Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Το έλλειμμα μειώνεται σύμφωνα με τους στόχους

Το έλλειμμα μειώνεται σύμφωνα με τους στόχους

0

Μείωση  κατά 41,8%σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνοΙανουαρίου-Ιουνίουεφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με ταστοιχεία τηςTραπέζης της Ελλάδος οι δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησηςμειώθηκαν σε11.450 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο από 19.685 εκατ. ευρώ την αντίστοιχηπερίοδοτου 2009. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμούαυξήθηκαναπό 21.740 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 23.203 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τιςδαπάνες τουτακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 30.145εκατ.ευρώ από 35.578 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι«δεν υπάρχουν νέα μέτρα», τονίζοντας ότι θα επιτευχθεί ο στόχος γιαμείωση τουελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι ηαύξηση των εσόδωνεμποδίζεται από την οικονομική ύφεση, αλλά ανέφερε ότι η ενίσχυσή τουςκατά7,1% στο εξάμηνο είναι ικανοποιητική εξέλιξη.
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις γιαπεριορισμό του βάθους της ύφεσης, δηλώνοντας ότι «η πρόβλεψη για μείωσητου ΑΕΠκατά 4% είναι υπερβολικά απαισιόδοξη».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε πακέτο κοινωνικών καιαναπτυξιακών μέτρων ως αντίβαρο στη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Μην περιμένετε παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλώνδισεκατομμυρίων, μπορείτε όμως να περιμένετε μέτρα για ένα καλύτεροδίκτυοπαροχών για τις εργαζόμενες μητέρες ή για διευκόλυνση των επενδύσεων»,ανέφερεχαρακτηριστικά
Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, αφούυλοποιούνται μέτρα που οδηγούν σε πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από τηνείσπραξητου ΕΤΑΚ, την αύξηση του ΦΠΑ και την τελευταία αύξηση στην τιμή τωντσιγάρων,ενώ περικόπτονται δαπάνες 4,1 δισ. ευρώ σε επιδόματα, δώρα και υψηλέςσυντάξεις.
Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, με την κατάθεση του προσχεδίου τουπροϋπολογισμού αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών και μεταφοράπροϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, τα οποία θα τεθούνσε ισχύαπό την 1η Ιανουαρίου.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρωκινήτρων για συλλογή αποδείξεων, ενδεχομένως με μεγαλύτερη μείωση φόρουόταν οιαποδείξεις αφορούν επαγγελματικές ομάδες με έντονη ροπή προς τηφοροδιαφυγή.
Εντός της εβδομάδας άλλωστε, όπως είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, θα ανασταλεί η λειτουργία μεγάλων καταστημάτων πουβαρύνονταιμε ουσιαστικές παραβάσεις φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός, κάνοντας έναν απολογισμό εξαμήνου, είπε ότι τανέα είναι γενικώς καλά, όλες οι διαρθρωτικές δράσεις για τις οποίεςέχειδεσμευτεί η χώρα έναντι του μνημονίου έχουν υλοποιηθεί, ενώ το έλλειμμαμειώνεται σύμφωνα με τους στόχους.
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έχει υπογράψεικάποια σύμβαση με τη Lazard, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει μιασυζήτηση για συνδρομή επενδυτικών συμβουλών, δεν έχει συναφθεί σύμβασηπληναυτής που υπάρχει για τα ναυπηγεία και διέψευσε κατηγορηματικά για μιαακόμηφορά ότι η Lazard συνδράμει το ελληνικό κράτος για αναδιάρθρωση χρέους.
Τόνισε, άλλωστε, ότι στόχος της Ελλάδας παραμένει η όσο τοδυνατόν ταχύτερη επάνοδος στις αγορές, διευκρινίζοντας ότι η έκδοσηεντόκωνγραμματίων του Ιουλίου δεν αποτελεί επάνοδο αλλά διαχείριση του χρέουςπουπροβλέπεται από το μνημόνιο.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς εάν η έκρηξη τουπληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε προσδοκίες οριακών αυξήσεων μισθώνστονιδιωτικό τομέα, είπε: «Θα αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους νακαταλήξουν,θέλουμε όμως η διαπραγμάτευση να οδηγήσει σε συγκράτηση μισθών».
Από την άλλη πλευρά, ανέδειξε για μια ακόμη φορά το γεγονόςότι η συνεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού έχει να κάνει με μια αγορά πουακόμαλειτουργεί μονοπωλιακά και με δομικά διαρθρωτικά προβλήματα,διευκρινίζονταςότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία με το Yπουργείο Οικονομίας πως οι αυξήσειςφόρωνεπιδρούν «μια και έξω» στον πληθωρισμό, ενώ τα δομικά προβλήματααπαιτούν μέτρατα οποία, όπως είπε, λαμβάνονται.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπό του μηδενός όλος ο νομός

Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο…