Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Οι εκλογές να γίνουν μήνυμα αμφισβήτησης

Οι εκλογές να γίνουν μήνυμα αμφισβήτησης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
«Οι εκλογές να στείλουν ένα μήνυμα πολιτικό και κοινωνικό.Το μήνυμα της αμφισβήτησης, της άρνησης, της ανατροπής των πολιτικώνπου‘βαφτίζουν ευαγγέλιο ή κοράνιο’ το μνημόνιο της στήριξης». Αυτόπαροτρύνει οευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Χουντής, ο οποίος βρέθηκε στην Ξάνθησταπλαίσια περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή, κατά την οποίαεπισκέφθηκε τηΣΕΚΑΠ, τη νομαρχία, ενώ είχε και προγραμματισμένη συνάντηση με τοΣύλλογοΕπιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Οι συναντήσεις αυτές είχανπερισσότεροτο χαρακτήρα της ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα προβλήματα αφενόςαυτά πουαντιμετωπίζει η ΣΕΚΑΠ με το «ληστρικό», όπως το χαρακτήρισε επιτόκιοτης ΑΤΕκαι αφετέρου όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις νομαρχίες λόγω τωνμετατάξεων που φέρνει ο Καλλικράτης. Όσον αφορά την τελευταία επίσκεψη,ο κ.Χουντής διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάντα σε ανοιχτό διάλογο μετημειονότητα και σκοπός της συνάντησης είναι να ακούσει τα αιτήματα αυτήςτηςπλευράς.
 
Το μήνυμα των εκλογώνδίνει η ενίσχυση των δυνάμεων που αντιδρούν
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με την παρουσία τουγραμματέα της ΝΕ Συνασπισμού κ. Νίκου Καλαμπιάκα και του μέλους τηςδημαρχιακήςεπιτροπής κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο κ. Χουντής χαρακτήρισε τις εκλογέςεικόνα μεπλούσια πολιτική ύλη και διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι ποιος θαεκλεγεί,αλλά αυτό ακριβώς το πολιτικό μήνυμα που θα δώσουν οι ψηφοφόροιστηρίζονταςδυνάμεις που αντιδρούν στις πολιτικές που θέλουν το πακέτο στήριξηςμονόδρομοενάντια στη χρεοκοπία της χώρας. «Η πολιτική κατάσταση είναι έργοανθρώπων καιόχι καιρικό φαινόμενο και επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για πορείαπου ήρθεμόνη και θα πορευτεί ανεξάρτητα», σημείωσε ο κ. Χουντής.
Ο ίδιος μιλώντας για τον Καλλικράτη, τον χαρακτήρισεμεταρρύθμιση με προχειρότητα και ανευθυνότητα που στόχο είχε τηνεξοικονόμησηπόρων με κάθε κόστος και επεσήμανε ότι: «πληρώνουν την κρίση οιεργαζόμενοι καιόχι αυτοί που φταίνε, οι τράπεζες δηλαδή, οι οποίες βοηθιούνται αλλάδενμεταφέρουν τα οφέλη στην κοινωνία. Άλλωστε αυτός είναι ο πάγιος πόθοςτωνσυντηρητικών πολιτικών, να χτυπήσουν τα κοινωνικά και εργασιακάδικαιώματα γιανα αποδυναμωθούν οι εργαζόμενοι και να γίνουν έρμαιο του μεγάλουκεφαλαίου».
 
Η Αριστερά προτείνει
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑπρότεινε να στηριχθεί το εισόδημα, ο εργαζόμενος, αλλά και η αγροτικήπαραγωγήπου θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα, λόγω του κινδύνου της περικοπήςτωνεπιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες που δενανταποκρίνονται στιςπροϋποθέσεις που επιτάσσει. Παράλληλα πρότεινε να γίνουν οι τράπεζεςδημόσιοκεφάλαιο και να υπάρξει συσπείρωση με τις δυνάμεις άλλων χωρών της ΕΕ,ώστε ναυπάρξει μαζική αντίδραση. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα είναι ηπανευρωπαϊκήκινητοποίηση που οργανώνουν τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις29Σεπτεμβρίου. 
 
