Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Στη Σμύρνη μεταφέρονται τα μηχανήματα της ΣΕΒΑΘ

Στη Σμύρνη μεταφέρονται τα μηχανήματα της ΣΕΒΑΘ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
  ΣτηνΣμύρνη μεταφέρονται τα μηχανήματα παραγωγής τοματοπολτού τηςΣΕΒΑΘ προκειμένου να εξοπλίσουν αντίστοιχο εργοστάσιο του τούρκουεπιχειρηματίακ. Ερόλ, ο οποίος τα αγόρασε στον πλειστηριασμό που έγινε στις 10Μαρτίου 2011στο Δικαστικό μέγαρο. Το «Ε» βρέθηκε εκεί αφού πληροφορήθηκε το γεγονόςαπό τηνραδιοφωνική εκπομπή του τρίτου προγράμματος «Αναζητήσεις» στην οποίακάτοικοςτης Φελώνης ανέφερε το γεγονός.
 
Και τα ιμάτιά της στον πλειστηριασμό…
Πρωί της Πέμπτης και στον αύλειο χώρο της ΣΕΒΑΘ ακριβώς μπροστά απότο σκέπαστρο ήταν παρκαρισμένα 8 φορτηγά – νταλίκες με τουρκικέςπινακίδες τηςμεταφορικής εταιρείας ARSLAN NAKLIVATA.S. Αρκετά απ’ αυτάήταν ήδηφορτωμένα με μηχανήματα και άλλα περίμενα να φορτώσουν. Παρόν και οτούρκοςεπιχειρηματίες που μας καλοδέχτηκε και μας εξήγησε με τα λίγα αγγλικάτου ότιέχει εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας στη Σμύρνη και με τα μηχανήματαπαραγωγήςτομάτας της ΣΕΒΑΘ που αγόρασε σε δημόσιο πλειστηριασμό θα εξοπλίσει τηνμονάδατου.
 
Έχουν γίνει 5 πλειστηριασμοί…
Το ίδιο επιβεβαίωσε και η σύνδικος κα Σταυρούλα Λιάκου αναφέρονταςτην ημερομηνία του δημόσιου πλειστηριασμού και την κατοχύρωσή του στοντούρκοεπιχειρηματία μετά από πλειοδοσία του και όπως ορίζεται από τηδιαδικασία. Η καΛιάκου επίσης πρόσθεσε ότι έχουν προηγηθεί άλλοι πέντε δημόσιοιπλειστηριασμοίκατά τους οποίους έχουν αγοραστεί πολλά μηχανήματα και από έλληνεςεπιχειρηματίες. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μαςμηχανήματα τηςΣΕΒΑΘ έχουν εκπλειστηριαστεί και κατοχυρωθεί και σε Αθηναίους και σεΞανθιώτεςεπιχειρηματίες αλλά εκτός του κ. Ερόλ και σε άλλο τούρκο επιχειρηματίαπου έχειεταιρεία τροφίμων με έδρα το Τοκάτ της Τουρκίας σε πλειστηριασμό πουέγινε στις24/3 . Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οιτούρκοι«τα χουν στάξει αδρά» και δεν αγόρασαν «κοψοχρονιά» όπως κάποιοιέσπευσαν ναπουν καθώς αναφέρονται ποσά της τάξης των 200.000 – 300.000 ο ένας και 150.000 ευρώ ο άλλος κάτι πουαντικρούειτην φήμη ότι τα μηχανήματα της ΣΕΒΑΘ είναι παροπλισμένα και πωλούνταιγιαπαλιοσίδερα.
Να σημειώσουμε ότι κάποια έχουν πωληθεί για Scrap μετά όπως από εκτίμησηπραγματογνωμόνων.
 
Ενδιαφέρον για τον εξοπλισμό όχι όμως για το οικόπεδο  
Αναφορικά με την διαδικασία που ακολουθεί τους πλειστηριασμούς όπωςμας εξήγησε η κα Λιάκου καταρτίζονται πίνακες διανομής και με βάση αυτόθα εξοφλούνταιοι προμηθευτές. Και ενώ όπως φαίνεται υπάρχει ενδιαφέρον για τοεξοπλισμόσύμφωνα με την κα Λιάκου δεν έχει εκδηλωθεί κανένα επίσημο ενδιαφέρονγια τοοικόπεδο της ΣΕΒΑΘ. Επισημαίνεται ότι και το κτίσμα και το οικόπεδομετά απόπαραχώρηση ανήκει στην εταιρεία ΣΕΒΑΘ.
 
«Καρφί» στην μνήμη της τοπικής κοινωνίας
Παρόλα αυτά και ενώ όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναισύννομες  και ηΣΕΒΑΘ πωλείται τμηματικάκαι τα …ιμάτιά της μοιράζονται σε Ελλάδα και Τουρκία παραμένει  «ανοιχτή πληγή» στηντοπική κοινωνία.  Πλησιάζονταςστον αύλειο χώρο της ΣΕΒΑΘ πουάλλοτε έσφυζε από τη ζωντάνια του καθημερινού μόχθου των εκατοντάδωνεργαζομένων που έθρεψε κοντά 3 δεκαετίες, τίποτε δεν θυμίζει την άλλοτεκραταιάβιομηχανία,  τοκαμάρι της Ξάνθης και τουιδρυτή της Αλέξανδρου Μπαλτατζή, το πιο σύγχρονο εργοστάσιοεπεξεργασίαςτοματοπολτού των Βαλκανίων.  Στέκειως…φάντασμα ενδόξου παρελθόντος… «καρφί» στη μνήμη της τοπικής κοινωνίας να υπενθυμίζει τα λάθηόλων αυτών που διαχειρίστηκαν και μείωσαν την υπεραξία της είτε μετεχνοκρατικόείτε με πολιτικό τρόπο ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την αναγκαιότητακάποτε ναμάθει η τοπική κοινωνία «τι και ποιοι» έφταιξαν ώστε να καταντήσει«κουφάρι»και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…