Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ανοίγει η «κερκόπορτα» για χαμηλότερους μισθούς

Ανοίγει η «κερκόπορτα» για χαμηλότερους μισθούς

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Νέα «γροθιά στο στομάχι» τωνεργαζομένων χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ τον νέο νόμο τουυπουργείουΕργασίας που βρίσκεται στα «σκαριά» και δίνει το δικαίωμα στιςεπιχειρήσεις πουβρίσκονται στο «κόκκινο» να αψηφούν την εθνική συλλογική σύμβασηεργασίας καινα προβαίνουν σε επιχειρησιακές συμβάσεις συρρικνώνοντας το κατώτατομισθό καιεφαρμόζοντας ευέλικτο ωράριο εργασίας. Ήδη η ΓΣΕΕ έχει εντάξει στοδιεκδικητικότης πλαίσιο την μη ψήφιση του νέου νόμου που προωθείται στην απεργιακήκινητοποίηση που πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 15 Δεκέμβρη
 
Επί ποδός το Εργατικό ΚέντροΞάνθης
Από την 1η  Νοέμβρη προετοιμάζεται τοΕργατικό ΚέντροΞάνθης για την απεργία της 15ης Δεκέμβρη προκειμένου να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατήσυμμετοχή τωνεργαζομένων ώστε να είναι ηχηρό το μήνυμα. Έτσι ο πρόεδρος κ. ΆγγελοςΜπεμπεκίδης έχει επαφές με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων όπως τηςΟΕΒΕΕΞάνθης,  τουΕμπορικού Συλλόγου κ.λ.π. Οκ. Μπεμπεκίδης χαρακτηρίζει «κερκόπορτα» τον νόμο που ανοίγει την όρεξησε όλεςτις επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας προσχηματικά τη δεινή τους οικονομικήθέση νακαταστρατηγήσουν την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, να καταπατήσουνεργασιακά δικαιώματα και να μειώσουν και άλλο το κόστος εργασίας ειςβάρος τωνεργαζομένων θέτοντας το επιχείρημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας.: «Ηκαινούργια υπουργός συνεχίζει το έργο του προκατατόχου της κ. Λοβέρδου.Προωθεί ένα νομοσχέδιο που μειώνει και άλλο τον κατώτατο μισθό χωρίς ναθέτειασφαλιστικές δικλείδες στις επιχειρήσεις. Μάλιστα θέτει γεωγραφικάκριτήρια καιτο κριτήριο της αυξημένης ανεργίας. Σκεφτείτε τι θα γίνει στην Ξάνθηπου έχει25 – 30% ανεργία. Εμείς σαν εργατικό κέντρο βιώνουμε την ανεργία στοπετσί μαςκαθημερινά. Οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Πρέπει ν’αντιδράσουμε.Για αυτό απευθύνω κάλεσμα σ’ όλους για μια παλλαϊκή συμμετοχή στηναπεργία της15 Δεκέμβρη».
 
Τι προωθείται με τον νέο νόμο
Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θαµπορούν να προβλέπουν την καταβολή κατά 10% – 20% χαµηλότερων µισθώναπότιςκλαδικέςσυµβάσεις για διάστηµα έως και δύο χρόνια προκειµένου νααποφευχθούν ταλουκέτα και οι απολύσεις.Τέτοιες συµβάσεις θα µπορούν να υπογράφουν καιοιεργοδότες των µικρών επιχειρήσεων µε προσωπικό έως20 εργαζοµένους,δηλαδή χωρίςεπιχειρησιακό σωµατείο, εφόσον δηµιουργείται «ένωση προσώπων»τουλάχιστον από 5εργαζοµένους και συνυπογράφει τη συµφωνία Με τις ίδιες συµφωνίες και µεαπλήαναγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας θα µπορεί να «σπάει» καιτο οκτάωροήνααλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να «καλύπτονται» οι πρόσθετες ήέκτακτεςανάγκες των επιχειρήσεων χωρίςτην πληρωµή υπερωριώνή την επιβολήπροστίµων.
Πάντως, στην αγορά εργασίας ταλουκέτα και οι απολύσεις βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη ενώ«σαρώνουν»οιµειωµένες αποδοχές, τα ελαστικά ωράρια εργασίας µε λιγότερες ώρες ήηµέρεςαπασχόλησης, η τρίµηνη διαθεσιµότητα του προσωπικού, η εκ περιτροπήςεργασίακαι οι φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπό του μηδενός όλος ο νομός

Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο…