Πιάσαμε πάτο, τελειώνει η κρίση

0

Άλλοι κάνουν πρόβλεψη του καιρού, άλλοι κάνουν πρόβλεψη γιακέρδη ή ζημιές εταιριών. Στο παρόν άρθρο θα τολμήσω μία πρόβλεψη γιατηνπεραιτέρω πορεία της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και ειδικότερα στηνΕλλάδα.Πάντα θεωρούσα ότι η κρίση είναι στημένη αλλά συνάμα και υποβοηθούμενηαπό τηνυπερχρέωση όλων (Κυβερνήσεων, Τραπεζών και Πολιτών), με μόνο σκοπό τοκέρδοςαλλά και την ανακατανομή πλούτου και γεωστρατηγικών περιοχών μέσωμεγάλωνσυμφωνιών. Μία κρίση χρέους, ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος μπορείεύκολανα δικαιολογήσει τέτοιες ανακατατάξεις.
 
Σήμερα αν θεωρήσουμε ότι στόχος των μεγάλων κρατών είναι ναυλοποιήσουν τις ανακατατάξεις πουλώντας και αγοράζοντας τουςασθενέστερουςφίλους τους, αυτό η Αμερική το κάνει με τα κράτη της ηπείρου της και μεμερικάΑφρικανικά και Ασιατικά κράτη και η Ευρώπη στο εσωτερικό της. Μετά τηνοικογένεια των 27 χωρών μελών έχει μεγάλη σοδειά να θερίσει. Στην κρίσηχρέουςλοιπόν της ευρωζώνης, ο Γαλλογερμανικός άξονας θέτει ως προϋπόθεσηδανεισμού(σωτήριου μαζί με το ΔΝΤ) για 3 – 10 χρόνια (Ελλάδα, Ιρλανδία και άμεσαΠορτογαλία – Ισπανία) με επιτόκιο 5,8% περίπου, να γίνουν μεγάλεςπερικοπές σεσπατάλη, μισθούς κλπ. Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση ώστε να πιάσει μίαχώρα τουςστόχους της συνθήκης του Μάαστριχ – Λισσαβόνας για τρέχον ετήσιοέλλειμμα όχιπάνω από 3% του ΑΕΠ. Βέβαια δεν πιάνουμε το στόχο, το χρέος να είναιμικρότεροτου 60% του ΑΕΠ, αλλά τουλάχιστον ησυχάζουμε ότι δεν θα εξελιχθεί πάνωαπό 3%ετησίως, αφήνοντας περιθώρια στη χώρα να γυρίσει στην ανάπτυξη.
Συνεπώς λοιπόν αυτό που βλέπω να έρχεται είναι οι χώρες Ιρλανδία – Πορτογαλία – κυρίως Ισπανία καιξώφαλτσα η Ιταλία, να πρέπει να το κάνουν όπως η Ελλάδα και να ρίξουντο ετήσιοέλλειμμα στο 3%. Φυσικά και να γυρίσουν στην ανάπτυξη. Αυτός λοιπόνείναι οπρώτος στόχος ώστε να δανειστούν οι χώρες με 5,8% (3% από το ΔΝΤ) ώστεη Γαλλίακαι η Γερμανία και μερικές άλλες να βγάλουν ένα πάρα πολύ καλό κέρδοςβραχυπρόθεσμα.
Συνεπώς λοιπόν προβλέπω μέχρι το Μάιο του 2011 να έχουνεισχωρήσει στο Μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης EFSF (EuropeanFinancialStability Facility) η Πορτογαλία και η Ισπανία και να εγκρίνεται ηστήριξήτους  με δανεικά στο5,8%. Αυτό χρονικάβλέπω να συμπίπτει και με α) μία διόρθωση των χρηματιστηρίων Ευρώπης –Αμερικής  λόγω τουότι έχουν κάνει ένα ανοδικό ράλι το2010 (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) β) με αύξηση του ποσούστήριξης τουEFSF στο 1,5τρις (Μάρτιος 2011) που ουσιαστικά αυτό-προφητεύει τηνεισχώρησηστο μηχανισμό και της Ισπανίας και γ) με πτώση του ευρώ σε σχέση με τοδολάριο,μετά από τον σημερινό κύκλο ανόδου (διότι αυτό συμφέρει τις εξαγωγέςτηςβόρειας Ευρώπης).
Αφού λοιπόν έχουμε την εισχώρηση όλων αυτών των χωρών στομηχανισμό και την ηρεμία για λίγο των αγορών, θα ακουστούν τα πολύ καλάλόγιαγια την Ελλάδα, ότι δηλαδή μετά από περίπου ενάμιση χρόνο λιτότητας, μπαίνει στον ίσιο δρόμο καιτελικά θα τα καταφέρει να πετύχει (ΠΡΟΣΟΧΗ) το στόχο του 3% και να γυρίσει σε ανάπτυξη. Αυτό δεσημαίνει ότι ακόμακαι με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110δις με 6% επιτόκιο,είναιβιώσιμο το χρέος.
Κατά συνέπεια σύμφωνα με τα παραπάνω, η Ελλάδα αφενός θαλάβει τα εύσημα ότι γυρνάει σε ανάπτυξη με τρέχον έλλειμμα 3%  λόγω συμμαζέματος καικαπιταλιστικήςαπελευθέρωσης της αγοράς (διαρθρωτικές αλλαγές), αφετέρου δεν θα μπορείναβγάλει τόσα έσοδα ώστε να μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της. Θα πρέπεικαι πάλινα δανειστεί ακριβά από την αγορά κλπ κλπ. Τότε η Ελλάδα και σε έναλίγοκαλύτερο (από άποψη τιμών μετοχών) χρηματιστήριο (μετά τον Απρίλιο –Μάιο του2011), θα ξεπουλήσει ότι έχει και δεν έχει για να βρει χρήματα ναμειώσει τοχρέος της, που ναι μεν δεν αυξάνεται αλλά είναι το 168% του ΑΕΠ ήτοι280δις-300δις €. Εδώ λοιπόν έχουμε και την ανακατανομή πλούτου. ΠουλάμεΔΕΗ,ίσως υπόλοιπο ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, Αεροδρόμια,Λιμάνια,οικόπεδα φιλέτα και ότι άλλο έχουμε και τα πουλάμε μέσα σε κρίση, παράόλη την«άνοδο» που θα έχει το χρηματιστήριο και σε καλές τιμές για τουςαγοραστές.(Φανταστείτε να πουλήσουμε στις 2000 μονάδες π.χ. Θα έχουμε μία άνοδοσεεπίπεδο γενικού δείκτη από τις 1400 αλλά θα είμαστε πολύ μακριά από τις3000μονάδες, τις 4000 μονάδες κλπ).
 
Φυσικά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουν. Αυτόείναι μπράβο Ελλάδα που τα κατάφερες με το συμμάζεμα, μπράβο Ελλάδα πουταπουλάς όλα αυτά για 20-40 δις € αλλά ο στόχος είναι η Ισπανία. Η οποίαθα τοκάνει όπως η Ελλάδα, θα κάνει συμμάζεμα, θα της δανείσουνε με 5,8%υπέρογκαποσά για τα επόμενα 10 χρόνια και θα τους τα πουλήσει και όλα γιατί θαχρωστάειπολλά (700δις) €.
Εδώ όμως βλέπουμε ότι με όλο το συμμάζεμα και το ξεπούλημαέχουμε διασφαλίσει α) ότι το χρέος δε θα αυξάνεται πάνω από 3%, β) τοχρέος θαμειωθεί  μετά τοξεπούλημα, αλλά γ) καιπάλι δεν είναι βιώσιμο διότι είναι πάρα πολύ μεγάλο. Π.χ. Η Ελλάδα ανπουλήσει40δις τις δημόσιες εταιρίες της, κάνει ακόμα και μία αναθεώρηση του ΑΕΠστα280δις €, θα έχει ένα χρέος περί τα 250δις € ήτοι 90% του αναθεωρημένουπρος ταπάνω ΑΕΠ. Χωρίς όμως να έχει τίποτα να πουλήσει εκτός από ακίνητηπεριουσία καιανάπτυξη όσο αυτή θα είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ. Οπότε; Πάμε γιααναδιάρθρωση;ΝΑΙ!!
 
Η αναδιάρθρωση θα γίνει όχι με επαναδιαπραγμάτευση αλλά μεεπιμήκυνση μέσω του  EFSFκαι τουΕυρωομολόγου.  ΤοEFSF μπορεί ναδανείζεται με επιτόκια όπως η Γερμανία, με πολύ χαμηλό επιτόκιο,εκδίδονταςκάτι σαν το ευρωομόλογο. Επειδή θα είμαστε παράδειγμα προς μίμηση εμείςοιΈλληνες και ακολουθούν και άλλοι (Ιρλανδοί …), θα δανειστεί το EFSF απότηναγορά και θα μας δανείσει με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Έτσι θα ξεπληρώσουμεαυτάπου δανειστήκαμε με 5,8% ώστε να βγάλουν οι Γαλλογερμανικοί όμιλοι τακέρδητους και θα έχουμε αναδιάρθρωση ως προς τον χρόνο αποπληρωμής από τoEFSF γιαάλλα 10 χρόνια έως το 2025. Έτσι θα γίνει η σιωπηλή αναδιάρθρωση και θαξεκινήσει η μεγάλη ανάπτυξη μέχρι το 2050 για όλο τον κόσμο (στηΓερμανία καιΑμερική ήδη έχει ξεκινήσει). Προσοχή από το EFSF δανείζονται μόνο όσοιέχουνπάει το τρέχον έλλειμμα στο 3% αλλιώς έχει 5,8% τιμωρία. 
Το ίδιο έπεται για πολλές χώρες του κόσμου. Στην νέα όμωςαυτή ανάπτυξη, μετά από αυτό τον παγκόσμιο πόλεμο, όπως έχουμε ξαναπείμέσα  από αυτή τηστήλη, οι εταιρίες θαελέγχουν όλες τις εταιρίες κοινής ωφέλειας και όχι τα κράτη. Αυτή είναιηπρόβλεψη για την παγκοσμιοποίηση που σιγά σιγά αρχίζει πλέον να δείχνειτοπρόσωπο της ολοκλήρωσής της.
Επιτέλους φαίνεται ότι το 2011 εμείς στην Ελλάδα, πιάνουμεπάτο και τελειώνει αυτή η κρίση

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…