Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Ο αγώνας δεν κερδίζεται όταν δε δίνεται»

«Ο αγώνας δεν κερδίζεται όταν δε δίνεται»

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Στουςδρόμους της Ξάνθης βγήκαν στη χθεσινή πανεργατική απεργία της 15ηςΔεκεμβρίου εκατοντάδες ξανθιώτες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μεαίτημα ηκυβέρνηση να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και να μηνκαταργήσει τακεκτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Σύμφωναμε τους εκπροσώπους των φορέων, η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε στηνΑΔΕΔΥαπό 40% έως 50% και μεμονωμένα στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης ήταν περίπου 30%.
Ησυμμετοχή ήταν εντυπωσιακή για τα δεδομένα της πόλης μας αφού στηνείσοδο τουΕργατικού Κέντρου συγκεντρώθηκαν 800-1000 άτομα, εργαζόμενοι, άνεργοι,ενώισχυρή ήταν και η παρουσία των φοιτητών.
Οιπολιτικές ομιλίες των προέδρων των φορέων και σωματείωνπραγματοποιήθηκαν στηναίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΞ, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, η οποίαόμως δεφάνηκε να πτοεί τους εργαζομένους, οι οποίοι περίμεναν εντός και εκτόςτουκτιρίου μέχρι να ξεκινήσει η πορεία.
Στηνπρώτη γραμμή της πορείας ήταν οι εργαζόμενοι του Καζίνο, ακολουθούσανμπλοκ τουΕργατικού Κέντρου Ξάνθης, του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, τωνεκπαιδευτικών,των μηχανικών του δημοσίου, της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, όπουσυμμετέχει και οΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικής, καθώς καιξεχωριστόμπλοκ των απλήρωτων εκπαιδευτικών του ΕΣΠΑ.
Ξεχωριστή,ως είθισται, πορεία πραγματοποίησε λίγη ώρα αργότερα και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕξεκινώνταςαπό την κεντρική πλατεία.
 
ΔηλώσειςΜπεμπεκίδη- Ευστρατίου
Δηλώσειςστα τοπικά ΜΜΕ λίγο πριν την απεργία έκαναν ο πρόεδρος του ΕΚΞ κ.ΆγγελοςΜπεμπεκίδης και ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Μπάμπης Ευστρατίου.
Ο κ.Μπεμπεκίδης σημείωσε: «όπως διαπιστώνουμε και σήμερα με την 9ηκινητοποίησή μας για φέτος οι εργαζόμενοι απ’ όλους τους χώρουςενωμένοι καιαποφασισμένοι μπορούν να κερδίσουν με τους αγώνες τους. Παρόλο το κρύο,οιψυχές και οι καρδιές των εργαζομένων παραμένουν ζεστές μεαγωνιστικότητα καιμαχητικότητα για να διεκδικήσουμε για ακόμη μία φορά τα δίκαια αιτήματάμας».Πρόσθεσε ότι μπορεί μεν η συμμετοχή να ήταν μεγαλύτερη από τιςπροηγούμενεςφορές, αλλά για τους συνδικαλιστές η προσέλευση δεν είναι ποτέικανοποιητική,ενώ τόνισε και τη συμμετοχή σωματείων που κατέβηκαν ξανά στους δρόμουςμετά από15 χρόνια, αναφερόμενος στην καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη Venus, για τους οποίους λέχθηκε ότιαντιμετώπισαν πιέσεις να μηναπεργήσουν.
Παράλληλα,για μια ακόμη φορά ο κ. Μπεμπεκίδης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άρσητηςκαχυποψίας, εννοώντας προφανώς την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στουςκύκλουςτων συνδικαλιστών και τέλος επεσήμανε: «συμμετέχουμε όλοι μαζί οιεργαζόμενοιστον αγώνα γιατί τα προβλήματα είναι συλλογικά και όχι κλαδικά γι’ αυτόκαικάνω προσωπική έκκληση για καθολική συμμετοχή. Ένας αγώνας δενκερδίζεται ότανδε δίνεται, εμείς στο τέλος θα είμαστε οι νικητές».
Τηνανασφάλεια και την αγωνία των εργαζομένων που ακούν για απολύσεις απόκυβερνητικά χείλη μετέφερε ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο οποίοςτόνισε ταοικονομικά προβλήματα των οικογενειών που γιγαντώνονται, τη στιγμή πουηκυβέρνηση επιβάλλει και νέα επώδυνα μέτρα. «Η κυβέρνηση να πάρει πίσωτοπολυνομοσχέδιο και να βρει άλλους τρόπους να εξοικονομήσει χρήματα ώστεηελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία να μπορέσει να ορθοποδήσει»,σημείωσε ο κ. Ευστρατίου, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιδράσουμε πρινανοίξειο δρόμος για απολύσεις: «αγωνιούμε στον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιοκαι τονιδιωτικό τομέα γιατί ακούμε για απολύσεις, καταργήσεις θέσεων καισυγχωνεύσειςυπηρεσιών. Ο Λοβέρδος μίλησε ξεκάθαρα και για συγχωνεύσεις νοσοκομείωνλέγονταςότι τα 50χλμ ανάμεσα σε γειτονικές πόλεις δεν είναι τίποτα. Ρωτά όμως,ποιοςεργαζόμενος, άνεργος ή συνταξιούχος αντέχει να πληρώνει τη μεταφορά;».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανατροπή» με Μπεκτές αντιδήμαρχο

Μπορεί να μην έκανε μεγάλες αλλαγές στους αντιδημάρχους του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Σ…