Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τι άκουσε ο Καστανίδης από τους δικηγόρους

Τι άκουσε ο Καστανίδης από τους δικηγόρους

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianxan@yahoo.gr
 
 
 
Θερμό το κλίμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρωντων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19Ιουλίουστη γειτονική Καβάλα, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.
Το κλίμα έντασης δημιουργήθηκε από περίπου 10 δικηγόρουςΠειραιώς και Θεσσαλονίκης όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος τουδικηγορικούσυλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Γούναρης που ήταν παρών στην Ολομέλεια.Αφορμήστάλθηκε η παρουσία μικρής οργανωμένης ομάδας δικηγόρων που κρατώνταςπανόδιαμαρτύρονταν για την καταπάτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων καιγια την επιχειρούμενηαπελευθέρωση του επαγγέλματος που προωθεί η κυβέρνησης βάση της κοινοτικήςαπόφασης. Οι δικηγόροι εμποδίστηκαν αρχικά να μπουν στο χώρο τηςολομέλειας –όπως κατήγγειλαν –  στησυνέχεια όμως μετη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και των προέδρων τους δόθηκε η άδεια ναπαρακολουθήσουν τις εργασίες.
Σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων των προέδρων τωνΔικηγορικών Συλλόγων και λιγότερο κατά την τοποθέτηση του υπουργούν, οιλιγοστοί δικηγόροι δημιούργησαν κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύτωνδικηγόρων ενώ δεν έλειψαν οι χειροδικίες και οι αποδοκιμασίες.
 
Βασικό σημείο τηςσυνεδρίασης: Η διατήρηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αμοιβών
Την έκτατη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων τωνΔικηγορικών Συλλόγων της χώρας απασχόλησαν τα επαγγελματικά δικαιώματατουκλάδου όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την Κοινοτική απόφαση αλλά και τηναπαίτηση της τρόϊκας για απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Τέσσερα ήταν τα κύρια και βασικά θέμα που απασχόλησαν τησυνεδρίαση της Ολομέλειας: 1. Οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές,. 2. Οιεδαφικοί περιορισμοί. 3. Οι πολύεπαγγελματικές δραστηριότητες. 4. Ηδιαφήμιση.
 
Θετική στάσηΚαστανίδη
Σύμφωνα με τον κ. Γούναρη θετική ήταν η στάση του υπουργούαπέναντι στα θέματα που του έθεσαν οι δικηγόροι. Ο κ. Καστανίδης καθ’όλη τηςδιάρκεια της τοποθέτησης του κατέστησε απόλυτα σαφές πως στηδιαπραγμάτευσητόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την τρόικα στο πλαίσιο τουμνημονίου πουυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση ακόμα τίποτα δεν θα πρέπει αν θεωρείταιδεδομένοκαι τελεσίδικο. Άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνηςκαταβάλεισκληρές προσπάθειες ώστε οι δικηγόροι να μην στερηθούν σημαντικών καιουσιαστικών δικαιωμάτων τα οποία θα αποβούν επιζήμια ακόμα και για τηνεθνικήοικονομία. Ωστόσο, τους έθεσε το δίλημμα ή λένε όχι ευθύς εξ αρχής σε όλα όσα προτείνει η Ε.Ε. και ητρόικα οπότεπηγαίνουν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ορατό τον κίνδυνο ναχάσουντα πάντα ή συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση. Στην τελευταία όμως περίπτωσηεπισήμανε ο υπουργός θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο σε δυο σημεία ταοποία οίδιος χαρακτήρισε ουσιαστικής και κεφαλαιώδους σημασίας. Το πρώτο είναιοιυποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές που σύμφωνα με την Ε.Ε. και την  τρόικα πρέπει νακαταργηθούν (κάνοντας λόγω ουπουργός για την υιοθέτηση ενδεικτικών τιμών στις αμοιβές) και τοδεύτερο είναιοι πολύ επαγγελματικές δραστηριότητες που πλέον θα επιτρέπονται.Επίσης, ουπουργός έθεσε και το θέμα των συμβολαίων στη σύναψη των οποίων πλέονδε θαείναι πλέον απαραίτητη η παρουσία δικηγόρων. Τόνισε επίσης ότι για τηνάρση τωνεδαφικών περιορισμών μπορεί να υπάρξει ρύθμιση σε επίπεδο συμφωνιών μετουςΔικηγορικούς Συλλόγους ενώ το θέμα της διαφήμισης το χαρακτήρισεανούσιο.
 
Τον Σεπτέμβριο…οιαποφάσεις για τα κλειστά επαγγέλματα
 Υπογράμμισε ωστόσοότισε μια διαπραγμάτευση και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή κάτι δίνεις και κάτιπαίρνεις. Ο κ. Καστανίδης ανάλυσε λέξη προς λέξη όλα όσα ορίζονται στομνημόνιογια την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων αλλά και ταόσα ορίζειη Κοινοτική απόφαση ώστε και η ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί μετιςνομοθεσίες των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε πάντωςτηνεκτίμηση ότι η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού θα έχειξεκαθαρίσειμέχρι τα τέλη Αυγούστου τι προτίθεται να πράξει για όλα τα κλειστάεπαγγέλματακαι τις αλλαγές που επιβάλλονται να δρομολογηθούν. Πάντως στησυνεδρίαση τηςΟλομέλειας δεν λήφθηκε οριστική απόφαση καθώς θα πρέπει πρώτα νασυγκληθούν οιΓενικές Συνελεύσεις των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. ΟυπουργόςΧάρης Καστανίδης, που νωρίτερα επισκέφθηκε το νέο Δικαστικό ΜέγαροΚαβάλας στοοποίο στεγάζονται πλέον όλες οι δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες,μετά τηνολοκλήρωση των τοποθετήσεων από τον πρόεδρο του Δικηγορικού ΣυλλόγουΚαβάλας Χ.Κεβρακάκη, τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δ. Παξινό και πολλών προέδρων τωνΔικηγορικών Συλλόγων τόνισε ότι δεν αισθάνεται αντιπαλότητα με κανέναν.Επισήμανε μάλιστα ότι όσο περισσότεροι συστρατεύονταν στην κοινήπροσπάθεια,«τόσο καλύτερα θα διασώσουμε και θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα τωνδικηγόρων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …