Τους πνίγει το δίκιο…

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
  
 
 
Είναι νωπή η προεκλογική περίοδος και αντηχούν ακόμη στα αυτιά μαςτα συνθήματα και τα προτάγματα της δημοτικής αρχής: «Ένας δήμοςανοιχτός ,κοντά στον πολίτη», « Ένας δήμος με φιλικό πρόσωπο» και άλλα του είδουςκαι τουπεριεχομένου.  Όμωςτο ηλικιωμένο ζευγάριο κ. Παρασκευάς η κα Σταυρούλα Παρασκευοπούλου 84 και 80 ετώναντίστοιχα,  έχουνδιαμορφώσει καθ’ όλα αντίθετη άποψη.Όχι μόνο δεν είδαν το φιλικό πρόσωπο του δήμου αλλά εδώ και 10 χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με το πιοσκληρό, το πιοάδικο, το πιο ξένο,. απόμακρο και αδιάφορο …πρόσωπό του που τουςταλαιπωρείαναγκάζοντάς τους να τρέχουν σ’ αυτή την ηλικία από υπηρεσία σευπηρεσία, σεδικηγόρους και δικαστήρια, να στέλνουν έγραφα στο Συνήγορο του Πολίτηκαι άλλαστην νομική υπηρεσία του δήμου διεκδικώντας το αυτονόητο: Τηναποζημίωση απότην απαλλοτρίωση που έκανε σε κομμάτι του οικοπέδου τους για τηδιάνοιξηδρόμου.
 
Η ζωή τους…χαροκαμένη
Είναι δυο απόμαχοι της ζωής…συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ ο κ. Παρασκευάς,του ΟΓΑ η κα Σταυρούλα. Έχουν προβλήματα υγείας…αλλά επιπλέον φέρουνένα…σταυρό χρόνια τώρα…Από τότε που έχασαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την32χρονηκόρη τους…Η κα Σταυρούλα περνά τον περισσότερο χρόνο της μέρας της στονεκροταφείο και ο κ. Παρασκευάς στο κρεβάτι αφού υποφέρει απόκατάθλιψη! Έχουνδυο εγγόνια από το γιο τους…τα καμαρώνουν, όμως και τα δυο είναι άνεργακαιθέλουν να τα βοηθήσουν. Γι αυτό και θέλουν την αποζημίωση αλλά και γιανανιώσουν δικαίωση. Όπως εκείνοι είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους ωςδημότεςέτσι έχουν την απαίτηση και ο δήμος να είναι σωστός απέναντί τους!
Ζουν σ’ ένα διαμέρισμα της οδού Σολωμού 1 – 3 (ο δρόμος πίσω από τοτζαμί της οδού Σκρα). από το 1997 που έδωσαν αντιπαροχή το 120 τ.μ.οικόπεδομέσα στο οποίο ήταν κτισμένο το σπίτι τους ιδιοκτησίας της καςΣταυρούλας.
 
10 χρόνια …Γολγοθάς για μια αποζημίωση 27.000 ευρώ
Τα προβλήματά τους με το δήμο ξεκίνησαν περί τα 2000 – 2001 όταναποφασίστηκε η διάνοιξη του δρόμου στη Σολωμού. Ο δρόμος τους πήρεσυνολικά 204τ.μ. (από 102 τ.μ. με το γείτονα τους). Απ’ αυτά τα 51 τ.μ. του καθέναδόθηκανστον εργολάβο της οικοδομής και έμεινε ο δήμος να τους απαλλοτριώσει ταυπόλοιπα 51 τ.μ. τα δικά τους και άλλα τόσα για το γείτονά τους. «Ήρθαντότεαπό την Πολεοδομία το είδαν, ήρθε και ο κ. δήμαρχος μας είπαν ότι θαμαςαποζημιώσουν…αλλά εδώ και 10 χρόνια περιμένουμε και δεν πήραμε ούτε έναευρώ…Είμαστε γέροι άνθρωποι…Δηλαδή αν φύγουμε εμείς τα παιδιά μας καιταεγγόνια μας ν’ αρχίσουν πάλι απ’  τομηδέν. Αν δεν μπορούν να μας αποζημιώσουν τουλάχιστον ας  μας κάνουν ένα έγγραφο πουνα λέει ότι θαείναι δικαιούχοι τα εγγόνια μας και ότι θα δώσουν την αποζημίωση σ’αυτά. Τιζητάμε δηλαδή; Το δίκιο μας!», λέει η κα Σταυρούλα μεπαράπονο δείχνονταςμας όλα τα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους.
 
Υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά η νομική υπηρεσία αγρόν ηγόρασε…
Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτά η πράξη αναλογισμού αποζημίωσης τηςπολεοδομίας έχει αριθμό 4/2002. Κυρώθηκε με την υπ. 1868/27/2002απόφαση τουδημάρχου που είναι τελεσίδικη. Στην 16/8/2006 έγινε η αίτησή τους γιατονκαθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης για τα οικοδομικάτμήματα λόγωρυμοτομίας και προσκυρώσεως σε εκτέλεση και εφαρμογή του εγκεκριμένουρυμοτομικού σχεδίου πόλης Ξάνθης», όπως αναφέρεται στην απόφαση τουΜονομελούςΠρωτοδικείου Ξάνθης (Αρ. 36/2006) της δίκης που πραγματοποιήθηκε στις 8Μαρτίουτου 2006. Το δικαστήριο καθόρισε την τιμή στα 550 ευρώ το τ.μ. δηλαδή(51Χ550)περίπου 27.500 ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί ηαπόφαση ενώεκφράζονται διάφορα ερωτηματικά για την νομική υπηρεσία του δήμου.Συγκεκριμέναγια το  θέμαενημερώθηκε εγγράφως από τονκ. Παρασκευόπουλο ο Συνήγορος του Πολίτη. Την υπόθεση διερεύνησε ο κ.Παπαστυλιανός και σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στο ζεύγος Παρασκευόπουλου στις 27 – 6 – 2009αναφέρει ότι ηνομική υπηρεσία του δήμου Ξάνθης στην οποία απευθύνθηκε τηλεφωνικά  «πληροφόρησε τον Συνήγοροτου Πολίτη ότι δενυπάρχει απόφαση με την οποία αναγνωρίζεστε ως δικαιούχοι τηςαποζημίωσης καιότι η απόφαση περί καθορισμού της προσωρινής μονάδας δενσυμπεριλαμβάνει καιτην αναγνώριση των δικαιούχων». Μετά απ’ αυτό ο κ. Παρακευόπουλος έκανενέααίτηση στην νομική υπηρεσία ζητώντας να πληροφορηθεί τι γίνεταιεπιτέλους μετην υπόθεση  τους,γιατί καθυστερείεφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση; Η αίτηση έχει ημερομηνία 10 – 8 –2010. Όμωςη νομική υπηρεσία δεν απάντησε ακόμη πράγμα που θα έπρεπε να είχε ήδηπράξειάμεσα αν εκκρεμούσε κάποια οφειλόμενη νομική ενέργεια από μέρους τουδημότη μεδεδομένο το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει
Σε επικοινωνία μας με τον νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Λάμπρουπληροφορηθήκαμε ότι την υπόθεση την χειρίζεται η κα Χατζηηλιάδου με τηνοποίαδεν στάθηκε εφικτή επικοινωνία μας καθώς απουσίαζε. 
 
Στο δια ταύτα: Τη στιγμή που ξοδεύονταιτόσα χρήματα σεέργα και πάρεργα…     
Μετά απ’ όλα αυτά αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι η λειτουργία τωνυπηρεσιών του δήμου είναι ράθυμη , γραφειοκρατική, δυσκίνητη και αυτόπουχρεώνεται ο δήμος είναι ότι είναι κακοπληρωτής απέναντι στους δημότεςτου,  αποτελώνταςένα κακό πρότυπο γι’ αυτούς καιτις υποχρεώσεις τους απέναντί του. Κι αν χρησιμοποιηθεί το επιχείρηματηςοικονομικής κρίσης λέμε ότι είναι τελείως προσχηματικό στην περίπτωσηκαθώς ηυπόθεση κρατά 10 χρόνια και  απ’το δήμολένε ότι έχουν ταμειακό υπόλοιπο θετικό και εν τέλει τη στιγμή πουξοδεύονταιτόσα χρήματα σε έργα μικρά και μεγάλα και έως προχθές ψήφισαν στοδημοτικό συμβούλιο180.000 ευρώ για συμπληρωματικά έργα στην πλατεία για την πιάτσα ταξίτα 27.000ευρώ των ανθρώπων τους πέφτουν βαριά και σ’ αυτούς εξαντλούν την …κρίσητους  απ’ τηνοικονομική κρίση;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…