Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Νέκρωσε» η οικοδομή – Άνεργοι οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι

«Νέκρωσε» η οικοδομή – Άνεργοι οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Σώπασαν τα κομπρεσέρ…οι μπετονιέρες και τα σφυριά των οικοδόμων! «Νεκρώσιμη σιγή» επικρατείστηνοικοδομική δραστηριότητα της πόλης μας μετά τη «βουτιά» τη οικοδομής τατελευταία χρόνια που ιδιαίτερα επιδεινώθηκε με την οικονομική κρίση.Δυο τρίαγιαπιά υπάρχουν σ’ όλη την πόλη όταν άλλοτε αυτή έμοιαζε με εργοτάξιο!Σε απόγνωσηοι 5.000 οικοδόμοι που σύμφωνα με εκτιμήσεις τους το 90% δεν θα έχειφέτοςιατροφαρμακευτική περίθαλψη μιας και απαιτούνται 58 μεροκάματα. Αλλάούτε καιτο έκτακτο βοήθημα που απαιτεί 73 ένσημα. Σε απόγνωση και οιηλεκτρολόγοι καιοι υδραυλικοί καθώς είναι τα παράλληλα επαγγέλματα που συμπληρώνουν τηνοικοδομή.
 
Η ανεργία μαστίζειτους οικοδόμους
«Η οικοδομή έχει νεκρωθεί γενικά αλλά και στο νομό μας. Αυτόέχει σαν αποτέλεσμα στο σύνολό τους σχεδόν οι οικοδόμοι να είναιάνεργοι.Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Πουθενά δεν υπάρχουν δουλειές. Άλλοτε έφευγανκαιδούλευαν στα ναυπηγεία αλλά και εκεί κόπηκαν οι δουλειές. Οιπερισσότεροιμεταναστεύουν για δουλειά στην Βόρεια Γερμανία και στη Δανία. Ο κλάδοςμαςμαστίζεται από ανεργία ανασφάλιστη εργασία», τονίζει ο κ. Μποδούρ Αχμέτπουείναι μέλος του μεγαλύτερου σωματείου Οικοδόμων της Ξάνθης, (αριθμεί5.000μέλη) και ήταν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Ξάνθης στις εκλογές του2009.
 
Στη σκαλωσιά μέχρι τα65…
Σ’ όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοιέρχεται να προστεθεί και ένα ακόμη που απορρέει από το νέα ασφαλιστικόνομοσχέδιο. Σύμφωνα μ’ αυτό αυτοί που είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993θαμπορούν να πάρουν σύνταξη στα 58 τους χρόνια. Η επόμενη γενιά όμως θαπάρεισύνταξη στα 65: «Πείτε μου ποιος μπορεί στα 65 να είναι στη σκαλωσιά;», είναιτο εύλογο ερώτημα του κ. Μποδούρ ο οποίος εκτιμά ότι τα χειρότεραέπονται καιότι από τον Οκτώβριο θα «σφίξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, λόγωτηςαύξησης του πετρελαίου: «Ακούμε μόνο υποσχέσεις από τους υπουργούς τηςπρώηνκαι της νυν κυβέρνησης. Αυτό που ζητάμε είναι να μπορούν οι οικοδόμοινα έχουνιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα από τα ένσημα που έχουν. Ναμπορούν ναπαίρνουν το επίδομα. Ο κλάδος μας υποφέρει. Συνεργαζόμαστε με τοΕργατικόΚέντρο Ξάνθης και τον Οκτώβριο αν δεν μας δεχτεί ο υπουργός Εργασίαςέχουμεσκοπό να κάνουμε απεργία και να φτάσουμε μέχρι την Αθήνα με ταπόδια…Δεν πάειάλλο»!
Σε κρίση και οιηλεκτρολόγοι
Μεγάλη κρίση αντιμετωπίζουν και οι ηλεκτρολόγοι. Ο πρόεδροςτου σωματείου τους κ. Τσάκαλος Αντώνης τονίζει: «Μεγάλη κρίση…Δενυπάρχειδουλειά,…δεν υπάρχει οικοδομή. Πολλοί συνάδελφοι έχουν διώξειυπαλλήλους από τασυνεργεία τους…»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…