Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Η αυτοδιοίκηση θύμα του Μνημονίου»

«Η αυτοδιοίκηση θύμα του Μνημονίου»

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
«Αριστερή ΟικολογικήΣυνεργασία» είναι το όνομα του συνδυασμού του ΣΥΝ για την ΠεριφέρειαΑΜΘ πουστηρίζεται από το ΣΥΝ, τους μαχόμενους οικολόγους και τους ανένταχτουςαριστερούς. Επικεφαλής και υποψήφιος περιφερειάρχης ο κ. ΔημήτρηςΧαρίτος, απότην Κομοτηνή, Γεωτεχνικός, μέλος της ΚΠΕ ΣΥΝ, ενώ υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του νομού Ξάνθης ο κ.Ζεϊμπέκ Χουσεϊν,Φαρμακοποιός, υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης στις εκλογές του 2009. Ηπαρουσίασητου υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη της Ξάνθης όπως και τηςπολιτικοιδεολογικήςπλατφόρμας του συνδυασμού με τις προγραμματικές θέσεις και τους στόχουςτου,  πραγματοποιήθηκεαπό τον κ. Χαρίτοπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Οκτωβρίουστοξενοδοχείο «Ορφέας» της πόλης μας.
 
«Θυσίασαν εργασιακάδικαιώματα στον μινώταυρο του Μνημονίου»
Ο κ. Χαρίτος αφού επεσήμανε ότι η επιλογή του ως υποψηφίουγια την περιφέρειά μας από τον ΣΥΝ είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για τον ίδιο έκανε μια ευρύτερη αναφοράστηνκοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας επί εποχής Μνημονίου,καταλογίζονταςβαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για την επιλογή της να θέσει τον ελληνικόλαό υπότον ζυγό του ΔΝΤ και της τρόικας σημειώνοντας ότι υπήρχαν άλλεςεπιλογές που θαμπορούσαν να το αποτρέψουν αυτό και ότι το έλλειμμα χρησιμοποιήθηκεπροσχηματικά από την κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει τιςδιαρθρωτικέςαλλαγές, να περικόψει μισθούς και επιδόματα περιστέλλοντας εργασιακάδικαιώματακαι να ακολουθήσει μια πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ο κ.Χαρίτοςυπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια αναδιανομή εισοδήματοςπροςόφελος όμως των κατεχόντων και προς επίρρωση του ισχυρισμού του ανέφερεότι τηστιγμή που «τα εργασιακά δικαιώματα θυσιάζονται στον …μινώταυρο τουμνημονίου ηκυβέρνηση κλείνει το μάτι στους τραπεζίτες» και ότι μοιράζονται διςστιςτράπεζες ενώ παράλληλα  μειώνεταιηφορολογία στις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες.
 
 
Τα πρωτεία η ΑΜΘ στηνανεργία νέων
Ειδικότερα σ’ ότι αφορά την περιφέρειά μας επεσήμανε ότιυπάρχει μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα γιατί ακολουθήθηκε ένα απαρχαιωμένομοντέλοανάπτυξης, υστέρηση σε υποδομές, καλπάζουσα ανεργία που ιδιαίτερα στουςνέουςκατέχει τα πρωτεία με ανεργία 30%, λέγοντας ότι βρίσκονται στο δίλημμανασυμβιβαστούν με τα  350– 400 ευρώ ή ναμεταναστεύσουν.
 Επίσης  περιέγράψε  με μελανά χρώματα και τηνεικόνα στιςμικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνοντας λόγο για «απίστευτα λουκέτα» καιστοναγροτικό τομέα: «οι αγρότες είναι δέσμιοι μιας ατομικής πολιτικής χωρίςκαμιάελπίδα».
 
Ο Δεκάλογος του ΣΥΝ
Τέλος ο κ. Χαρίτος δεσμεύτηκε ν’ αγωνιστεί για ενδυνάμωση του θεσμού τηςπεριφερειακήςαυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι αυτή είναι ένα επίσης μεγάλο θύμα τουμνημονίου αφού προβλέπεται η περικοπή 500 εκ. σε πόρους και παρουσίασε τις 10 ενότητες από έναπρόγραμμα στόχων που αποτελεί και τον δεκάλογο των προγραμματικώνδεσμεύσεώντου που θα παρουσιάσει εκτενώς όταν περάσει το στάδιο της διαβούλευσης.Σ’ αυτόαναλύονται οι προγραμματικές θέσεις για τις διοικητικές δομές αλλά καιτηναναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας. Τέλος ο κ. Χαρίτος δεσμεύτηκεότι θαπαλέψει δίπλα σ’ όσους πλήττονται ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσιαακίνητηπεριουσία και θα αντισταθεί σ’ όσους βάζουν πωλείται στο λιμάνι τηςΚαβάλας ήστα ακίνητα του ΕΟΤ.
 
Το Βατοπέδι είναισκάνδαλο…
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με το Βατοπέδι καιτη συζήτηση που γίνεται μετά την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού κ.Καραμανλή οκ. Χαρίτος είπε ότι ο ΣΥΝ θεωρεί σκάνδαλο το Βατοπέδι για το οποίοέχουνευθύνες και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να δώσειεξηγήσεις, ενώ σ’ ότι αφορά τη φημολογία για συνεργασία με τουςΟικολόγουςΠράσινους είπε ότι ο ΣΥΝ ήταν ανοιχτός στη συνεργασία όμως οι ίδιοιεπέλεξαντην αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές για να κάνουν καταμέτρηση δύναμης καιαυτό οΣΥΝ το σέβεται.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο υποψήφιος αντιπεριφειάρχηςΞάνθης κ. Ζεϊμπεκ Χουσεϊν ο οποίος σημείωσε ότι θα ήθελε να συνεισφέρειστηνεπίλυση ουσιωδών προβλημάτων του νομού μας και αναφερόμενος στημειονότητα είπεότι η μειονότητα δεν είναι το πρόβλημα, έχει απλά προβλήματα». Κατέληξεδε μεμια φράση από ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ: «Η πιο όμορφη μέρα είναι αυτήπου δενζήσαμε ακόμη»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …