Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Περιμένοντας τον… Γιώργο (Παπακωνσταντίνου)

Περιμένοντας τον… Γιώργο (Παπακωνσταντίνου)

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Η νομική υπηρεσία δεν είναι «καταναλωτικό προϊόν», ούτεεπιλέγεται με βάση την τιμή, επισημαίνουν οι δικηγόροι της Ξάνθηςσυμμετέχονταςστην πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από 23 Ιουνίου έως και 7 Ιουλίου,πουομόφωνα αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών ΣυλλόγωνΕλλάδας καιομόφωνα επικύρωσε η Γενική Συνέλευση των δικηγόρων της Ξάνθης,διαμαρτυρόμενοιγια την επιβολή του ΦΠΑ, τις μεθοδεύσεις που δρομολογούνται στοασφαλιστικό,αλλά πρωτίστως για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που θεωρείταιαπό τουςίδιους «ταφόπλακα» για το θεσμό των δικηγορικών συλλόγων και απαξίωσητουδικηγορικού λειτουργήματος.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτηςτο διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου με επικεφαλής τονπρόεδρο κ.Κώστα Γούναρη και μέλη τις κ.κ. Ασπασία Γαργάλα, Κυριακή Κιούση,ΠηνελόπηΙωαννίδου και Πέπη Χατζηφωτιάδου εξήγησαν τους λόγους για τους οποίουςαντιδρούν στις αλλαγές που προωθούνται και τον αντίκτυπο που θα έχουναυτές στοκαθεστώς και την ποιότητα των νομικών υπηρεσιών.
 
«Η κυβέρνηση δενανταποκρίθηκε στις προτάσεις μας για την καταβολή του ΦΠΑ»
Αρχικά, ο κ. Γούναρης έθεσε το θέμα των αλλαγών στοασφαλιστικό σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση παλινδρομεί και ενημερώνονταςότι θαυπάρξει από μέρους τους επίσημη τοποθέτηση όταν κατασταλάξει.
Ως δεύτερη αιχμή για τους δικηγόρους αναδείχθηκε η επιβολήτου ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες που θα ισχύσει από 1 Ιουλίου 2010. Ο κ.Γούναρηςεπισήμανε ότι: «εκφράσαμε τις διαμαρτυρίες μας στην αρχή για τηνεπιβάρυνση τουεντολέα- πελάτη με τη φορολόγηση, αλλά άπαξ και εγκρίθηκε αποδεχθήκαμετηνπραγματικότητα καταθέτοντας προτάσεις τόσο προς την κατεύθυνση τηςέλλειψηςεμποδίων στην καταβολή όσο και διευκολύνοντας το κράτος στην είσπραξημέσω των63 δικηγορικών συλλόγων και όχι μεμονωμένα από τους 50.000 δικηγόρουςτηςΕλλάδα, πράγμα για το οποίο, σήμερα, 6 μέρες πριν εφαρμοστεί το ΦΠΑ,δεν έχουμεπάρει απάντηση» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «ακόμα και για τα έσοδα πουθα λάβεικαι τα έχει τόση ανάγκη το κράτος δε δείχνει διάθεση να αλλάξει τοντρόπολειτουργίας του παρά τα όσα λέγονται και εξαγγέλλονται».
 
«Οι ελάχιστες αμοιβέςεξυπηρετούν το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και την επιβίωση τωνδικηγορικώνσυλλόγων»
 Ωστόσο, το πιο«αιχμηρό αγκάθι» για τους δικηγόρους είναι η μεθόδευση της κατάργησητωνδιπλοτύπων ελάχιστων αμοιβών, μέτρο που αν εφαρμοστεί θα σημάνει τηνκατάρρευσημιας συνολικής κατάστασης για τους δικηγόρους της χώρας. Ο πρόεδρος τουΔΣΞεξήγησε διεξοδικά γιατί το τετραπλότυπο των ελάχιστων αμοιβών πουεκδίδεται γιατις παραστάσεις στο δικαστήριο και τα συμβόλαια ενισχύει τα ασφαλιστικάταμεία,οδηγεί στην απευθείας απόδοση φόρου μέσω της παρακράτησης από τοΔικηγορικόΣύλλογο –πέρυσι αποδόθηκαν από τους δικηγορικούς συλλόγους 35 εκ. ευρώωςπροείσπραξη φόρου- , ενισχύει τη λειτουργία και την ύπαρξη τωνδικηγορικώνσυλλόγων (που αν και ΝΠΔΔ δεν επιχορηγούνται) και δημιουργεί συνθήκεςαξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.
Διευκρίνισε ότι η επιμονή την Πολιτείας στην κατάργηση τωνελάχιστων αμοιβών εξυπηρετεί μόνο τους ‘μεγάλους’ πελάτες (π.χ.τράπεζες,ασφαλιστικές εταιρίες) που θέλουν να διαπραγματεύονται ελεύθερα και ναδημιουργήσουν μια υπαλληλική σχέση με τους δικηγόρους. «Και εν πάσιπεριπτώσει», υπογράμμισε ο κ. Γούναρης, «ακόμη κι αν αντίκειται στονελεύθεροανταγωνισμό, παρά το ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, το δημόσιοσυμφέρον είναιυπέρτερο από την αρχή του ανταγωνισμού».
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδόθηκε στο γεγονός ότι επανειλημμένα ουπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης έχει δεχθεί δημόσια ότι οιελάχιστεςαμοιβές εξυπηρετούν το κράτος, υπέρ τάχθηκε δημόσια και ο Γ. Γ. τουυπουργείουΟικονομικών, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών κ. ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνουαρνείται να δεσμευτεί, αν και στις 7 Ιουλίου –εξού και η ημερομηνίαλήξης τηςαποχής- θα κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει. «Εμείςζητάμε ναζητήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου να διατηρηθούν οι ελάχιστες αμοιβές κιέτσι τοθέμα να πάει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, του οποίου τηναπόφασηθα κάνουμε όλοι σεβαστή», σημείωσε ο κ. Γούναρης.
Επιλογικά και απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων οπρόεδρος του ΔΣΞ έκανε την παρατήρηση ότι «έχει περάσει προ πολλού ηεποχή πουοι δικηγόροι ήταν η προνομιούχα τάξη», ζήτησε την κατανόηση τωνσυμπολιτών , ανκαι παραδέχθηκε ότι πλήττονται τα δικαιώματά τους, ξεκαθαρίζονταςωστόσο ότιυποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή παίρνουν άδεια και δικάζονται,εξέφρασετην πεποίθηση ότι «θα πετύχουμε γιατί έχουμε δίκιο όχι μόνο για το δικόμαςσυμφέρον, αλλά κυρίως για το κράτος», υπογράμμισε ότι «έτσι όπωςεκτυλίσσεται ηκατάσταση, η επιβολή νέου φόρου χωρίς στοιχειώδες φοροεισπρακτικόσύστημαπροφανώς και οδηγεί στη φοροδιαφυγή» και αναφορικά με το θέμα τηςδυνατότηταςαυτόνομης παράστασης σε δικαστήριο άλλης έδρας δήλωσε ότι «για τα ποινικά δικαστήρια κάτι τέτοιο ισχύειήδη. Όσον αφοράστα πολιτικά, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί άλλα φαίνεται ώριμο νααντιμετωπιστεί».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…