Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τίποτα καλύτερο από το σπιτικό κολατσιό!

Τίποτα καλύτερο από το σπιτικό κολατσιό!

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Το… τοστάκι στο αλουμινόχαρτο ή τα κουλουράκια της μαμάς σεχαρτοπετσέτα είναι πια ‘μπανάλ’ συνήθεια ή ευρωπαϊκή νοοτροπία που«σνομπάρουν»οι ελληνικές οικογένειες. Κι έτσι, τόσο για τους μαθητές του δημοτικούόσο καιγια τους έφηβους ανοίγεται ο δρόμος, ώστε να επιλέγουν κολατσιό στοσχολείοπλούσιο σε λιπαρές ουσίες, θερμίδες και συντηρητικά. Κι ενώ στα σχολικάκυλικεία υπάρχουν από το 2006 λίστες με επιτρεπόμενα προϊόντα, οιμαθητέςεύκολα εφοδιάζονται με τσιπς, κρουασάν, σοκολατοειδή, μπισκότα καιαναψυκτικάαπό διπλανά καταστήματα. Αποτέλεσμα σήμερα η μεσογειακή διατροφή τωνπαιδιών ναέχει πάει… περίπατο και τα ελληνόπουλα να συγκαταλέγονται στα πιοπαχύσαρκαπαιδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα ελληνάκιασήμερα είναιδιπλάσια απ΄ ό,τι πριν από 25 χρόνια και ζυγίζουν κατά μέσον όρο τρίακιλάπερισσότερο απ΄ ό,τι πριν από δεκαπέντε χρόνια.. Αιτία οι κακέςδιατροφικέςσυνήθειες που απέκτησαν τα παιδιά (και οι γονείς τους), η μειωμένηδραστηριότητα και οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως λένε οι ειδικοί.
 
Το αγνό κολατσιό τηςμαμάς
Γι’ αυτό τίποτα δεν είναι καλύτερο από το σπιτικό κολατσιόπου ετοιμάζει το πρωί ο μπαμπάς ή η μαμά, φρέσκο και με αγνά υλικά έτσιώστε τοπαιδί να μη μπαίνει σε πειρασμό να αγοράσει πίτσα, σάντουιτς ήσοκολάτες. Οιγονείς δε χρειάζεται να κάνουν υπερβολές, αντίθετα επιτρέποντας στοπαιδί μία ήδύο φορές την εβδομάδα να φάει ένα κρουασάν ή ένα 2-3 μπισκότασοκολάτας,αυτομάτως του δίνουν να καταλάβει ότι διατηρώντας κάποιο μέτρο καιέλεγχοτίποτα δε χρειάζεται να στερηθεί. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει ναλειτουργούν σαν πρότυπα- καθρέφτες περιλαμβάνοντας υγιεινές τροφές στοοικογενειακό τραπέζι και υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή.
Άλλωστε, η κακή διατροφή δεν προσθέτει μόνο βάρος αλλά καιεπιβαρύνει τον οργανισμό με επικίνδυνα χημικά πρόσθετα. Έρευνα που είχεπραγματοποιήσει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (μευπεύθυνη τηνκαθηγήτρια της Μικροβιολογίας κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου  ) είχε καταδείξει ότιμπισκότα, κέικ,κρουασάν, σοκολάτες, παγωτά, γαριδάκια και άλλα σνακ περιέχουν ορισμένααπό ταπλέον επικίνδυνα συντηρητικά όπως τα Ε262, Ε320, Ε430 που σχετίζονταιμεκαρκινογένεση και το Ε541 που οδηγεί σε βλάβες ζωτικών οργάνων (καρδιά,νεφροί). Στις σοκολάτες περισσότερο επιβαρημένες βρέθηκαν όσεςπεριέχουν κάποιοσιρόπι ή καραμέλα.
Μεγάλο αριθμό προσθετικών ουσιών επικίνδυνων για την υγείαπεριέχουν επίσης τα γαριδάκια- ιδιαίτερα τα εμπλουτισμένα με αρωματικά,ρίγανης, πάπρικας, πίτσας κ.ά.- αναψυκτικά, έτοιμοι χυμοί κ.ά. Σταπερισσότεραπροϊόντα τα πρόσθετα δεν αναφέρονται με την κωδική τους ονομασία (Ε)αλλά μεαόριστους όρους όπως «χρώματα» και «αρώματα», με στόχο την παραπλάνησητωνκαταναλωτών.
 
