Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Σταθερές οι τιμές των ακινήτων στην Ξάνθη

Σταθερές οι τιμές των ακινήτων στην Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Το κόστος κατασκευής διαμερισμάτων ανεβαίνει με την αύξησητου ΦΠΑ και την άνοδο των τιμών υλικών και τεχνιτών, ωστόσο οι τιμέςπώλησηςτων ακινήτων στην Ξάνθη παραμένουν σταθερές και επί τριετία στα ίδιαεπίπεδα.Μάλιστα, η πόλη μας δε συγκαταλέγεται στις περιοχές όπου οι τιμές τωνακινήτωνέχουν σημειώσει κατακόρυφη μείωση, όπως αποδεικνύει στατιστική έρευνατουπρώτου τετραμήνου του 2010, η οποία, σε σύγκριση με το αντίστοιχοχρονικόδιάστημα του 2009 δείχνει πανελλαδικά μεγάλη πτώση των τιμών τωνακινήτων τηςτάξης του 7,7%
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν βάσει εκτιμήσεων από τέσσεριςμεγάλες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αlpha, Εurobank) και παρουσιάστηκανπρόσφατα από την Ρropindex σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών καιΒιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Μάλιστα, στελέχη των τραπεζών δεναπέκλεισαν έωςτο τέλος του έτους το ποσοστό της πτώσης των τιμών να αγγίξει διψήφιονούμερο.
Την εικόνα της αγοράς των ακινήτων στην Ξάνθη μας δίνουν οκτηματομεσίτης κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου και οι εργολάβοι κ. ΙορδάνηςΕυφραιμίδης και κ. Δημήτρης Σίσκος. Από τις δηλώσεις τους φαίνεται ητάση γιαδιατήρηση των τιμών έτσι ώστε να είναι προσεγγίσιμες από τουςυποψήφιουςαγοραστές, αν και για τους ίδιους τους κατασκευαστές το κόστοςανεβαίνει με τηναύξηση του ΦΠΑ, παρόλο που τεχνικοί και προμηθευτές υλικών προσπαθούνκαι αυτοίμε τη σειρά τους να μην αυξήσουν τις τιμές. Παρόλα αυτά παρατηρείταιπτώση τηςζήτησης σε χαμηλά προς το παρόν επίπεδα, αν και αναπτύσσεται η τάση τηςαναζήτησης μεταχειρισμένων σπιτιών ή μικρότερων προκειμένου ναπεριοριστεί τοκόστος της αγοράς. Αυτή η στροφή προς την αναζήτηση παλαιότερων σπιτιώνπιστοποιείται και σε εθνικό επίπεδο, όπου ο αριθμός των καινούργιωνσπιτιώνέχει περιοριστεί έως και 5,5%.
 
Την τιμητική τουςέχουν αγροτεμάχια και οικόπεδα
Ο κτηματομεσίτης κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου διαπιστώνει πτώσητης ζήτησης σε κατοικίες και διαμερίσματα, πράγμα που έχει οδηγήσει καισεμείωση των τιμών, καθώς, όπως παρατηρεί, καθοριστικός είναι οπαράγοντας τουπεριορισμού χορήγησης στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, πράγμα πουδημιουργεί αδυναμία  εξασφάλισηςτου συνολικούποσού για την αγορά ακινήτων. Πτωτική είναι και η τάση στην αναζήτησηκαταστημάτων και γι’ αυτό αναμένεται να μειωθούν και τα ενοίκια τωνκαταστημάτων του κέντρου. Ωστόσο, την τιμητική τους έχουν αγροτεμάχιακαιοικόπεδα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών,επειδή η επένδυσησε γη θεωρείται η πλέον σίγουρη και ασφαλής.
 
Στροφή στα μικρότεραδιαμερίσματα, σταθερές οι τιμές
Την διατήρηση των τιμών στα ίδια επίπεδα επί τριετίαπιστοποιούν οι εργολάβοι κ. Δημήτρης Σίσκος και κ. ΙορδάνηςΕυφραιμίδης. Ο κ.Σίσκος, σημειώνοντας την αύξηση του κόστους για τους ίδιους,επισημαίνει ότιυπάρχει ενδιαφέρον από μέρους των αγοραστών και για τα καινούργιαδιαμερίσματα,ιδιαιτέρως από νέα ζευγάρια, που δεν κάνουν «σκόντο», αλλά προσπαθούννααγοράσουν το δικό τους διαμέρισμα, όπου θα φτιάξουν το «σπιτικό» τους.Μικρήπτώση της τάξης του 5-10% στις τιμές των ακινήτων παρατηρεί και ο κ.Ευφραιμίδης, εξηγώντας ότι στην Ξάνθη μπορεί να υπάρχουν απούληταδιαμερίσματα,αλλά ο αριθμός τους είναι περιορισμένος, αφού δεν υπάρχει μεγάληανοικοδόμησηκαι τα διαθέσιμα έχουν απορροφηθεί τα τελευταία χρόνια που η κατασκευήνέωνοικοδομών έχει περιοριστεί. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει και ο κ.Ευφραιμίδης,τελευταία υπάρχει μια στροφή προς τα μεταχειρισμένα ή μικρότερα σπίτιαγιαεξοικονόμηση χρημάτων. «Εκεί που επέλεγαν διαμερίσματα των 100-120τετραγωνικώνμε τρία υπνοδωμάτια, τώρα κοιτάνε περισσότερο διαμερίσματα των δύουπνοδωματίων», εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας ότι παλαιότερα είχεδιαφανεί καιμία τάση αναζήτησης αγροτεμαχίων περιμετρικά της πόλης, κυρίως από νέαζευγάρια, για να χτίσουν τη δική τους μονοκατοικία, γι’ αυτό καιπαρατηρήθηκεαύξηση στην κατασκευή συγκροτημάτων με μεζονέτες τα τελευταία 2-3χρόνια,ωστόσο δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν αυτή η προτίμηση συνεχίζει ναυπάρχεικαι σήμερα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …