Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Παζάρεμα για την προεκλογική προβολή των συνδυασμών

Παζάρεμα για την προεκλογική προβολή των συνδυασμών

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Για να συμφωνήσουν τους χώρους προβολής τους στο δήμο τηςΞάνθης κατά την προεκλογική περίοδο και με διάθεση για σκληρό παζάριέσπευσανστην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, οι επικεφαλής ήεκπρόσωποι υποψήφιωνδημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών. Στη συνεδρίαση αυτή προσκάλεσε,κατάπώς ορίζει ο νόμος, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης καιανταποκρίθηκανο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαγναφέρης και ο αντινομάρχης κ.Καρβουνίδηςαπό μέρους του συνδυασμού ‘Περιφερειακή Αναγέννηση’ του Γ. Παυλίδη, ουποψήφιοςαντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης και ο κ. Χαϊτίδης για τον ‘αβάπτιστο’ακόμησυνδυασμό του Α.Γιαννακίδη, ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης με το ΚΚΕ κ.Κολλάροςκαι το μέλος της δημοτικής παράταξης ‘Πολίτες για την Ξάνθη’ κ.Φυσεκίδης.
 
Τα ‘μη’ της σωστής προεκλογικής συμπεριφοράς των υποψηφίων
Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε με καθυστέρηση, ο κ. δήμαρχοςανέφερε εισαγωγικά ότι πρόκειται για μία διαπαραταξιακή σύσκεψη για τοντρόποχρήσης των χώρων κατά την προεκλογική περίοδο ώστε να προβληθούν οιυποψήφιοισυνδυασμοί και εξήγησε ότι αν επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση γίνεταιαποδεκτή απότο δημοτικό συμβούλιο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αποφασίζει τοτελευταίο κατάβούληση.
Βασικοί όροι που τίθενται σε αυτή τη διαδικασία, όπωςεξήγησε και ο κ. δήμαρχος, είναι α) η αναλογικότητα της κατανομής, σεσχέση μετη δύναμη που συγκέντρωσε ο κάθε συνδυασμός στις προηγούμενες εκλογές,λαμβάνοντας υπόψη πρωτοεμφανιζόμενους συνδυασμούς και β) η ίσημεταχείριση όλωνμε τρόπο που να εξασφαλίζει την προσφορότερη προβολή όλων τωνσυνδυασμών.Πληροφόρησε επίσης συνοπτικά για τους περιορισμούς, υπενθυμίζοντας ότιοιπαρατάξεις μπορούν να χρησιμοποιούν καλαίσθητα σταντ, περίπτερα  (2x2x2) ή τροχόσπιτα (έως4 μέτρα) αντί εκλογικώνκέντρων. Τόνισε ότι με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος ο νόμοςαυστηράαπαγορεύει αεροπανό, πλαστικές σημαίες, φέιγ βολάν, αφίσες ή χρωστικέςουσίες,προβλέποντας το σύνολο του προεκλογικού υλικού να προέρχεται απόανακυκλώσιμαυλικά. Επιπλέον, ενημέρωσε για την δεύτερη εγκύκλιο που σχετίζεται μετις ώρεςλειτουργίας των προεκλογικών κέντρων και την ένταση των μεγαφώνων.
 
Το παζάρεμα και… η ‘κολοκυθιά’
Με τους χάρτες της πόλης ανά χείρας μοίρασαν τους χώρους γιατην τοποθέτηση σταντ, τα σημεία όπου υπήρχαν οι πινακίδες πουξηλώθηκαν, σημείατων δρόμων και στέγαστρα στάσεων των αστικών λεωφορείων. Να σημειωθείότι η…μοιρασιά των χώρων προβολής αφορούσε μόνο στον δήμο Ξάνθης και όχι στηνπεριοχήτης Σταυρούπολης, όπου θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτόνομη διαδικασία.
Αρχικά, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημερωνόταν για ταπροβλεπόμενα του νόμου και ακολουθούσε η συνεννόηση και η κατανομή.  ΚΚΕ και ΣΥΝασπισμόςδιαμαρτυρήθηκαν για τιςλεόντειες μερίδες των δυνατών και γι’ αυτό τους παραχωρήθηκαν επιπλέονχώροιπροβολής μειώνοντας τον αριθμό αυτών που συγκέντρωσαν μεγαλύτεραποσοστά στιςπροηγούμενες εκλογές. Ιδιαιτέρως, για την περίπτωση των δημοτικώνεκλογών, ανκαι άλλος συνδυασμός δεν παρέστη, κάποιοι χώροι παρέμειναν ελεύθεροι,σεπερίπτωση που εμφανιστεί και άλλη παράταξη, μιας και οι υποψήφιοι τουμειονοτικού συνδυασμού φαίνεται ότι σύντομα θα ενδιαφερθούν και για τοθέμααυτό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τους ξανθιώτες

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.comΤετάρτη μεσημέρι και το κέντρο της πόλης πολύβουο. Ο ήλι…