Τα μηνύματα της κάλπης

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Η κάλπη μίλησε, το εκλογικό σώμα έστειλε τα μηνύματά τουτόσο σε κομματικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Ώρα για αποτίμησητουεκλογικού αποτελέσματος πανελλαδικά, περιφερειακά αλλά και σε κάθε δήμοτουνομού ξεχωριστά.
 
Το μήνυμα της αποχής
Κυρίαρχο μήνυμα των αυτοδιοιηκητικών του 2010 είναι η αποχήπου σε μέσο όρο σε πανελλαδικό αλλά και περιφερειακό, τοπικό επίπεδοέφτασε το40% αγγίζοντας το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2009. Το στοιχείο αυτόπροβληματίζει τα κόμματα καθώς ουδέποτε σε εκλογές της τοπικήςαυτοδιοίκησηςπαρατηρήθηκαν τόσο μεγάλα ποσοστά αποχής. Το Λευκό/ Άκυρο στιςΠεριφερειακέςεκλογές ξεπέρασε το 9% και στις δημοτικές το 5,47%.
 
Σε πτώση οδικομματισμός
Το άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο, ως προς τη συνολική εικόνα,είναι η πτώση του δικομματισμού σε ποσοστά περί το 66% με 67%. Εάναθροιστεί τοποσοστό των υποψηφίων που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με τοαντίστοιχο τηςΝΔ, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 2,5%-3%. Σύμφωνα με την εκτίμησηόλων τωναναλυτών, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται μεταξύ 34% και 35% και της ΝΔμεταξύ31% και 32%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, σημαντική άνοδο είχε το ΚΚΕ, πουείδεδιψήφια ποσοστά σε 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Στον αντίποδα,προβληματισμός επικρατεί στο Συνασπισμό, αφού τα ποσοστά του είναικαθηλωμέναενώ αυτό που συγκέντρωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος (Περιφέρεια Αττικής),λίγο πάνωαπό 6%, ήταν πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών. Προβληματισμός και στονΛΑΟΣ αφούπροβεβλημένοι υποψήφιοι,  ΓεωργιάδηςκαιΒελόπουλος, δεν κατάφεραν να αυξήσουν τη δύναμη του κόμματος. ΧαμόγελαστηΔημοκρατική Αριστερά, δεδομένου ότι πανελλαδικά συγκέντρωσε πάνω από3%. Τηδύναμή τους αύξησαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι σε ορισμένεςπεριπτώσεις ξεπέρασαν το 3,5% που είχαν λάβει στις ευρωεκλογές του 2009.
 
Γιαννακίδης –Παυλίδης σημειώσατε Χ πάνε στη δεύτερη Κυριακή
Με το προβάδισμα των 2.248 ψήφων υπέρ του Άρη Γιαννακίδηέναντι του Γιώργου Παυλίδη, σε ενσωμάτωση 99,93% των εκλογικώντμημάτων, έπεσεη αυλαία των περιφερειακών εκλογών 2010 στην ΑΜΘ, μεταθέτοντας την εκλογή του νέου Περιφερειάρχηστη δεύτερηΚυριακή. Η Ξάνθη ψήφισε Γιώργο Παυλίδη όπως και η Καβάλα ενώ η ΚομοτηνήΆρηΓιαννακίδη Από την πλευρά της «Κοινωνικής Συμμαχίας κάνουν λόγο «γιαπρωτοπορίατου συνδυασμού στους χριστιανικούς οικισμούς, απώλειες στουςμειονοτικούςοικισμούς και διαμαρτυρία που εισέπραξαν στην πόλη της Ξάνθης, όπουθεωρούν ότιυπήρξαν πολλά λευκά και άκυρα».
 
Στην μειονότητα: Τοβουνό Γιαννακίδη – ο κάμπος Παυλίδη
Η μειονότητα του νομού μας στη μάχη της Περιφέρειαςεμφανίστηκε μοιρασμένη καθώς υπερψήφισε τον Άρη Γιαννακίδη στην ορεινήπεριοχήτου δήμου Μύκης και τον Γιώργο Παυλίδη στην πεδινή Ξάνθη. ΣυγκεκριμέναστηνΞάνθη ο Γιωργος Παυλίδης ψηφίστηκε από την μειονότητα του ΔήμουΤοπείρου καιτου Σελέρου ενώ ο Δήμος Μύκης ψήφισε Άρη Γιαννακίδη.
Σ’ ότι αφορά τους υπόλοιπους συνδυασμούς: 2 έδρεςκαταλαμβάνει το ΚΚΕ με τον Χρήστο Τρέλλη και την «Λαϊκή συσπείρωση»(ποσοστό7,74%) και από μια έδρα ο Χαρίτου Δημήτριος (Αριστερή ΟικολογικήΣυνεργασία4,61% και ο Μακρής Αθανάσιος με την «Οικολογία Αλληλεγγύη ποσοστό 3%)
 
