Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Παραμένει “on air” το Δημοτικό Ραδιόφωνο

Παραμένει “on air” το Δημοτικό Ραδιόφωνο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τα χαμόγελα επανήλθαν, τουλάχιστον προσωρινά, στους ακροατές άλλακαι το δυναμικό του δημοτικού ραδιοφώνου της Ξάνθης μετά την απόφασητουυπουργού Εσωτερικών να συμπεριλάβει τη διευθέτηση του θέματος τηςλειτουργίαςτους στο «Σχέδιο Νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλεςδιατάξεις»,όπου ορίζει ότι «οι επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργίαραδιοφωνικού ήτηλεοπτικού σταθμού εξακολουθούν να λειτουργούν με το υφιστάμενο νομικόκαθεστώς που τις διέπει μέχρι να οριστικοποιηθεί το συνολικό θεσμικόπλαίσιολειτουργίας τους».
Μέχρι τώρα και μετά την αποκάλυψη του υπέρμετρου αριθμού των δεκάδωνεργαζομένων στα δημοτικά ραδιόφωνα των αστικών κέντρων της χώρας είχεενισχυθείη άποψη να μη δοθεί άλλη παράταση στην εφαρμογή του νόμου Ρουσόπουλουκαι ναοδηγηθούν σε κλείσιμο όλες οι δημοτικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικέςεπιχειρήσεις από την 1η Ιουλίου. Ο εν λόγω νόμοςπροβλέπει τημετατροπή όλων των σχετικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών και δημοτικών, σεανώνυμεςεταιρίες, ωστόσο ποτέ δεν εφαρμόστηκε καθότι θα οδηγήσει σε κλείσιμοδεκάδεςεπιχειρήσεις. Πλέον όμως, διαφαίνεται η πρόθεση να τηρηθεί αυτό τοσκέλος τουνόμου όσον αφορά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά να βρεθεί μία άλληφόρμουλαγια τα δημοτικά ραδιόφωνα, ώστε να συνεχίσουν μεν να λειτουργούν, αλλάνα μηντίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά των ραδιοτηλεοπτικώνμέσων.
Μία λύση που ενδέχεται να εξεταστεί είναι η μετατροπή των δημοτικώνραδιοφωνικών και τηλεοπτικών επιχειρήσεων σε ΑΕ ειδικού σκοπού, ωστόσοωςκύριες παράμετροι που αναμένεται να εξεταστούν αν υιοθετηθεί αυτή ηεκδοχήείναι η προβολή διαφημίσεων, οι όροι της σύναψης συμβάσεων με τουςδήμους κλπ.
Πάντως, μεγάλο μέρος της ξανθιώτικης κοινωνίας που είχε εκφράσει τηνανησυχία του σχετικά με την παύση της λειτουργίας της «Όμορφης Πόλης»,υποδέχθηκε την είδηση της επ’ αόριστον παράτασης με ανακούφιση, αν καιτο θέμαθα επανέλθει το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε και από την πλευράτουδημοτικού συμβουλίου, αν και έχουν εκφραστεί γκρίνιες και αιχμές πολλέςφορέςκατά τη διάρκεια της ζωής του δημοτικού ραδιοφώνου δεν εκδηλώθηκεισχυρή πολιτικήβούληση για το κλείσιμό του και η κριτική επικεντρώθηκε περισσότεροστους όρουςτης λειτουργίας τους. Ο ίδιος ο δήμαρχος με τοποθέτησή του στο «Ε»εστίασε τηνπαύση της λειτουργίας του ραδιοφώνου κύρια με την εφαρμογή του νόμουκαι όχι μετην οικονομική δαπάνη για την βιωσιμότητά του.
Σε αυτό το σημείο και καταληκτικά παραθέτουμε παλαιότερη δήλωση τουδιευθυντή του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης Τηλέμαχου Αρναούτογλου στο«Ε»: «ΤοΔημοτικό Ραδιόφωνο της Ξάνθης διαφέρει γιατί κάνει πράγματα που δενμπορούν νακάνουν τα άλλα ραδιόφωνα. Προσανατολίζεται στην ποιότητα και κάνειευπρόσδεκτεςόλες τις νέες ιδέες. Δεν έχει ως προσανατολισμό το κέρδος, αλλά‘ποντάρει’ στοστοίχημα του ποιοτικού και ελκυστικού. Γι’ αυτό και αποτελεί τοσυνδετικό κρίκομε την κοινωνία, δίνοντας το λόγο σε φαντάρους, φοιτητές, μαθητές καιπολίτες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…