Συμμορφωμένοι οιιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων στο νομό τα τελευταία χρόνια
Από αυτή την εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα θαπραγματοποιηθούν οι έλεγχοι των εποπτών των διευθύνσεων Υγείας καιΕμπορίου στασχολικά κυλικεία και τις σχολικές μονάδες του νομού εν γένει.
Η κ. Μούργου, προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημόσια Υγείας (σεαναπλήρωση του κ. Νεάρχου που λείπει με άδεια) μας εξήγησε ότι οέλεγχοςπεριλαμβάνει την καθαριότητα, ύδρευση και κάπνισμα από φέτος, ενώ στασχολικάκυλικεία ελέγχεται αν τηρείται η λίστα των επιτρεπόμενων ειδών. Σεπερίπτωσηπου γίνουν αντιληπτές παρατυπίες, γίνονται συστάσεις και έλεγχοςπαρατηρείταιεκ νέου μία με δύο εβδομάδες αργότερα. Μαζί με τον επόπτη Υγείαςεπισκέπτεταιτα σχολικά κυλικεία ο επόπτης Εμπορίου, ο οποίος εξετάζει αν οι τιμέςείναιαυτές που προβλέπουν οι αγορανομικές διατάξεις, ειδικά για τα είδη μετα οποίαπρέπει απαραίτητα να είναι εφοδιασμένο το σχολικό κυλικείο. Οπροϊστάμενος τηςΔιεύθυνσης Εμπορίου κ. Οδυσσέας Βογιατζής σημειώνει ότι τα κυλικείαδιατηρούντις προβλεπόμενες τιμές για τα απαραίτητα είδη (σάντουιτς απλό, νερό,χυμούςκλπ), αλλά έχουν πιο αυξημένες τιμές για άλλα επιτρεπόμενα είδη.Μάλιστα οίδιος, καθώς και η κ. Μούργου συμφωνούν ότι τα τελευταία χρόνια οιιδιοκτήτεςτων σχολικών κυλικείων έχουν συμμορφωθεί στα προβλεπόμενα του νόμου.Ωστόσο, ο κ.Βογιατζής σχολιάζει ότι κάποια κυλικεία υπολειτουργούν καιπαραπονιούνται ότιτηρώντας τα αυστηρά μέτρα προστασίας και ασφάλειας των μαθητώνουσιαστικάβιώνουν έναν άνισο ανταγωνισμό, καθώς οι μαθητές μπορούν ναεφοδιάζονται εύκολααπαγορευμένα είδη, όπως σοκολάτες, παγωτά και γαριδάκια από διπλανάκαταστήματακαι περίπτερα σε συνδυασμό με το ύψος του ενοικίου που θεωρούν υψηλόυπό αυτέςτις περιστάσεις.
Να σημειωθεί πάντως, ότι οι εποπτείες ελέγχουν γίνονται μόνομία φορά το χρόνο και μόνο στην αρχή της χρονιάς κι έπειτα μόνο οκύκλος τωνεκπαιδευτικών ή κάποιοι από αυτούς μπορούν να εξετάζουν αν συνεχίζουννατηρούνται τα προβλεπόμενα. Πάντως, καταγγελίες δεν σημειώθηκαν τιςπροηγούμενεςχρονιές στη νομαρχία από εκπαιδευτικούς ή γονείς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για δυνατά «Χτυποκάρδια στο σχολείο»…

Πίσω στα θρανία…για να νιώσετε τα «Χτυποκάρδια στο σχολείο», όταν …πίσω από τις λέξεις κρυ…