Πως ψήφισαν στουςδήμους
Δήμος Αβδήρων
Με το σαρωτικό ποσοστό του 66,10% και 18 από τις 27 έδρες οΒασίλης Τσολακίδης αναδεικνύεται ο απόλυτος νικητής των εκλογών καιεκλέγεταιδήμαρχος  με τομεγαλύτερο ποσοστό πουσυγκέντρωσε υποψήφιος στο νομό. Ο αντίπαλος συνδυασμός «Πολίτες σεΔράση» τουΓιώργου Τσιτιρίδη συγκεντρώνει το 30,97%, και καταλαμβάνει 8 έδρες ενώγιαπρώτη φορά βγάζει έδρα ο κ. Νεοφυτίδης με το ΚΚΕ στο Δήμο Αβδήρων.
Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό της αποχής ανήλθε κοντά στο40% με πολλά άκυρα (911 , 5,58%) και λευκά 315, 1,93%)
Πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε ο κ. Τσολακίδης στα Άβδηρακαι στα 5 εκλογικά τμήματα αλλά και στο Σέλερο με εκλογικό τμήμα να τουδίνειποσοστό 80,62!
 
Δήμος Ξάνθης
Με τον Μιχάλη Στυλιανίδη να ρίχνει το ποσοστό του κατά 6ποσοστιαίες μονάδες από τις αυτοδιοικητικές του 2006 και τον ΧρίστοΠούλιο νατο αυξάνει αντίστοιχα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, να υπολείπεται όμωςκατά 12%αλλά να στέλνει τον κ Στυλιανίδη στην δεύτερη Κυριακή καθώς το 48,32%πουσυγκέντρωσε δεν του χαρίζει άμεση εκλογή, τελείωσε ο πρώτο γύρος τωνεκλογώνγια την Ξάνθης. 8 έδρες για τον Μιχάλη Στυλιανίδη, 6 για το ΧρίστοΠούλιο καιαπό 1 έδρα καταλαμβάνουν οι Αγμέτογλου με την «Ισότητα για το ΔήμοΞάνθης», οΑνταμπούφης Νίκος με τους «Πολίτες για την Ξάνθη» και ο Κολλάρος Γιώργος με την «ΛαϊκήΣυσπείρωση».
Το ΚΚΕ εισέρχεται στο Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης ενώ στοιχείοαξιολογήσιμο επίσης είναι ότι ο μειονοτικός συνδυασμός δεν έφτασε τοποσοστότου 2006 και έχασε μια έδρα. Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο νομόσημειώθηκεστο Δήμο Ξάνθης με το ποσοστό να ανέρχεται σε 44,27%!
 
Δήμος Μύκης
Δεύτερη Κυριακή και στο Δήμο Μύκης με τον νυν δήμαρχο ΑγκάΜουσταφά να κρατά τις δυνάμεις του ενώ τον ακολουθεί κατά πόδας οΤζουκάλΜουσταφά με μόλις 3 μονάδες διαφορά
Εκτός παιχνιδιού ο Καπζά Τζεμήλ και ο ΝτουκιαντζήΜουτζαχήντ. Από 4 έδρες καταλαμβάνουν οι τρεις πρώτοι και 2 έδρες ο κ.Ντουκιαντζή. Ένα από τα  μικρότεραποσοστά αποχής είχε ο δήμος Μύκης (35,23%) ενώ παρατηρείται αυξημένος αριθμός άκυρων ψηφοδελτίων.
 
Δήμος Τοπείρου
Καταγράφοντας το μικρότερο ποσοστό αποχής στο νομό (30,30%)ο Δήμος Τοπείρου επανεκλέγει με ποσοστό 53,86% και 16 έδρες τον ΣτέλιοΧατζηευαγγέλου, ενώ η Δημοκρατική Αλλαγή με τον Θωμά Μίχογλου ναλαμβάνει46,14% και 11 έδρες. Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 οκ.Χατζηευαγγέλου κρατά τα ποσοστά του αλλά και η ΝΔ παρότι διαφορετικόςυποψήφιος.
 
φωτο στο 8 – 11 – 2010 με τίτλο: Χάρτης Καλλικράτη του νομούκαι η φωτο στο ΕΛΕΝΗ 8 ΝΟΕ 10 με τίτλο: ΚΑΛΠΗ 2010
Πως ψηφίσαμε στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές2010
 
 
Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές 2010
Αποτελέσματα 
Πίνακες στο Ελένη  ΝΟΕ10 στο φάκελο EXCELL με τίτλο: ΠΟΣΟΣΤΑ μόνο τη σελίδα με τίτλο:ΣΥΝΟΛΙΚΑ καιόχι τις σελίδες με τίτλους: ΤΟΠΕΙΡΟΣ και ΆΒΔΗΡΑ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με γαλάζιο χρίσμα οι Μίχογλου – Γαλανόπουλος

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…