Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Συμβουλές στους γονείς για την αγορά σχολικών ειδών

Συμβουλές στους γονείς για την αγορά σχολικών ειδών

0

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η Ένωση ΕργαζομένωνΚαταναλωτών Ελλάδος δίνει συμβουλές για την ορθή επιλογή των σχολικώνειδώνκαθώς πολλές φορές, οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν, παράλληλα με τιςσχολικέςανάγκες των παιδιών τους, την όποια επιθυμία αυτά μπορεί να έχουν.
Για παράδειγμα, η ανάγκη των παιδιών μπορεί να περιορίζεταισε ένα τετράδιο αλλά η επιθυμία τους για ένα τετράδιο με χρώμα ή οσμήείναικάτι τελείως διαφορετικό. Η υπερπροστασία όμως που διέπει τους γονείς,δενπρέπει να τους ωθεί σε απερίσκεπτη υλοποίηση όλων των επιθυμιών τους.
Μία μέση λύση είναι, μέσω της πληροφόρησης, να οδηγήσουμε ταπαιδιά στην κατανόηση και αποδοχή ενός υπεύθυνου καταναλωτικού προτύπουσυμπεριφοράς και μίας ορθής στάσης ζωής.
Συζητώντας με τα παιδιά..
– Επισημαίνουμε στα παιδιά την ουσία των υλικών αγαθών. Γιατο λόγο αυτό, πρέπει να τους υποδείξουμε πως τα σχολικά είδη δεν πρέπειναείναι πολυτέλεια και πως η πραγματική ανάγκη από την επιθυμία για μιααγορά,είναι διαφορετική.
 – Ο ρόλος τωνδιαφημίσεων πρέπει να γίνει αντιληπτός και κατανοητός στους μικρούςφίλουςπαράλληλα με τις παγίδες που αυτές μπορεί να κρύβουν.
 – Τα παιδιά θαμπορούσαν να αποκτήσουν αίσθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας καιπαράλληλανα παρακινούνται από εμάς να χρησιμοποιούν περσινά είδη αν αυτάδιατηρούνται σεκαλή κατάσταση
-Στην ίδια κατεύθυνση, καλό θα ήταν, να ενθαρρύνουμε ταπαιδιά να συμμετέχουν στη λίστα αγορών μας και στις τελικές μαςαποφάσεις,δίνοντας τους με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία να κατανοήσουν εμπράκτωςόλα όσατους έχουμε προαναφέρει
– Είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε στα παιδιά μας σωστάκαταναλωτικά πρότυπα και μία ορθή στάση ζωής
Ο κύριος ρόλος όμως των γονέων είναι να εφιστούν την προσοχήτους στην ασφάλεια των παιδιών τους, όταν τα ίδια δεν είναι σε θέση νατηνκατανοήσουν. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε τέτοιου είδους προϊόνταείναι καλάκρυμμένοι και απαιτείται ειδική προσοχή και έρευνα σε αντικείμενα πουλόγωμορφής, χρώματος, μυρωδιάς ή διακόσμησης μπορεί να παραπλανήσουν ακόμακαι τουςμεγάλους.
Ένα τετράδιο που μυρίζει είναι πρωτότυπο αλλά οι ουσίες πουπεριέχει μπορεί να είναι χημικές και βλαβερές. Ένα στυλό το οποίοπεριέχει υγρόκαι μικρά αντικείμενα που μετακινούνται μέσα σε αυτό είναι εντυπωσιακόαλλάμπορεί να είναι και επικίνδυνο.
Η χώρα προέλευσης ενός προϊόντος είναι επίσης ένα στοιχείοπου πρέπει να ελέγχεται αφού πολλά προϊόντα εισάγονται από χώρες πουδενπληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Σημασία έχει, λοιπόν, οιγονείς ναείναι πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε αγορά και να αντιστέκονται στιςυπερβολικές, πολλές φορές, απαιτήσεις των μικρών μας φίλων. Πιοσυγκεκριμένα:
Στις αγορές σχολικών ειδών.
– Φροντίζουμε να τηρούμε τη λίστα που μας έχει δοθεί από τοσχολείο
– Ζητάμε οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς για τις αγορές μας
– Κάνουμε έρευνα αγοράς και συγκρίνουμε τιμές προϊόντων μαζίμε το παιδί μας για να του διδάξουμε να επιλέγει και να καταναλώνειυπεύθυνα
– Δεν αγοράζουμε προϊόντα με μυρωδιές και γεύσεις εάν δενελέγξουμε τις χημικές ουσίες από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί
– Επιβεβαιώνουμε ότι τα σχολικά είδη φέρουν τη σήμανση CEκαι ότι αναγράφεται η χώρα προέλευσης τους
– Ελέγχουμε αν το προϊόν είναι κατάλληλο για την ηλικία τουπαιδιού
– Ελέγχουμε να αναγράφονται στα προϊόντα, τα πλήρη στοιχείατου κατασκευαστή και τα υλικά σύστασης τους
– Τέλος, η επιλογή της τσάντας πρέπει να γίνεται με κριτήριαβάρους και κατασκευής. Η τσάντα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιοελαφριά καινα διαθέτει ρόδες για την εύκολη μεταφορά της.
Επισημαίνουμε στα παιδιά πως για λόγους υγείας, η τσάντατους πρέπει να περιέχει τα απολύτως αναγκαία ώστε να μην κουβαλούνπεριττόβάρος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανατροπή» με Μπεκτές αντιδήμαρχο

Μπορεί να μην έκανε μεγάλες αλλαγές στους αντιδημάρχους του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Σ…