Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Μηνύματα για ασφαλή σύνορα έστειλαν Παπουτσής – Μπεσόν από τον Έβρο

Μηνύματα για ασφαλή σύνορα έστειλαν Παπουτσής – Μπεσόν από τον Έβρο

0

Παρουσίαση των ομάδων ταχείας αντίδρασης (RABIT) τηςΕυρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (Frontex) πραγματοποιήθηκεχθες σταελληνοτουρκικά σύνορα έξω από την Ορεστιάδα, παρουσία της ΕπιτρόπουΕσωτερικώνΥποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, του υπουργού Προστασίας του ΠολίτηΧρήστουΠαπουτσή, του Γάλλου υπουργού Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν και τουεκτελεστικούδιευθυντή της Frontex, Ιλκα Λαΐτινεν.
Οι δύο υπουργοί και η επίτροπος της ΕΕ, συνοδεύονταν απόυπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛΑΣ, και τους ευχήθηκαν επιτυχία στακαθήκοντά τους.Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής κοντά σταελληνοτουρκικά σύνορα.
«Έχουμε την ελπίδα ότι η αποστολή θα εκπληρώσει το έργο της.Διαθέτουμε ικανούς και έμπειρους άνδρες, εξαιρετικό τεχνολογικόεξοπλισμό καιόλα τα μέσα. Η ανάπτυξη της δύναμης έγινε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνοκαιταχύτερα. Βεβαίως, ο έλεγχος των συνόρων, όσο εντατικός κι εάν είναι,αποτελείμόνο ένα μέρος του προβλήματος, που έχει πολλές διαστάσεις και απαιτείγενικότερες λύσεις» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, ΙλκαΛαΐτινεν.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε ότι η αποστολή των RABIT«είναι προσωρινού χαρακτήρα, με χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος τουχρόνου».Σημείωσε επίσης, ότι η παρουσία της δύναμης φιλοδοξεί να συμβάλει στηνκατεύθυνση «αποθάρρυνσης και αποτροπής» των λαθρομεταναστών πουεπιχειρούν ναπεράσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο, αλλά στέλνει επίσης μηνύματα σε όλεςτιςχώρες, “είτε είναι, είτε όχι, μέλη της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τουςκαινα αναλάβουν τις ευθύνες τους” για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Τοκλιμάκιο επισκέφθηκε στο Φυλάκιο του Έβρου, ένα από τα επίσημα κέντραυποδοχήςκαι φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, που έχει δημιουργήσει η ελληνικήπολιτεία.
 
Μικρότερη διέλευσηπαράνομων μεταναστών το τελευταίο 10ήμερο
Οι ευρωπαίοι συνοριοφύλακες περιπολούν ήδη, μαζί μεελληνικές δυνάμεις, υπό ελληνικό συντονισμό και διοίκηση και μεεπικεφαλήςέλληνα αστυνομικό, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ειδικότερα στο χερσαίοτμήματων συνόρων, έκτασης 12,5 χιλιομέτρων. Συνδράμουν στο έργο του ελέγχουτηςλαθρομετανάστευσης, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, θερμικές κάμερες,ισχυράκιάλια, σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού, εναέρια(ελικόπτερο) καιεπίγεια μέσα (“βαν”, οχήματα, κ.α.). Ιδιαίτερα, θα βοηθήσουν επίσης,στην ταυτοποίηση των στοιχείων και της εθνικότητας των λαθρομεταναστώνχωρίςχαρτιά και την καλύτερη διαχείρισή τους, καθώς η κάθε χώρα από τηνοποίαπροέρχονται διαθέτει και διαφορετική εμπειρία λαθρομετανάστευσης, σεσχέση μετην εθνική κατανομή των παράνομων μεταναστών. Την Πέμπτη, στο χερσαίοσύνορο μετην Τουρκία (περιοχή Ορεστιάδας) έγιναν 115 συλλήψεις αριθμός έως και50%μικρότερος, από τον συνήθη μέσο όρο στο ίδιο σημείο. Παρατηρήθηκεεπίσης, αυτότο δεκαήμερο μείωση έως και 25% της διέλευσης παράνομων μεταναστών(2.100), σεσχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο (2.700) γεγονός που εκτιμάται ως«καλόσημάδι» αναφορικά με το μήνυμα «αποθάρρυνσης», που έστειλε η ανακοίνωσητηςάφιξης της δύναμης. Ωστόσο, τα στοιχεία και ο χρόνος δεν επαρκούν γιαναεξαχθεί ακόμη ασφαλές συμπέρασμα, καθώς πρέπει να εξεταστούν και οιπαραποτάμιες περιοχές του Έβρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άλλοι πάνε, άλλοι έρχονται και κάποιοι ‘δε το κουνάνε’

Τα έβαλαν κάτω, έκαναν τις συναντήσεις τους και όρισαν τους νέους αντιδημάρχους οι δήμαρχο…