Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Λιτές αλλά πετυχημένες οι Γιορτές Παλιάς Πόλης

Λιτές αλλά πετυχημένες οι Γιορτές Παλιάς Πόλης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Σε πείσμα του καιρού και της οικονομικής κρίσης το καλύτερότους πρόσωπο έδειξαν οι φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης, όχι λόγω τωνδημοφιλώνκαλλιτεχνικών ονομάτων που συνήθιζαν να περνούν από την κεντρική σκηνήτηςπλατείας Μητροπόλεως ανεβάζοντας τα… μηδενικά στον προϋπολογισμό, αλλάγιατίδιοργανώθηκαν σε πνεύμα σύμπνοια και συνεργασίας και ‘αγκαλιάστηκαν’απόξανθιώτες και επισκέπτες, οι οποίοι πλημμύρισαν τα σοκάκια τουπαραδοσιακούοικισμού δίνοντας ‘ζωή’ στα στέκια που με προθυμία και αστείρευτηδιάθεσηεπιμελήθηκαν τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και στις κάθε είδουςπολιτιστικέςεκδηλώσεις, όπου αναδύθηκε για μία ακόμη φορά ο πολιτιστικός πλούτοςκαι ηδημιουργικότητα που εδράζεται σ’ αυτή την πόλη. Μπορεί ο καιρός να είχεάλλασχέδια το βράδυ του Σαββάτου και να ματαίωσε τις εκδηλώσεις τηςβραδιάς, ωστόσοη καλή διάθεση από όλες τις πλευρές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδαςεπέτρεψαν στην αγορά να κινηθεί και στους πολίτες να ‘το ρίξουν λίγοέξω’ξεφεύγοντας από τους προβληματισμούς, τους υπολογισμούς και τα άγχη τηςκαθημερινότητας.
 
Η επιτυχία αποτελεί δέσμευση για του χρόνου, ευπρόσδεκτεςόλες οι προτάσεις
Με αυτοπεποίθηση λόγω της επιτυχίας των γιορτών και τωνθετικών σχολίων από όλες τις πλευρές επισκεπτών και διοργανωτών αλλάκαι με τηνπεποίθηση ότι του χρόνου η παρούσα δημοτική αρχή θα βρίσκεται στη θέσητηςπρογραμματίζοντας ένα ακόμη πρόγραμμα για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, οπρόεδροςτης ΔΗΚΕΞ, Μανόλης Φανουράκης, μιλά για μία από τις πιο επιτυχημένεςδιοργανώσεις που θα ήταν ακόμη καλύτερη, αν το Σάββατο δεν ‘τα έκανεμαντάρα’ οκαιρός. Υπογράμμισε ότι επιτυχία των φετινών Γιορτών ήταν η επαφή καισυνεννόηση που λειτούργησε από όλες τις πλευρές κι έτσι ακούστηκαν όλεςοιγνώμες και δημιουργήθηκε ένα καλό κλίμα, περισσότερο δε από τουςσυλλόγους καιτους κατοίκους, τους οποίους και χαρακτήρισε «καρδιά» των ΓιορτώνΠαλιάς Πόλης.
Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος εμφανίζεται ο κ. Φανουράκης λόγωτης ανταπόκρισης της νεολαίας στις εκδηλώσεις της νεανικής σκηνής,σημειώνονταςότι «πλέον δημιουργείται ένα τρίγωνο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν όλεςτιςηλικίες με την παιδική, τη νεανική και την κεντρική σκηνή», ενώ απόλυταεπιτυχημένη είναι και η λειτουργία των νεανικών στεκιών από τους‘Ανεπρόκοπους’και τους ‘Βάτραχους’, οι οποίοι λειτουργούν πιλοτικά εδώ και 2 χρόνιακαιδίνουν έναν αέρα εναλλακτικό και πρωτότυπο στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΞ δήλωσε στο «Ε» ότι «η επιτυχής πορείατου θεσμού, αλλά και η επαφή που θεμελιώνεται αποτελεί για εμάςδέσμευση γιατου χρόνου. Και βέβαια, όλες οι προτάσεις απ’ όπου κι αν προέρχονταιείναιευπρόσδεκτες και θα τεθούν σε συζήτηση. Αυτό που δεν πρέπει ναδιαπραγματευτούμε και να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού είναι να μησυμμετέχουνοι επαγγελματίες στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, αλλά να διατηρηθούν οιρόλοι όπωςυφίστανται».
Όσον αφορά στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα που ακυρώθηκε, προςαπογοήτευση πολλών ξανθιωτών που ανέμεναν να τον ακούσουν, η ΔΗΚΕΞκατέβαλεμόνο τα έξοδα μεταφοράς και κατάλυσης του σχήματος, όπως προέβλεπαν οιόροι τουσυμβολαίου σε περίπτωση κακοκαιρίας. Η επαφή διατηρείται με τονκαλλιτέχνη καιεξετάζεται αν η ΔΗΚΕΞ θα μπορέσει να τον ‘φέρει’ σε κάποια από τιςεπόμενεςεκδηλώσεις της.
 
