Θερινό σινεμά με άρωμα Αργεντινής

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Άρωμα Αργεντινής έχει πλημμυρίσει την Παλιά Πόλη,λατινοαμερικάνικες μελωδίες και ισπανόφωνοι διάλογοι που προέρχονταιαπό τηναυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού Μουσείου στην καρδιά του παραδοσιακούοικισμού, όπου η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης διοργανώνει φεστιβάλισπανόφωνουκινηματογράφου με ειδικό αφιέρωμα 10 προβολών στο σύγχρονοκινηματογράφο τηςΑργεντινής.
Η ΦΕΞ ξεκίνησε τις προβολές στις 26 Αυγούστου και θαταξιδεύει τους φίλους του ισπανόφωνου κινηματογράφου στους δρόμους τηςτέχνηςκαι της κουλτούρας της Αργεντινής έως τις 4 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, διευθυντής του ΛαογραφικούΜουσείου, μιλώντας για την σύλληψη και την πορεία της ιδέας, σημειώνειότιπροήλθε από τις προβολές ισπανικών ταινιών που διοργάνωσε τοφροντιστήριο‘ΔΙΑΣ’ για την εξάσκηση των ισπανόφωνων μαθητών, απ’ όπου και προέκυψεη επαφήμε το Instituto Cervantes, το οποίο και παραχώρησε την άδεια προβολήςτων 10σύγχρονων αργεντίνικων ταινιών. Μια σειρά από προβολές πουπραγματοποιήθηκε τοΜάιο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον συμπολιτών κι έτσι, το φεστιβάλεπικεντρώθηκεστον ισπανόφωνο κινηματογράφο και ιδιαιτέρως στις προσπάθειες 10σκηνοθετών τηςΑργεντινής. Οι ταινίες που προβάλλονται καθημερινά στις 21.00 στην αυλήμε ταχαμάμ έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Το φεστιβάλ διοργανώνει ηκινηματογραφικήλέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τα τμήματα latin και tango της ΦΕΞ. Μετάτιςπροβολές ακολουθεί συζήτηση, λατινοαμερικάνικη μουσική και άλλαhappenings. Ηείσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
 
Επίκαιρο καιδιδακτικό το παράδειγμα της Αργεντινής
Επίκαιρο και διδακτικό το αφιέρωμα της ΦΕΞ στον αργεντίνικοκινηματογράφο, αφού αποτελεί προϊόν τέχνης μιας χώρας που δοκιμάστηκεταπροηγούμενα χρόνια σε μία κρίση οικονομική, κοινωνική, αξιών και ιδεών.Ηεμπειρία της Αργεντινής που προχώρησε, ενθάρρυνε και έδωσε νέα πνοήστονεγχώριο κινηματογράφο, αποδεικνύοντας ότι η κρίση δεν αποτελεί‘ταφόπλακα’ γιατον πολιτισμό και την τέχνη, μπορεί να λειτουργήσει σαν παράδειγμα γιατησύγχρονη Ελλάδα που δοκιμάστηκε. Όπως επισημαίνει και ο κ. Ξανθόπουλος:«Πέρααπό το ενδιαφέρον για τους ισπανόφωνους, οι ταινίες του φεστιβάλ είναιαποκαλυπτικές, καθώς αφενός αποτυπώνουν έντονα την κρίση που πέρασε ηΑργεντινήκαι την πορεία προς την ανάκαμψη και αφετέρου αναδεικνύουν τη νέαδυναμική πουπήρε ο κινηματογράφος της Αργεντινής με δυναμικό νέων ανθρώπων, με νέακαιέντονη θεματική». Κρατώντας αυτή την τάση που ‘ξεπήδησε’ μέσα από μιαδύσκοληοικονομική συγκυρία, η Αργεντινή διαθέτει σήμερα 16 κινηματογραφικέςσχολές,ενώ διεθνή βραβεία και διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από ταινίεςαργεντίνικηςπροέλευσης. «Αυτή την πορεία μπορούμε να δούμε κι εμείς μέσα από τιςταινίεςσύγχρονων αργεντίνων σκηνοθετών και να διαπιστώσουμε πώς εξελίσσεταιαυτή ηδυναμική, που όχι μόνο δεν αφήνεται, ενισχύεται συνεχώς», συμπληρώνει οκ.Ξανθόπουλος. Άλλωστε, πρόκειται για ένα φεστιβάλ-ευκαιρία για τουςενδιαφερόμενους, αφού προβάλλει ταινίες που δεν θα παιχτούν ποτέ στιςκινηματογραφικές μας αίθουσες.
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…