Νέες βιβλιοθήκες στην Ξάνθη

0

Επιμέλεια: ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σε εφαρμογή του προγράμματος εκσυγχρονισμού των βιβλιοθηκώντου νομού προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού – σύμφωνα με ανακοίνωσή του – χρηματοδοτώνταςτο Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ) με το ποσό των 50.000 ευρώ – ποσόπου αντιστοιχείστη συμμετοχή του Υπουργείου για το πρώτο έτος υλοποίησης τουπρογράμματος–πέραν του τακτικού προϋπολογισμού του Ε.ΚΕ.ΒΙ., για τη χρονική περίοδο2010-2011 και ως την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης. Πρόκειταιγιαεπέκταση του προγράμματος στο νομό μας μετά τη μεγάλη επιτυχία με τηνοποίαυλοποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση για την «Προώθηση της Ανάγνωσης καιτονΕκσυγχρονισμό των Βιβλιοθηκών στο Ν. Έβρου».
 
Εκσυγχρονίστηκαν οιβιβλιοθήκες στον Έβρο – Αυξήθηκαν σε 23,18 % οι αναγνώστες
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» η σχετικήπρογραμματική σύμβαση είχε υπογραφεί το 1997 ανάμεσα στο υπουργείοΠολιτισμού,το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, την ΤΕΔΚ και12 ΟΤΑτου νομού Έβρου που διαχειρίζονται βιβλιοθήκες. Το 2010 το εν λόγωπρόγραμμαολοκληρώθηκε και έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του.
Η συνολική εικόνα των βιβλιοθηκών του νομού Έβρου άλλαξε εκβάθρων. Οι υπάρχουσες βιβλιοθήκες αναβαθμίστηκαν κι εκσυγχρονίστηκανπλήρως ωςπρος τον εξοπλισμό, τη στελέχωση, τη νοοτροπία και τον τρόπολειτουργίας τους.Νέες βιβλιοθήκες ιδρύθηκαν κοντά στις παλαιότερες, με αποτέλεσμα ναδημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο 24 ζωντανών βιβλιοθηκών, που καλύπτειτις πιοαπομονωμένες περιοχές του νομού και αγγίζει τις πιο ευαίσθητεςκοινωνικέςομάδες. Το ποσοστό των μελών των βιβλιοθηκών αυξήθηκε από 1,93% τουπληθυσμούτο 1996 σε 23,18% το 2009.Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την υλοποίησηαυτού τουπιλοτικού προγράμματος στον νομό Έβρου, θεωρείται σκόπιμο να μεταφερθείκαι στονομό Ξάνθης.
 
Ξεκινά και στην Ξάνθητο πρόγραμμα
Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. δεσμεύεται να κάνει όλες τις επαφές ώστε ναπροχωρήσει στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης στην οποία θα ορίζονταιοιυποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών.
Παράλληλα το Ε.ΚΕ.ΒΙ. θα συμμετέχει υλοποιώντας δράσεις απότον κεντρικό του σχεδιασμό, όπως επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία,παρουσίασηεκθέσεων – αφιερωμάτων σε λογοτέχνες, διεύρυνση στο νομό Ξάνθης τουερευνητικούδείγματος πανελληνίων ερευνών αναγνωστικής συμπεριφοράς, διάθεσηεντύπων ήάλλου υλικού προς το πρόγραμμα από τις κεντρικές του καμπάνιες για τηδιάδοσητης ανάγνωσης, καθώς και άλλες δράσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανατροπή» με Μπεκτές αντιδήμαρχο

Μπορεί να μην έκανε μεγάλες αλλαγές στους αντιδημάρχους του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Σ…