Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Φωνάζει» για αξιοποίηση η πρώην «Φωνή της Αμερικής»

«Φωνάζει» για αξιοποίηση η πρώην «Φωνή της Αμερικής»

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Πέντεχρόνια μετάτηναποχώρηση των Αμερικανώναπό την έκταση των8.000 περίπου στρεμμάτωνστο Δέλτατου ποταμούΝέστουκαι στην περιοχή του ΔήμουΤοπείρου,  όπουήταν και παραμένουνοι εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής»,πρώτη φορά εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενοαξιοποίησής της αφού συμπεριλαμβάνεταιστα 14 ακίνητα που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούνσύμφωναμετο  σχέδιοτης ?ιυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων για να βρεθούν 7 δισ. ευρώσε τρία χρόνια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.Συγκεκριμέναγια την«Φωνή της Αμερικής»,όπως αναφέρεται, οποιαδήποτε προσπάθειααξιοποίησης και ανάπτυξης πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ότι το ακίνητοανήκει στοδίκτυο NATURA2000 και προστατεύεται απότη διεθνή συνθήκη RAMSARγια υγρότοπους παγκόσμιαςσημασίας.
 
Ξενοδοχεία– γκόλφ…όλα σχέδια επί χάρτου!
Σταπέντε αυτά χρόνια έγιναν κάποιες ενέργειες κυρίως απότην ΝομαρχίαΞάνθης, η οποία προσπάθησε και κατάφερε αρχικά τηδιάσωση των κτιρίων μεπροσωπική παρέμβασητου νομάρχη,οοποίος και είχε καταθέσει ένα σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης τωνεγκαταστάσεων(ξενοδοχείο , γήπεδο,  γκόλφκ.λ.π.) εκμίσθωσηςμέσωδημοπρασίαςτου χώρου σε ιδιώτη – επενδυτή και όπου η νομαρχίαθα συμμετείχεστην επιτροπή διαγωνισμού  διασφαλίζοντας τηδιαδικασία. Το Σχέδιο κατατέθηκεστο ΥΠΕΧΩΔΕόμωςδεν συμπεριλήφθηκεστο Χωροταξικό Τουριστικής και ΑστικήςΑνάπτυξης. Και ο δήμοςΤοπείρου εξεδήλωσεενδιαφέρον να συμμετέχεισεοποιοδήποτε επενδυτικό σχήμαόμωςόλα αυτά παρέμεινανσχέδια…επί χάρτου.
 
ΓεωργικήΣχολή στην «Φωνή της Αμερικής»;
Τοφετινό καλοκαίρι και αμέσωςμετάτην επίσκεψη του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη έγινε μιαανακίνηση του θέματοςκαιυπήρξε σχετικό δημοσίευμαστην ιστοσελίδα xanthitimes.grπου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργίαμίαπρότυπηςγεωργικής σχολής τύπου αμερικάνικηςστην Θεσσαλονίκη»,στις εγκαταστασεις της «ΦτΑ». επικαλούμενοπληροφορία από υψηλόβαθμοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.
Σύμφωναμεπηγές του «Ε» το θέμααυτό είχεπροχωρήσει έως ένα καλό βαθμόκαθώς οιεγκαταστάσεις υπάρχουν και δεν χρειάζονται μεγάλεςπαρεμβάσειςκαι επιπρόσθετα επειδή εκτιμάταιότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για την τοπικήκοινωνία από την λειτουργία μιας τέτοιαςσχολή πανεπιστημιακούεπιπέδου,  δεδομένουότι θασυμμετέχουνφοιτητές και σπουδαστές από όλη τη χώρα.
 και τις βαλκανικέςχώρες και ότι θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στο αγροτικό τομέατης περιοχής. Να σημειώσουμεότι  μιατέτοια επένδυση δημόσιουχαρακτήρα ίσως θα ήταν η πιο ενδεδειγμένηστηνπεριοχή όχι μόνοεπειδή θα είχε ανταποδοτικό χαρακτήρα στην τοπικήκοινωνία και θ’ αποτελούσε ένα «θερμοκήπιο»αγροτικής ανάπτυξης αλλά και δεδομένωντωνσυνθηκών (NATURA2000, RAMSAR)η οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση θα είχε μεγάλοεπενδυτικό ρίσκο λόγω της μακροχρόνιαςαπόσβεσης των κεφαλαίων λόγω της οικοτουριστικήςμορφήςανάπτυξης που επιβάλλεται από τις συνθήκες και κατάσυνέπεια θα ήταν μικρότο ενδιαφέρον.
 
Τιλένε Νομάρχης – Δήμαρχος Τοπείρου
Κάτιανάλογο υπαινίχθηκε ο νομάρχηςΞάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης κληθείς από το «Ε» νακαταθέσει την άποψή του για το θέμααξιοποίησητης εν λόγω περιοχής: «Η δημόσιαπεριουσίαείναι περιουσία του ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια η διάθεση της πρέπειναγίνεται πάντα μεγνώμονατην μέγιστηωφέλεια για την τοπική κοινωνία και όχι κατάκυριότητα αλλά κατά χρήση ώστε μετον καιρό καιπάλι να περιέλθει στον ελληνικό λαό. Πρέπει να τηρηθούν όλοι οι κανόνεςδιαφάνειας να γίνει έγκαιρη αξιοποίηση και πάντα μεσεβασμόστο περιβάλλον και τα συμφέροντατου τόπου».
Τοενδιαφέρον της να συμμετέχεισε οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμαπροκειμένουνα επιτευχθεί η αξιοποίηση του ακίνητου – φιλέτου στοδήμοτου, εξέφρασε και ο δήμαρχοςΤοπείρου κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου: «Είμαστεδιατιθεμένοινα σταθούμεαρωγοί καινα συμμετέχουμεσ’ έναεπενδυτικό σχήμαπροκειμένουνααξιοποιηθεί αναπτυξιακά η περιοχή. Πάντα όμωςσεβόμενοιτο περιβάλλον και όλους τους κανόνες που προβλέπονταιαπό τις συνθήκες». Για το θέμααυτό ο κ.Χατζηευαγγέλου θα έχει συνάντηση την ερχόμενηεβδομάδαμετον πρόεδρο και διευθύνοντασύμβουλοτης ΚΕΔ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …