Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Όλοι σήμερα –και πάντα- στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο!

Όλοι σήμερα –και πάντα- στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο!

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Μπορεί η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο ναείναι συμβολική, ωστόσο η απήχηση των εκδηλώσεων και η ανάληψηεκατοντάδων,πρωτότυπων και οικολογικών δράσεων, την ανέδειξε ως ημέρα- μήνυμα γιατηνανάγκη αλλαγής στην ποιότητα ζωής μας, επανάκτησης της φυσικής μαςευεξίας καιδιατήρησης της καθαρής ατμόσφαιρας των πόλεων όπου ζούμε και κινούμαστεκαθημερινά. Έτσι, ποικίλες είναι και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονταισήμερα σε1500 πόλεις της Ευρώπης και σε 4 του Καναδά, στον 11ο εορτασμό τηςΗμέρας (απότο 2000 που ξεκίνησε)-ανάμεσά τους και ποδηλατοπορείες και άλλεςκαλλιτεχνικέςδράσεις σε πόλεις της Ελλάδας.
Ο δήμος της Ξάνθης δεν έχει αναλάβει να διοργανώσει κάτι γιατη σημερινή ημέρα, παρόλο που οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της νέαςκεντρικήςπλατείας είχαν δημιουργήσει δυσφορία σε συμπολίτες που συνήθιζαν ναμετακινούνται οπουδήποτε και συνεχώς με το αυτοκίνητό τους. Ωστόσο, ηνοοτροπίαστην Ξάνθη φαίνεται να αλλάζει τον τελευταίο καιρό και ο κόσμοςπροσαρμόζεταιμε ευχαρίστηση στα νέα δεδομένα ενοποίησης των πλατειών καιπεζοδρόμησηςδρόμων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ξάνθη είναι μια πόλη με ιδιαίτερααυξημένοαριθμό μοτοσικλετών, ωστόσο το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι η αύξησητωνποδηλάτων στην πόλη. Μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο γιατιςμετακινήσεις τους και αναπτύσσουν σωστή οδηγική συμπεριφορά και τηδέουσαπροσοχή. Και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας.
Γι’ αυτό και ο υπό ίδρυση σύλλογος ‘Φίλοι του Ποδηλάτου’διοργανώνει σήμερα συμβολική ποδηλατοπορεία και «προσκαλεί όλους τουςΞανθιώτεςνα παρευρεθούν με τα ποδήλατά τους την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010 καιώρα18:00 μμ σε μια συμβολική ποδηλατοπορεία με αφετηρία την ΠλατείαΕλευθερίας καιπροορισμό την Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, για να στηρίξουμε όλοι μαζί με την κίνηση αυτή τηνπροσπάθεια για τηδημιουργία ποδηλατοδρόμου στην πόλη μας», όπως αναφέρουν στην πρόσκλησήτους.Απ’ ότι φαίνεται και ο καιρός θα είναι αρωγός, οπότε οι ποδηλάτες τηςΞάνθης θαβρουν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν και να δείξουν τη δύναμή τους πουσυνεχώςαναπτύσσεται και διεκδικεί λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερα ποδήλαταστηνπόλη της Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοψήφισμα ΛΑΕ για τους μετανάστες

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΕ», ζητάει το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστών που τέθηκ…