάμενωνΤμημάτων,αλλά διακόπτει και τις τόσο απαραίτητες πιστώσεις για τις συμβάσεις.
Γνωρίζουμε ότι οι συμβασιούχοι καθηγητές, όπως και κάθε θέσηεργασίας με σύμβαση στο δημόσιο τομέα, αποτελούν μόνο μια προσωρινήλύση τουπροβλήματος, ενώ η ουσιαστική αντιμετώπισή του επιβάλλει την άμεσηπροκήρυξηνέων μόνιμων θέσεων  διδασκόντων.
Δεδομένης της κατάστασης θεωρούμε ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν είναιπαράλογες ούτε απόρροια του νεαρού της ηλικίας μας, αλλά είναι οιελάχιστες γιατην επιβίωση του Τμήματος μας. Εν γνώσει μας εστιάζουμε σε αυτές,παραβλέπονταςπροσωρινά την πληθώρα άλλων λειτουργικών αναγκών του Τμήματος (έλλειψηκτιριακών εγκαταστάσεων, υλικοτεχνικής υποδομής, συντήρησης, τεχνικούπροσωπικού κλπ).
Ως μόνη διέξοδο βρίσκουμε την αναστολή μαθημάτων και την κοινοποίησητης κατάστασης μέχρι την έναρξη διαδικασιών για την οριστική λύση τουπροβλήματος, γιατί αν θέλουμε η παιδεία να παραμείνει δωρεάν είναιευθύνη όλωνμας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…