Η Δημοκρατική Αριστεράδεν είναι αντίπαλος- Ανοιχτός σε συνεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ
«Αντίπαλός μας δεν είναι η Δημοκρατκή Αριστερά», τόνισε ο κ.Χουντής στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, συμπληρώνοντας ότι «δε θέλαμεναεξελιχθεί έτσι, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντίθεσή μας στόχο έχει άλλεςπολιτικές. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στη Δημοκρατική Αριστερά φτάνει κιαυτοί ναέχουν την ίδια αντίληψη. Μάλιστα σε αυτές τις εκλογές θα φανεί αν,εκτός απότις 4 αξιόλογες προσωπικότητες του κοινοβουλίου που δημιουργούν τορεύμα,υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση και στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Σχετικά με τις υπόλοιπες συνεργασίες ενόψει εκλογών καικυρίως αυτές που στρέφονται περισσότερο προς το κέντρο ο κ. Χουντήςεξήγησε ότιπροτεραιότητα στις συνεργασίες δίνεται στο μήνυμα που εκπέμπουν και στηδυναμικήτους να προωθήσουν μια λύση εναλλακτική. Ρόλο επίσης παίζουν τα πρόσωπαστηνΤοπική Αυτοδιοίκηση σηματοδοτώντας αν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας καισύγκλισης. «Έτσι επιδιώκεται και η αντιστροφή του διλήμματος πουεπιβάλει οδικομματισμός, θεωρώντας ότι για να εκλεγείς πρέπει να ενταχθείς σε ένααπό ταδύο μεγάλα κόμματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπροσωπηθούν οιγνήσιεςαυτοδιοικητικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο ομιλητής.
 
Η κρίση είναι καικρίση δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη
Ο κ. Χουντής παρότρυνε ακόμη προς την υπεράσπιση τωνδημοκρατικών αρχών, που δοκιμάζονται τόσο στη χώρα μας, όπως είπε, μετην μηαποδοχή της απλής αναλογικής και την παραβίαση του Συντάγματος μέσα απότιςδιατάξεις του μνημονίου, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τοΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο υποβιβάζεται και απαξιώνεται. Μάλιστα, ανέφερε ότι ομηχανισμόςδιάσωσης που εμπλέκει και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ως διεθνής συμφωνία θαέπρεπενα λάβει την πλειοψηφία και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγινεαποδεκτός χωρίςτην εμπλοκή του. «Ο συσχετισμός των δυνάμεων με την επικράτησησυντηρητικών,φανερών και αφανών, αποτελεί δυσμενή συγκυρία για το θεσμό, αν και ησυνθήκητης Λισαβόνας προέβλεπε την ενίσχυση του ρόλου του, ωστόσο, συγκυριακάκερδίζονται μάχες και υπάρχουν περιθώρια να κερδιθούν κι άλλες»,σημείωσε ο κ.Χουντής, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μεγάλη αλλαγή διαδραματίζεται στιςευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου η δυσφορία για τη στήριξη του «τεμπέλικουελληνικούλαού» μετατράπηκε σε κύμα αλληλεγγύης όταν τα προβλήματα ‘χτύπησαν καιτην πόρτα’άλλων λαών.
 
Τα τοπικά χρίσματατου ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς εκπλήξεις, ο κ. Νίκος Ανταμπούφης θα εκπροσωπήσει τηδημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν ήδη γνωστό και θα λάβει και τηνυποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξέλιξη για την οποία ο ίδιοςδήλωσε ότι:«η κίνηση ‘Πολίτες για την Ξάνθη’ με ζωή 13 χρόνων έχει καθιερωθεί καιεπομένωςδεν επηρεάζεται ως ένα βαθμό από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
Όσον αφορά το χρίσμα της Περιφέρειας, όπως ενημέρωσε ο κ.Καλιαμπάκας, δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι ανακοινώσιμο, αλλά ηπεριφερειακήσυνάντηση της Δευτέρας πιθανόν θα καταλήξει στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …