Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Βαρβάρα» το γλυκό έθιμο της Θράκης

«Βαρβάρα» το γλυκό έθιμο της Θράκης

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Μια γιορτή διοργάνωσε ο σύλλογος Εβριτών Ξάνθης ανήμερα της ΑγίαςΒαρβάρας  – τοΣάββατο 4 Δεκεμβρίου στοξενοδοχείο «Νατάσσα» – τιμώντας της μνήμη της σεπτής Αγίας αλλά καιαναβιώνοντας ένα «γλυκό» θρακιώτικο έθιμο, της «βαρβάρα», αντλώνταςέτσι από τανάματα της παράδοσης, δύναμη για την νέα χρονιά. Καλεσμένοι στη γιορτή μέλη και φίλοι τουσυλλόγου που έναντι του αντιτίμου των 10 ευρώ γεύτηκαν το μενού αλλάκαι τηνσπιτική βαρβάρα που παρασκεύασαν με τον παραδοσιακό τρόπο οι γυναίκεςτουσυλλόγου στα σπίτια τους και το πρόσφεραν, ψυχαγωγήθηκαν από τηνχορωδία τουσυλλόγου ακούγοντας ύμνους και δημοτικά τραγούδια και χόρεψαν σεθρακιώτικουςσκοπούς. Ο κ. Τισακιρούδης Χρήστος, πρόεδρος του συλλόγου χαιρέτησε ταμέλη καιτους φίλους που στηρίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την γιορτή καιευχήθηκε σ’όλους καλή χρονιά.  
 
«Βαρβάρα»: Το έθιμο της Θράκης
Γιορτάζονταν στην περιοχή της Θράκης ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας,στις 4 Δεκεμβρίου. Είναι πανάρχαιο έθιμο και θυμίζει την πανσπερμία. Τοσιτάριαπό τα αρχαία χρόνια κατέχει την πρώτη θέση στη διατροφή του λαού μας ,γι’αυτό πολλά έθιμα συνδέονται με τη σπορά και το θερισμό, όπως αυτό πουγιορτάζουμε σήμερα. Γίνεται χρονικά ακριβώς την περίοδο που έχειτελειώσει ησπορά του σιταριού κι ο σπόρος ξεκουράζεται στα σπλάχνα της γης. Τααρχαίαακόμα χρόνια οι νοικοκυρές μοίραζαν γλυκό ζουμί από σιτάρι αυτήν τηνπερίοδοθέλοντας να έχουν την εύνοια για μια επιτυχημένη σοδειά.
Αργότερα, όταν οι θράκες ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, συνέδεσαν τοέθιμο με τη ζωή της Αγίας Βαρβάρας και του έδωσαν και το όνομά της.
Τη «Βαρβάρα» την παρασκεύαζαν με μεράκι οι Θρακιώτισσες νοικοκυρέςτην παραμονή της γιορτής. Οι γυναίκες έβραζαν το σιτάρι και έριχνανμέσακανέλα, καρύδια, σύκα και άλλα υλικά. Αφού γινόταν ένας παχύρρευστοςχυλός τοέβαζαν σε πιάτα και την άλλη μέρα το πρωί ανήμερα της γιορτής, μετά τηθείαλειτουργία, το προσέφεραν σε όλους.
Να σημειώσουμε επίσης ότι η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τουςκατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικέςασθένειεςκαι ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικόπληθυσμό. Γι’ αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της , για να την «γλυκάνουν»ναμοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν «Βαρβάρα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλή χρονιά σε όλους!

Τις ευχές τους στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρον…