«Καλύτερα μόνοι», λένε στη ΣΕΚΑΠ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Θολό τοπίο που επιτείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ,Ζαχαρουργείο Ξάνθης, ΕΛΒΙΖ, επικρατεί στο νομό μας μετά τηνδημοσιοποίηση τηςπληροφορίας ότι η τρόικα βάζει στο στόχαστρο την ΑΤΕ και ζητά ωςπροϋπόθεση γιατην έγκριση του κρατικού σχεδίου εξυγίανσής της την απεμπλοκή της απότα«βαρίδιά» της με πρώτες στην λίστα την ΕΒΖ, τη ΣΕΚΑΠ, τη Δωδώνη και τηνΕΛΒΙΖ.Τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Θα πωληθούν ή θα κλείσουν; Θα μπορέσειναεπιβιώσει η ΣΕΚΑΠ που είναι η μόνη από τις προαναφερόμενες που δεν έχειτοπλειοψηφικό πακέτο μετοχών η ΑΤΕ (44% στη ΣΕΚΑΠ – 99% στην ΕΛΒΙΖ, 82%στηνΕΒΖ).
 
Δεν ανησυχούν στη ΣΕΚΑΠ
«Η εξυγίανση και η απεμπλοκή της ΑΤΕ δεν σημαίνει αυτόματα καιπώληση. Υπάρχει πολιτική βούληση για την βιωσιμότητα της ΕΒΖ. Όσο γιατην ΣΕΚΑΠούτως ή άλλως η ΑΤΕ δεν τη στήριζε. Δεν είναι στήριξη, ο δανεισμός με επιτόκιο 11%! Η ΣΕΚΑΠ πάεικαλά και  μπορεί ναορθοποδήσει μόνη της.Υπάρχει ενδιαφέρον για παραγγελίες από τρίτες χώρες που θααναζωογονήσουν τηςΣΕΚΑΠ», επισημαίνει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. ΑχιλλέαςΤσαρτσάρας.
Της ίδιας άποψης είναι και ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ κ.Κώστας Γαβριηλίδης. Μάλιστα δηλώνει αισιόδοξος ότι η εταιρεία άρχισε ναορθοποδεί: «Από το 2002 η ΑΤΕ θέλει να απεμπλακεί από την ΣΕΚΑΠ. Δενμας ήτανάγνωστο αυτό. Εμείς πάντως δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση. Στηνεταιρείαμας γίνονται πολλές προσπάθειες, έχει ανέβει η δουλειά, έχουμε αυξήσειτιςεξαγωγές. Το νέο σήμα τσιγάρου προχωράει πολύ καλά στην αγορά. Όλαδείχνουν ότιθα ορθοποδήσει. Ούτως ή άλλως η ΑΤΕ δεν έχει το πλειοψηφικό πακέτο».  
 
Ανησυχία και αβεβαιότητα των εργαζομένων για τo μέλλον της ΕΒΖ
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο απ’ την πλευρά των εργαζομένων στην ΕΒΖΞάνθης παρότι σε σύσκεψη των μελών της Πανελλήνιας ΣυντονιστικήςΕπιτροπήςΑγροτών
με τον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςτο απόγευμα της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου εκφράστηκε από πλευράς υπουργού ηδέσμευση ότι η επιβίωση της ζάχαρης είναι πολιτική βούληση τηςκυβέρνησης καιότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί η τιμολογιακή πολιτική τηςεπόμενηςχρονιάς.
«Αβέβαιο», βλέπει το μέλλον της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας στηνπεριοχή μας ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΒΖ Ξάνθης κ.ΔημήτρηςΧατζηκατσούπης: «Ζητάμε την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δενθακλείσει η τελευταία αγροτική βιομηχανία της χώρας μας η ΕΒΖ. Θέλουμε ναπαραμείνει η εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο και να διασφαλιστεί ηβιωσιμότητά της. Βλέπουμε ότι η τιμή της ζάχαρης καλπάζει γιατί έχει γίνει ολιγοπώλιοαπό τηνΑγγλία και την Γερμανία η παραγωγή και αυτοί ρυθμίζουν τις τιμές. Τι θακάνει ηκυβέρνηση; Θα πουλήσει την ποσόστωση των 158.000 τόνω;. Στην περιοχήμας ητευτλοκαλλιέργεια σβήνει. Στο νομό μας απέμειναν μόνο 300τευτλοπαραγωγοί.Φέτος είχαμε 1.800 στρέμματα από 6.000 που είχαμε παλιότερα. Τοεργοστάσιο τηςΞάνθης που έπρεπε να είναι κέντρο συγκέντρωσης της περιφέρειαςαπαξιώθηκε καιέμειναν μόνο 25 εργαζόμενοι. Είμαστε πολλοί ανήσυχοι για το τι θαεπακολουθήσει».
 
«Σκοτεινό» το μέλλον της ΕΛΒΙΖ – Στο «πάγο» ο διευθυντής ΕΛΒΙΖ Ξάνθης Γιώργος Κατσάνης
Αναφορικά με το μέλλον της ΕΛΒΙΖ τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ηαναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη,αν και ηοικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει δεν αφήνει και πολλάπεριθώριααισιοδοξίας. Και σε αυτή την περίπτωση ο φόβος για λουκέτο είναιορατός. Ωστόσοστην ΕΛΒΙΖ Ξάνθης στον «πάγο» είναι ο διευθυντής κ. Γιώργος Κατσάνηςκαι είναιαβέβαιο αν θα συνεχίσει σ’ αυτή τη θέση. Όπως ο ίδιος σημειώνει αυτόέγινεεπειδή η αντίδρασή του στη θέση του προέδρου της Δ.Σ. κ. Γερούκη καιτου Διευθύνοντασυμβούλου κ. Μέρμυγκα να λειτουργεί η ΕΛΒΙΖ Ξάνθης σαν αποθήκη καθώςκαι ημεταφορά του θέματος στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. ΣωκράτηΞυνίδηεπιζητώντας τη μεσολάβησή του τον έθεσαν σε δυσμένεια και αυτή τηνστιγμή είναιαβέβαιο και το δικό του μέλλον…!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοψήφισμα ΛΑΕ για τους μετανάστες

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΕ», ζητάει το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστών που τέθηκ…