Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να γελάσει»

«Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να γελάσει»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Οι θρυλικές ατάκες, οι απίστευτες παρεξηγήσεις και ταλατρεμένα ευτράπελα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ζωντάνεψαν τοβράδυ τηςΤετάρτης στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο με τη θεατρική παράσταση ‘ο φίλοςμου οΛευτεράκης’ του Αλέκου Σακελλάριου, σε μία διασκευή με την υπογραφή τωνΡέππα-Παπαθανασίου. Στη θέση των πρωταγωνιστών μία ομάδα νεαρών ηθοποιών πουμετέφεραν την ιστορία του άπιστου και ψευταρά συζύγου και τηςπαμπόνηρηςγυναίκας του με πινελιές φρέσκιες και δροσερές, που έκανα το ξανθιώτικοκοινόνα απολαύσει στιγμές γέλιου, διασκέδασης με πινελιές γλυκιάςνοσταλγίας. Άκρωςεπιτυχής ο… ‘φίλος μου ο Λευτεράκης’ στην Ξάνθη, συγκέντρωσε τοενδιαφέρον τωνξανθιωτών που γέμισαν το υπαίθριο θέατρο και απέδειξαν ότι και ηεπαρχία χρειάζεταικαι αποζητά τις περιοδείες των θιάσων τα βράδια του καλοκαιριού.
Την ψυχολογική ανάταση των ξανθιωτών από την παράστασηεισέπραξαν οι ηθοποιοί οι οποίοι μίλησαν για εξαιρετική, ευχάριστη καιγλυκιάανταπόκριση του ξανθιώτικου κοινού, που τους ικανοποίησε και τους έκανεγια μιαακόμη φορά να αντιληφθούν ότι ο κόσμος της Ξάνθης αγαπά το θέατρο καιαποζητάανάλογες ευκαιρίες. Επιπλέον, ένιωσαν ότι αγκάλιασαν αυτή τηνπροσπάθεια με τηδιασκευή μιας μεγάλης ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου και δενεπιχείρησαντη σύγκριση με τους ασυναγώνιστους ηθοποιούς του αλλοτινού ελληνικούσινεμά,Ντίνο Ηλιόπουλο, Μάρω Κοντού, Κώστα Βουτσά –που άλλωστε δεν ήταν καιστιςπροθέσεις της παραγωγής- αλλά αντιμετώπισαν την παράσταση θετικά και μετηματιά του συνταιριάσματος της κινηματογραφικής ελληνικής κουλτούρας μετο νέοκαι το φρέσκο.
Στην επιτυχία της παράστασης συντέλεσε ο χώρος, πράγμα πουσχολίασαν και οι ίδιοι οι ηθοποιοί, καθώς και τα πλούσια σκηνικά, ταοποίαστήθηκαν χωρίς εκπτώσεις, αν και ανάγκασαν τους τεχνικούς επί 6 σχεδόνώρες ναασχοληθούν με το στήσιμο και το ξεστήσιμο της σκηνής.
Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Φώτης Σπύρος και ο ΠέτροςΜπουσουλόπουλος μιλούν στο «Ε» για την περιοδεία τους, τη συνεργασίαμεταξύτους, την Ξάνθη, το θέατρο στην Ελλάδα και την ανταπόκριση πουεισπράττουν απότο κοινό της Περιφέρειας.
 
Γιάννης Τσιμιτσέλης,ο… άπιστος Θόδωρος: «Δύσκολα ο κόσμος φεύγει από την παράσταση χωρίς ναέχειπεράσει καλά
«Πάρα πολύ καλό και ζεστό» χαρακτήρισε το κοινό της Ξάνθης οΓιάννης Τσιμιτσέλης, παλιός γνώριμος της Ξάνθης από τα γυρίσματα τηςσειράς τουΜανουσάκη «Μη μου λες αντίο», ο οποίος από τότε είχε δημιουργήσει καλήεικόναγια τους ανθρώπους της πόλης μας. Εκφράζοντας τα συναισθήματα πουεισέπραξε απότο ξανθιώτικο κοινό παρότρυνε κάθε θεατρική παράσταση να «κάνει στάση»στηνΞάνθη, ενώ όσον αφορά στη δική τους επιτυχία «ατού» χαρακτήρισε τουςΡέππα-Παπαθανασίου, καθώς και τη συμβολή ηθοποιών και τεχνικών. Για τηνανταπόκρισηπου έχουν στην περιοδεία τους ο Γιάννης Τσιμιτσέλης τη σχολίασε«καλύτερη απ’ότι μπορούσα να φανταστώ», παραδέχτηκε την επιφυλακτικότητα που είχεστην αρχήλόγω της ενσάρκωσης ρόλων που έχουν παίξει σπουδαίοι ηθοποιοί, αλλάεξήγησε ότιο φόβος ξεπεράστηκε γρήγορα «γιατί δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε μίμησητουΗλιόπουλου, της Κοντού ή του Βουτσά, αλλά το φιλτράραμε από την αρχή μεπροσωπικό στίγμα και βγάλαμε κάτι εντελώς διαφορετικό, εξίσου φρέσκοκαιδροσερό».
Τέλος, ο προσφιλής ηθοποιός χαρακτήρισε «χαστούκι» για τοσύνολο των Ελλήνων, αλλά και για το θίασο τα «τσαλίμια» του καιρού πουέχουνφέρει βροχή σε 9 από τις 14 προγραμματισμένες παραστάσεις τους καισχολίασεότι: «ο κόσμος περιμένει να ζήσει καλοκαίρι, να δουλέψει και νααντιστρέψει όσομπορεί το κλίμα της οικονομικής κρίσης».
 
Φώτης Σπύρος, ο…απατημένος σύζυγος: «Το θέατρο πρέπει να υπηρετήσει τη διασκέδαση καιτηνψυχαγωγία»
«Ξετρελαμένος» παραδέχτηκε πως είναι με την Ξάνθη και τουςανθρώπους της ο Φώτης Σπύρος, που κάνοντας μια βόλτα στην πόλησυνάντησεπρόσχαρους ανθρώπους, ευγενικούς και φιλόξενους: «Έπαθα πλάκα με τηνΞάνθη,ζείτε σε μια υπέροχη πόλη, είχα έρθει και παλαιότερα στα καρναβάλια καιαυτόπου βλέπω στα μαγαζιά που πάω είναι χαμόγελο και γλυκύτητα».
Την αίσθηση του ότι το κοινό έχει αγκαλιάσει την παράστασημας μετέφερε ο γνωστός ηθοποιός, που σημείωσε ότι «νιώθουμε πολύτυχεροί γι’αυτό». Και ειδικά για τη θέση του θεάτρου στις μέρες μας, αλλά και ρόλοπουπρέπει να αναλάβει στη σύγχρονη οικονομική συγκυρία της οικονομικήςκρίσηςείπε: «στην παράστασή μας ο κόσμος έρχεται και γελάει, κι αυτό είναιπολύσημαντικό. Σήμερα λείπει το γέλιο και γι’ αυτό το θέατρο πρέπει ναυπηρετήσειαυτό τον τομέα, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Σε άλλες εποχές υπήρχεηανάγκη το θέατρο να προβληματίσει, αυτή τη στιγμή ο ρόλος του θεάτρουκαι τηςτέχνης είναι να διασκεδάσει,  καιαυτόείναι σπουδαίο και καθόλου εύκολο και φθηνό».
 
ΠέτροςΜπουσουλόπουλος, ο … Λευτεράκης: «Η επαρχία εκτιμά περισσότερο τοθέατρο γιατίδε το θεωρεί δεδομένο»
Την θετική ανταπόκριση του ξανθιώτικου κοινό εισέπραξε και ο26χρονος Πέτρος Μπουσουλόπουλος, ο οποίος σχολίασε την όμορφηατμόσφαιρα τουδημοτικού θεάτρου και αναφερόμενος στην επιτυχία της παράστασηςυποστήριξε ότιτο ίδιο το έργο ήταν το γερό χαρτί της παράστασης που συμπληρώθηκεόμορφα καιαρμονικά με την ομάδα και τις προσωπικότητες που την απάρτισαν.Εξέφρασε επίσηςτην άποψη ότι το κοινό της επαρχίας έχει περισσότερη οικειότητα με τοθέατρογιατί δεν βλέπει τόσο συχνά και δεν το θεωρεί κάτι δεδομένο, κι έτσι τοεκτιμάκαι το χαίρεται όταν έχει αυτή την ευκαιρία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοψήφισμα ΛΑΕ για τους μετανάστες

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΕ», ζητάει το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστών που τέθηκ…