Η Ξάνθη έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο
Για απόλυτη επιτυχία μιλά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ.Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος επισημαίνει ότι πρέπει όλοι οι ξανθιώτεςναείναι ικανοποιημένοι, αφού η πόλη έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο.Πράγματι ηαγορά κινήθηκε, οι ταβέρνες και τα καταστήματα της Παλιάς Πόλης έβλεπαντατραπέζια να γεμίζουν και να αδειάζουν συνεχώς, ενώ και ταζαχαροπλαστείαευνοήθηκαν, αν κρίνει κανείς από τις κούτες με τα γλυκά πουφιγουράριζαν σταχέρια των επισκεπτών τα πρωινά και τα βράδια του σαββατοκύριακου(δυστυχώς ηβλάβη της Cosmote δε μας επέτρεψε να έρθουμε σε επικοινωνία και να τοδιασταυρώσουμε από τον πρόεδρο των ζαχαροπλαστών).
Ο κ. Τσιακίρογλου σημείωσε –απαντώντας στις φωνές πουδιαμαρτύρονταν ότι ο κόσμος κυκλοφορεί μόνο στην Παλιά Πόλη- ότι αυτέςοιγιορτές αποτελούν μεγάλη υποθήκη για την ανάπτυξη της πόλης μας, ηοποία έχεικαι μπορεί να έχει διαχρονική τουριστική κίνηση. Έδωσε συγχαρητήρια σεόλουςγια το καλό αποτέλεσμα και υπογράμμισε ότι ο θεσμός πλέον έχει όλα ταθεμέλιαγια να μπει σε μια νέα πορεία ανάπτυξης και προβολής. Γι’ αυτό καιέδωσεσημασία στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από του χρόνου,δίνονταςβαρύτητα σε κάποιο κέντρο πληροφόρησης των επισκεπτών, αλλά και στηναπαραίτητηεγκατάσταση χαρτών στις εισόδους της πόλης και της Παλιάς Πόλης, ώστεόλοι οιεπισκέπτες των γιορτών να ενημερώνονται για την τοποθεσία των συλλόγων,τωνπλατειών, των τουαλετών και των εικαστικών και πολιτιστικών χώρων. «ΗΞάνθηβρήκε κερδισμένη από αυτές τις γιορτές», σημείωσε καταληκτικά ο κ.Τσιακίρογλου, σχολιάζοντας ωστόσο ότι για άλλη μια φορά δε δόθηκεπροτεραιότηταστα ΑμΕΑ, τα οποία για άλλη μία χρονιά αποκλείστηκαν από αυτή τηζωντανή και λαμπερήδιοργάνωση.
 
Πληρότητα στο maximum για τα ξενοδοχεία του νομού
100% πληρότητα είχαν τα ξενοδοχεία του νομού κατά τηνκορύφωση των Γιορτών παλιάς Πόλης, δηλαδή το βράδυ του Σαββάτου, όπωςμαςπληροφορεί ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης στην Ξάνθη κ.ΑπόστολοςΑγκόρτσας, ο οποίος συνδέει αυτή τη συρροή επισκεπτών με τις πολύχαμηλές τιμέςπου διατήρησαν οι ξενοδόχοι (40-50 ευρώ), αλλά και με το γεγονός ότι ηκρίσηδεν επέτρεψε τις καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιες ελληνικές οικογένειεςκαι άραοι Γιορτές Παλιάς Πόλης αποτέλεσαν την ύστατη απόδραση γι’ αυτούς. Τοσύνολοτων επισκεπτών προερχόταν από τη Βόρειο Ελλάδα, καθώς, όπως σημείωσε οκ.Αγκόρτσας, οι αναταραχές στο χώρο της προμήθειας καυσίμων δεν επέτρεπανμεγάλεςμετακινήσεις. Πάντως, σχολιάζει ότι το καλό κλίμα και η καλή συνεργασίαπουεκτυλίχθηκε και εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας καιυλοποίησης των γιορτών απέδειξαν ότι «αν οργανωθούμε πετυχαίνουμε». 
 
Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης εκτίμησαν την κατανόηση πουέδειξαν οι σύλλογοι
Ακόμη μία επιτυχία των Γιορτών Παλιάς Πόλης ήταν η καλήεπικοινωνία και συνεννόηση που δημιουργήθηκε και διατηρήθηκε μεταξύ τωνκατοίκων της Παλιάς Πόλης και των μελών των πολιτιστικών συλλόγων, μεαποτέλεσμα να λείψουν φέτος οι φασαρίες, τα παράπονα και οιδιαμαρτυρίες. Ο κ.Δημήτρης Φυσεκίδης, μέλος ΔΣ του συλλόγου για την προστασία καιαναβίωση τηςΠαλιάς Ξάνθης συμμετείχε στην οργανωτική Επιτροπή των Γιορτών γιαλογαριασμότου συλλόγου, όπου και κατέθεσε το αίτημα για μείωση του ωραρίου, τοοποίο καιέγινε δεκτό από την Επιτροπή.
Ο κ. Φυσεκίδης σημειώνει ότι το ωράριο λειτούργησε μεεξαίρεση 1-2 συλλόγους –που παρέτειναν για 1-2 ώρες τη μουσική στηδιαπασών-,αλλά γενικά οι κάτοχοι των στεκιών έδειξαν κατανόηση. «Δεν είχαμε τουςπαλιούςκανιβαλισμούς, οπωσδήποτε και γενικά άκουσα ευμενή σχόλια, δεν έγινανκαταγγελίες και νομίζω αυτό που μέτρησε περισσότερο είναι ότι οικάτοικοιεκτίμησαν το γεγονός ότι οι σύλλογοι σεβάστηκαν το ωράριο», τονίζει οκ.Φυσεκίδης, ο οποίος σχολίασε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη βήμαστηπορεία του θεσμού προς τη βελτίωση: «όταν κάτι είναι όμορφο ευημερεί,ας μηνξεχνάμε ότι ιδίως οι ξένοι στις Γιορτές Παλιάς πόλης ζουν κάτι‘μαγικό’, τοοποίο πρέπει να διαφυλάττουμε για όλους μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…