Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Ανάσα» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Ανάσα» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

0

Επιμέλεια: ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σε περαιτέρωβελτιώσεις προχωρά  ηκυβέρνηση στονομοσχέδιο «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» προκειμένου ναείναιπιο αποτελεσματικό και να δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο μέρος  να καλύψει μεγάλο μέροςυπερχρεωμένων νοικοκυριώνκαι υπερχρεωμένους καταναλωτές  πουέχουναποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώνουν τα χρέη τους,προστατεύονταςτους παράλληλα από δικαστικές δοκιμασίες αν πληρώσουν ένα μέρος τουοφειλομένουποσού, όπως και ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίαςπροκειμένου ναπεριορισθούν οι πλειστηριασμοί που σύμφωνα με έρευνα σημειώνουνκατακόρυφηαύξηση τον τελευταίο χρόνο.  Νασημειώσουμε ότι το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε από το υπουργείο ΟικονομίαςΑνταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του γιαδιαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους αρμοδίους φορείς την Τετάρτη4Νοεμβρίου και τώρα έρχονται βελτιώσεις σε 6 βασικά σημεία.
 
Βελτιωτικές αλλαγέςστο νομοσχέδιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ειδικότερα σύμφωνα με αυτές:
1)Σε περίπτωση οφειλής από στεγαστικό δάνειο το δικαστήριομπορεί, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που επιτρέπει το εισόδημα τουοφειλέτη, να χορηγήσει την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων για τηνοφειλήαυτή με ή χωρίς τον όρο της καταβολής εκ μέρους του οφειλέτη όλου ήμέρους τουποσού που αντιστοιχεί στην ενήμερη τοκοχρεολυτική δόση που θα όφειλε νακαταβάλλει από το χρονικό σημείο της δημοσίευσης της απόφασης και μέχριτηνέκδοση οριστικής απόφασης, αν η σύμβαση δανείου δεν είχε καταγγελθεί ήδεν εμφάνιζεληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι σύμφωνα μετηπροτεινόμενη ρύθμιση δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τη χορήγησηαναστολής τωνεκτελεστικών μέτρων για οφειλές από στεγαστικά δάνεια η καταβολή απότονοφειλέτη της δόσης ενήμερης οφειλής από το χρονικό σημείο επίδοσης τηςαίτησηςκαι μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Τούτο δύναται να τεθεί ωςόρος απότο δικαστήριο, μόνο εφόσον τα εισοδήματα του οφειλέτη επαρκούν για τηνκαταβολήτων δόσεων αυτών.
2)Δεν επιτρέπεται η καταγγελία της ρύθμισης αν δεν υπάρχεικαθυστέρηση τεσσάρων τουλάχιστον μηνιαίων δόσεων. Αν ο οφειλέτηςκατοικεί ήδιαμένει σε ξένο ακίνητο και ο σύζυγος αυτού δεν διαθέτει ακίνητο πουμπορεί ναχρησιμοποιηθεί ως κατοικία, τότε οι διατάξεις εφαρμόζονται και για τομοναδικόακίνητο του οφειλέτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία.
3)Σε προστασία υπάγεται η κύρια κατοικία όταν αυτή δενυπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριοαφορολόγητηςαπόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50% αντί 30%. Σημειώνεταιότι μεαυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι θα καλυφθούν από την εν λόγωπροστατευτικήδιάταξη περισσότερα νοικοκυριά. Η λύση αυτή δεν αδικεί τους πιστωτέςκαθώςπροϋποθέτει πάντα την ανάληψη ενός πρόσθετου χρέους μέχρι το 85% τηςεμπορικήςαξίας του ακινήτου και συνεπώς η προστασία μιας υψηλότερης σε αξίακατοικίαςσυνεπάγεται και την ανάληψη υψηλότερου χρέους.
4)Η προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας τεκμαίρεται εφόσον οοφειλέτης έχει εγγραφεί στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ ή έχει κάρταανεργίας καιδεν έχει αποκρούσει αδικαιολόγητα πρόταση από τον Οργανισμό για ανάληψηεργασίας.
5)Οι φορείς που συνδράμουν στη προσπάθεια εξωδικαστικούσυμβιβασμού οφείλουν να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα δικαιώματακαι τιςυποχρεώσεις τους, να ενεργούν κατά τρόπο που διαφυλάττει τα συμφέροντατωνοφειλετών και να χρησιμοποιούν για την επιδίωξη του δικαστικούσυμβιβασμούπρόσωπα που διαθέτουν ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία στην κατάστρωσηοικογενειακού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα δηλούμενα εισοδήματακαι τιςανάγκες του οφειλέτη και τη δυνατότητα του να αποπληρώνει χρέη.
6)Ο υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας επιβάλλει γιακάθε παράβαση της υποχρέωσης πρόστιμο που ανέρχεται από 500 – 10.000ευρώ.
 
Φεύγουν τα …ψιλάγράμματα από την Εθνική
Στο μεταξύ άλλη μια βελτιωτική κίνηση έρχεται για τουςδανειολήπτες – πελάτες της από την Εθνική Τράπεζα που αποτελούσε πάγιοαίτηματους. Συγκεκριμένα στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων και διαφάνεια στιςτραπεζικές συναλλαγές επιδιώκει να εξασφαλίσει η Εθνική Τράπεζα μέσωτηςπρωτοβουλίας Συνήγορος του Πελάτη της Εθνικής. Ενδεικτικό είναι ότι τοτελευταίο διάστημα έγιναν συνολικά 61 τροποποιήσεις, οι οποίες,λειτουργούνυπέρ των καταναλωτών.
Από αυτές οι 27 αφορούν καταθέσεις και επενδύσεις καιαφορούν ειδικούς όρους των λογαριασμών, τις υποχρεώσεις και ταδικαιώματα τουκαταθέτη, καθώς και το προσάρτημα των συμβάσεων, το οποίο πλέονπεριλαμβάνειπερισσότερα στοιχεία. Επιπλέον 11 αλλαγές έγιναν στην καταναλωτικήπίστη μεσκοπό μεταξύ άλλων να αποσαφηνιστούν οι επιβαρύνσεις και ο τρόποςπροσδιορισμούτου επιτοκίου, αλλά και των όποιων μεταβολών επέρχονται σε αυτό. Τέλος,στιςσυμβάσεις των καταναλωτικών δανείων περιγράφονται πλέον αναλυτικά ταέξοδα πουβαρύνουν τον δανειολήπτη, αλλά και οι συνέπειες που θα υποστεί σεπερίπτωση πουυπάρξει προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλή χρονιά σε όλους!

Τις ευχές τους στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρον…