Προεκλογικό κρεσέντο

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Έντονο προεκλογικόχρώμα είχε η ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5Ιουλίου τοαπόγευμα στην Καπναποθήκη «Π» και στην οποία παρουσιάστηκαν από τονδήμαρχοΞάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη τα πεπραγμένα του Δήμου για το 2009.Επικεφαλής καιδημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, εν ενεργεία και επίδοξουςδημοτικούςσυμβούλους της αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα πυρά τους σε μιαμαραθώνιασυνεδρίαση αφήνοντας ελάχιστο χρόνο από τους ελάχιστους ούτως ή άλλωςπολίτεςπου παρακολούθησαν τη συνεδρίαση… να κάνουν τα παράπονά τους στοδήμαρχο!
Προεκλογικόχρώμα(φούξια) είχε και το ιλουστρασιόν φυλλάδιο όπου καταγράφονταιλεπτομερώςκαι αναδεικνύονται με πλούσια φωτογραφικό υλικό τα έργα και οι …ημέρεςτουδήμου. Κατά τα λοιπά η ειδική συνεδρίαση έμοιαζε με τακτική συνεδρίασητουδημοτικού συμβουλίου Ξάνθης με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτικήγενικότεραεπί της αρχής και της φιλοσοφίας που διέπει τη λειτουργία της δημοτικήςαρχής,επικεντρώνοντας τα πυρά της στα συνήθη θέματα που αποτελούν το «κόκκινοπανί»:  Στις ζημιέςκαι στα δάνεια τηςΔΕΥΑΞ, στις «παράνομες προσλήψεις» στους Παιδικούς, στην ολιγωρία τηςδημοτικήςαρχής αναφορικά με την ανακύκλωση, στα πεπραγμένα της ΔΕΑΞ και στηδιαφορετικήθεώρηση περί πολιτιστικών εκδηλώσεων ενώ ακούστηκαν και «γκρίνιες» γιαΕΑΠΑΞκαι ΕΤΕΝΕΞ παρότι δεν γινόταν καμιά αναφορά στο φυλλάδιο.
 
Ιδού τα έργα μας…
Με «κρυφό» καμάρι…και περιστοιχισμένος από τον πρόεδρο τουΔ.Σ. κ. Φιλίππου και τον πρόεδρο της ΔΕΑΞ κ. Φανουράκη, ο ΔήμαρχοςΞάνθηςπαρουσίασε αρχικά τα οικονομικά στοιχεία του δήμου που παρουσιάζουν 2,5περίπουεκ. χρηματικό υπόλοιπο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα(αποκατάστασησχολικών κτιρίων, διαμορφώσεις αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις, έργαύδρευσης καιαποχέτευσης και ομβρίων κ.λ.π.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Δήμαρχος στα έργα της ΔΕΥΑΞτονίζοντας ότι έχει γίνει ένας σημαντικός αριθμός έργων που έχουνελαχιστοποιήσει τα προβλήματα στα Κιμμέρια και σ’ άλλους οικισμούς, ενώανέφερεότι είναι υπό έγκριση και υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα εγκριθεί ημελέτημεταφοράς νερού από τον Παράδεισο με το οποίο θα υδροδοτηθεί τουπόλοιπο τμήματης Ξάνθης και οι δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου. Επίσης αναφέρθηκεεπισταμένωςστον νέο βιολογικό καθαρισμό που καλύπτει πληθυσμό 80.000 κατοίκωντονίζονταςότι είναι πρωτοπόρος ο δήμος μας καθώς μεγαλύτεροι δήμοι δεν έχουνβιολογικότέτοιων προδιαγραφών. Επεσήμανε επίσης ότι ο δήμος πήρε από τον «Θησέα«770.000 ευρώ και το Leader 800.000 και ότι έχει δώσει σεμελέτες 8.500.000 ευρώ.Αναφέρθηκε στη ΔΕΑΞ και απανώτας σε επικρίσεις για το «γκλαμουράτο»περσινόπρόγραμμα των Γιορτών της Παλιάς Πόλης (Scorpions, Βίσση, Ρέμος) ο κ.δήμαρχος είπε ότι όλα αυτά είναιανταποδοτικά και ότι η πόλη έχει μεγάλο όφελος γι’ αυτό το λόγο έχειανέβει ηεπισκεψιμότητά της. Το δια ταύτα του δημάρχου ήταν ότι όλα έγιναν καλώςόπωςέγιναν και μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι: «Ο δήμος θα κάνει πολλά χρόνιαναπαρουσιάσει τέτοια πεπραγμένα» υπονοώντας ότι λόγω κρίσης και περικοπώντων ΚΑΠ«σφίγγουν» τα πράγματα και δεν θα έχει ηεπόμενη δημοτική αρχή χρηματοδοτική δυνατότητα υλοποίησης έργων.
 
Πούλιος: Μάλλιασε ηγλώσσα μας…Αλλά φωνή βοώντος
Το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Χρίστος Πούλιος ο οποίος έθεσε για μια άλλη φορά τα θέματα της ατζένταςμε ταοποία αντιπαρατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο: Ενοποίηση πλατειών χωρίςπάρκιγκκαι κυκλοφοριακή μελέτη, κατασπατάληση χρήματος από τη ΔΕΑΞ, απουσίακοινωνικήςπολιτικής, εγκατάλειψη των οικισμών του Ευμοίρου και Λεύκης, Κιμμερίων,ανακύκλωση μόνο σε ηλεκτρικές συσκευές, σώου με τα Λευκώματα του ΚΑΠΗ,ελλιπήςπαρουσία της Δημοτικής αστυνομίας, σε ομηρία οι εργαζόμενοι στουςΠαιδικούς.Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΔΕΥΑΞ επαναλαμβάνοντας ότι είναι βρόχοςστο λαιμότου δήμου για ότι προσφέρει. Επίσης ανέφερε ότι καμιά προσπάθειααξιοποίησηςτης δημοτικής περιουσίας δεν έγινε και ούτε για αντιμετώπιση τηςανεργίας.Καταλόγισε αλαζονεία και κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική, απουσίασχεδιασμούκαι οράματος στη δημοτική αρχή καταλήγοντας: «Έχετε κουράσει …ημακρόχρονηπαραμονή σας έκανε να θεωρείται τους εαυτούς σας αναντικατάστατους».
 
Μαλκότς:Απούσα ημειονότητα από τα πολιτιστικά
Λακωνικότατος ο κ. Μαλκότς έθεσε θέμα ελλείμματος στηναποχέτευση του Σαμακώβ καθώς και ότι η μειονότητα δεν λαμβάνεται υπ’όψιν στιςπολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου. Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος τουείπε  ότι έχουνγίνει έργα αποχέτευση στοΣαμακώβ και ότι η μειονότητα συμμετέχει ενεργά σ’ όλες τις εκδηλώσειςτου δήμουόπως στις γιορτές νεολαίας κ.λ.π.
 
Αναταμπούφης:Πληρώσατε δόσεις δανείων για τη ΔΕΥΑΞ;
 Μακροσκελής ο λόγοςτου κ. Ανταμπούφη ο οποίος τόνισε ότι ο απολογισμός του δημάρχου είναιπανομοιότυπος, «αντιγραφή – επικόλλησης με άλλες χρονιές» όπως είπεχαρακτηριστικά και ότι δεν απαντά στο βασικό ερώτημα. Αν δηλαδή μ’ όλααυτά ταέργα βελτιώθηκε η καθημερινότητα του πολίτη, αν έχει αναβαθμιστεί ηποιότητατης ζωής του. Σ’ ότι αφορά τη ΔΕΥΑΞ έθεσε ένα ερώτημα: Αν δηλαδήαληθεύει ότιο  δήμος έχειπληρώσει δόσεις δανείων τηςγιατί η ίδια αδυνατούσε όμως απάντηση δεν πήρε από τον δήμαρχο κατά τηδευτερολογία του. Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό δεν είναι απολογισμός αλλάαπολογία του δημάρχου.
 
Οι εν ενεργεία και οιεπίδοξοι δημοτικοί σύμβουλοι
Μακρύς ο κατάλογος των δημοτικών συμβούλων που μίλησαν. Απότην συμπολίτευση μίλησαν και υπεραμύνθηκαν το έργο τους: Τσέπελης –Παπασταματίου – Χρηστίδης – Γιαντζόγλου – Κυριακίδης – Φανουράκης –Φωτιάδης.Από τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης οι κ.Καλογερήςκαι Μελισσόπουλος.
Από τους επίδοξους (που ήταν και πιθανόν να είναι υποψήφιοιμε τους «Πολίτες για την Αλλαγή» οι κ. Βορίδης , Πεχλιβάνης, Μελίδης.
 
Οι μόνοι απλοίπολίτες
Η κα Μυστακίδου και ο κ. Κουρπαλίδης, δασκάλα η πρώτη –εκπρόσωπος των ΑΜΕΑ ο δεύτερος, κάλεσε τον δήμαρχο να ανακυκλώνονταιόλοι αυτοίοι τόνοι χαρτιού που πετιούνται στα σχολεία. Ο δε κ. Κουρπαλίδης ζήτησεο δήμοςνα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των ΑΜΕΑ, να βελτιώσει τις υποδομές ώστε ναέχουνπροσβασιμότητα σ’ όλα τα κτίρια.
 
Δευτερολογία δημάρχου
Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος και επειδή έγινε ιδιαίτερηαναφορά για το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και τη λειτουργία τηςΔΙΑΜΑΘείπε ότι το Σχέδιο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και ότι στο νομό μας σ’έναμήνα ολοκληρώνεται το ΚΔΑΥ ενώ έχει δημοπρατηθεί ο ΣΜΑ. Επίσης απάντησεστην καΜυστακίδου ότι έχει δίκιο και ότι θα το λάβει αυτό υπ’ όψιν του. Τέλοςκατέληξεότι δεν είναι αιρετικός και είναι διατιθεμένος να υιοθετήσει προτάσειςτηςαντιπολίτευσης μόνο που δεν είδε κάτι τέτοιο παρά μόνο μια προεκλογικούτύπου…φιέστα!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…