Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Λουκέτο» από σήμερα στα ιατρεία του ΙΚΑ

«Λουκέτο» από σήμερα στα ιατρεία του ΙΚΑ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
   
«Λουκέτο» βάζουν οι γιατροί στα ιατρεία του ΙΚΑ από σήμερα και έως την Παρασκευή 4Φεβρουαρίου – σύμφωνα με πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΕπιστημονικούΥγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΚΑ) – ζητώντας απόσυρση τουνομοσχεδίου τουΥπουργείου Υγείας και  εκφράζονταςτηδιαφωνία τους με τις διατάξεις που αφορούν στη δημιουργία ενιαίου φορέαπαροχήςυπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ένταξη των Νοσοκομείωντου ΙΚΑστο ΕΣΥ.
 
Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου οι γιατροί του ΙΚΑ
Οι γιατροί – σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους –θεωρούν ότι: «το νομοσχέδιο αυτό  πουσυνενώνει αδύναμους λειτουργικά και οργανωτικά κλάδους υγείας του ΙΚΑΕΤΑΜ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ, ΟΠΑΔ θα υποβαθμίσει την περίθαλψη, θα ισοπεδώσει τουςεργαζόμενουςγιατρούς, θα αυξήσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και θα οξύνειακόμηπερισσότερο τα προβλήματα με τις απαξιωτικές συμβάσεις έργου (τύπουΟΑΕΕ) τωνγιατρών». Επίσης επισημαίνουν ότι «η διεύρυνση της αρνητικής λίσταςφαρμάκων, ηαύξηση των εισφορών Υγείας των συνταξιούχων του Δημοσίου , η βίαιηένταξη τωννοσοκομείων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στο ΕΣΥ και η εκχώρηση πακέτων περίθαλψης του Κοινού Ταμείου Υγείας σεεμπορικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν σε εξόντωση του ιατρικούεπαγγέλματος , σεμείωση των παροχών Υγείας και σε περαιτέρω υποβάθμιση της περίθαλψης».
 
Είμαστε συνεχώς υπό μεγάλη πίεση…
 «Δραματική»χαρακτήρισε τηνκατάσταση που επικρατεί στα ιατρεία του ΙΚΑ η πρόεδρος των γιατρών τουΙΚΑΞάνθης κα Σοφία Παπαγεωργίου, περιγράφοντας μια αλγεινή εικόνα που έχεισαναποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και τοις δύσκολες εργασιακέςσυνθήκες των γιατρών: «Είμαστε συνεχώς υπό μεγάλη πίεση. Μέσα σε 10λεπτάπρέπει να κάνουμε εξέταση διάγνωση και να συνταγογραφήσουμε. Ο κόσμοςαπ’ έξωπεριμένει…Πρέπει να εξετάσουμε 3 έκτακτα περιστατικά όμως εξετάζουμεκαθημερινάπάνω από 10 γιατί θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους. Το ΙΚΑΞάνθηςδεν έχει δερματολόγο και έχει μόνο 1 παιδίατρο. παλιότερα είχε 50γιατρούς καιτώρα παρότι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδεςέχει μόνο28 γιατρούς».
Ελλείψεις στο ΙΚΑ Ξάνθης
Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΙΚΑ Ξάνθης έχει 6 μόνιμους γιατρούς, 20αορίστου χρόνου και 2 με συμβάσεις έργου οι οποίες λήγουν τον Μάιο.Συνολικά μεσυμβάσεις έργου εργάζονται 11 γιατροί εκ των οποίων έληξαν οι 9 και δενανανεώθηκαν. Επ’ αυτού η κα Παπαγεωργίου καταθέτει μια άλλη παράμετρο  που καταρρίπτει τηνεπιχειρηματολογία τουυπουργείου ότι οι συμβάσεις έργου δεν ανανεώνονται στο πλαίσιο τηςπερικοπήςεξόδων στην υγεία: «Ο γιατρός με σύμβαση έργου πληρώνεται 1.200 ευρώ.Αυτή ηδαπάνη καλύπτεται  μόλιςσε τρεις μέρεςκαθώς το ΙΚΑ ελλείψει ειδικοτήτων παραπέμπει τους ασφαλισμένους σειδιώτεςγιατρούς και τους πληρώνει δαπάνη 20 ευρώ. Συνεπώς συμφέρει στο ΙΚΑ ναέχειιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων Και παρόλα αυτά δεν ανανεώνειτιςσυμβάσεις».
Σημειώνουμε  ότιπαράλληλα μετην ανανέωση των συμβάσεων οι γιατροί ζητούν επίσης την μονιμοποίησηόλων τωνσυμβασιούχων αορίστου χρόνου.
 Τέλος υπενθυμίζεταιστουςασφαλισμένους ότι τα έκτακτα περιστατικά τις ημέρες της απεργίας θααντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…