Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Όλοι… νικητές στις εκλογές της Πολυτεχνικής

Όλοι… νικητές στις εκλογές της Πολυτεχνικής

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τελικάέξω έπεσαν τα προγνωστικά που ήθελαν και τηνΠολυτεχνική της Ξάνθης να παρασύρεται σε φοιτητικές εκλογές μεμεγάλοποσοστό αποχής. Τααποτελέσματαπου καταμετρήθηκανμέχριαργά χθες το βράδυ έδειξαν τη συμμετοχήνα παραμένειίδιαστον ενιαίο σύλλογο –μελίγο λιγότερους από 1.100ψήφους και να υπάρχει αύξηση 50 περίπου ψήφων στους τμηματικούςσυλλόγους, φτάνονταςστους 600 ψηφίσαντες φοιτητές.
Λόγωαυτής της ιδιοτυπίας των ξεχωριστών συλλόγων, όλοιανακηρύχθηκαν… νικητές! Η ΠΑΣΠ μεμικρήαπώλεια ψήφων (550 από τις περσινές 617) διατήρησεκαι φέτος της αυτοδυναμίατης, με6 από τις 11 έδρες του ΔΣτου συλλόγου, η ΠΚΣ και η ΕΑΑΚ παρουσίασαν μικρήμείωσητων ποσοστών τους, αλλά κράτησαν από δύο έδρες, ενώγια πρώτη φορά κατάφερε να μπεικαι ηΑριστερή Ενότητα στερώντας μίαέδρα από τηνΠΑΣΠ.
ΗΔΑΠ-ΝΔΦΚ,που συνέχισε να κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά, συμμετείχεμαζίμετο συνδυασμότωνΚυπρίων στους συλλόγους που συστάθηκαν ανά τμήμασε Πολιτικούς Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους, Περιβάλλοντοςκαι Παραγωγής και Διοίκησης.Να σημειωθείότι στο σύλλογο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών συμμετείχεκαι τρίτος συνδυασμόςμεανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, ο οποίος και ανακηρύχθηκενικητής, σύμφωναμετις πληροφορίεςμας.Ο σύλλογος της Αρχιτεκτονικής είναι εκτός ΕΦΕΕ, και θαπραγματοποιήσειςτις εκλογές του την επόμενηεβδομάδα,αποκλείονταςβάσει καταστατικού τα παραταξιακά ψηφοδέλτια. Βάσει των αποτελεσμάτωνπου έδωσε στη δημοσιότητα,οισυμμετοχέςαπό 550 που ήταν πέρυσι έφτασαν τις 600 τη φετινήχρονιά. Η ΔΑΠυπερίσχυσε και κέρδισε την αυτοδυναμίαστους 3 από τους 4 συλλόγους. Για την ίδια τη ΔΑΠόμως,η πραγματικήεπιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι στους ΠολιτικούςΜηχανικούς η ΔΑΠυπερίσχυσε της ΠΑΣΠ σε απόλυτους αριθμούς(199- 191 αντίστοιχα), ύστερα από 12 χρόνια.
Ουπεύθυνος της ΔΑΠΞάνθηςΕυθύμηςΣκεπάρνης χαρακτήρισε το αποτέλεσμαλογική συνέπεια του έργου της ΔΑΠκαι μετέφερεότι: «δεσμευόμαστεπως οι αυτοδυναμίεςπου μαςδόθηκαν απότους φοιτητές θα μετουσιωθούνσε έργο μεστόχο την αναβάθμισητουΠανεπιστημίουμας».
Απότην πλευρά του ο γραμματέαςτης ΠΑΣΠ ΔημήτρηςΚορδόνης απέδωσε τη μικρότερησυμμετοχή,αλλά και την απώλεια ψήφων από την ΠΑΣΠ στη γενικότερη κατάσταση πουεπικρατεί,αλλά και στην διασπαστική ιδιομορφίατης Ξάνθης.Πάντως, τόνισε για ακόμημίαφορά ότι δεν μπορείναχρεώθηκε στην «πράσινη» παράταξη της Ξάνθης ο αντιμνημονιακόςχαρακτήρας τωνφοιτητικών εκλογών, καθώς το σχήματης Ξάνθηςέχει διαχωρισμένηθέση από το κόμμαστο οποίο πρόσκειται από την αρχή. Επίσης, επανέλαβε ότι όλες οιπαρατάξειςέχουν ευθύνη για την εικόνα που έχει ο φοιτητικός συνδικαλισμόςστην Ξάνθη, καθώς και για το γεγονός ότι αρνήθηκαν ναβρεθεί συναινετική λύση είτε μεπαράλληληλειτουργία του ενιαίου συλλόγου και των τμηματικών(αφού πρώτα επανασυσταθούν) είτε μέσωάλλης πρότασης που θα προέκυπτε από διαπαραταξιακήσυζήτηση.
Ογραμματέαςτης ΠΑΣΠάσκησε επίσης κριτική απέναντι στη ΔΑΠ,λέγονταςότι: «ο τρόπος που διεξήχθησαν οι εκλογές, μετηνπαρακολούθηση της διαδικασίας μόνοαπό τουςΚύπριους, (οι οποίοι δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις) δε μπορείνα διασφαλίσει την εγκυρότητα της εκλογικήδιαδικασίας» και παράλληλα κατηγόρησε την «γαλάζια» παράταξη γιαεξυπηρέτηση μικροπολιτικώνσυμφερόντωνεξηγώντας ότι: «ίδρυσαν συλλόγους μόνομεβάση τις αριθμητικέςδυνάμεις.Γιατί δεν ίδρυσαν και σύλλογο αρχιτεκτόνων; Αντίθετα,όχι μόνοδεν απαξιώνουν την πολιτική της απαγόρευσης ύπαρξηςπαραταξιακών ψηφοδελτίων, αλλά συμμετέχουνκιόλας, ‘σερνόμενοι’κατά πώς τους συμφέρει».
Ησυνολική εντύπωση πάντως, είναι ότι στα ‘μάτια’των πρωτοετών –κυρίως- αυτή η πανελλαδική πρωτοτυπίααπαξιώνει τα φοιτητικά όργανα και δεν επιτρέπει την υγιή και μαζικήλειτουργία τους, που θα επικεντρωνόταν και σταουσιαστικά ζητήματαπου θέτει η νέα γενιά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η στήριξη των ξανθιωτών δίνει συνέχεια στις προσπάθειες του Ψυχολογικού

Σε γιορτινό κλίμα, με την παρουσία των παιδιών του Ψυχολογικού Κέντρου, τοπικών αρχόντων κ…