Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχιακό επίδομα

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχιακό επίδομα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Από τη Δευτέρα ξεκίνησε επίσημα η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔγια την καταβολή του ειδικού εποχιακού επιδόματος και θα λήξει στις 30Νοεμβρίου 2010. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η υποβολή μπορεί ναγίνει είτεμε αυτοπρόσωπη παράσταση στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ καιταυτόχρονηυποβολή των δικαιολογητικών –οπότε και η έγκριση της αίτησης γίνεταιτην ίδιαημέρα-, είτε με ηλεκτρονική αίτηση, αλλά και προσέλευση γιαταυτοπροσωπία σταγραφεία του ΟΑΕΔ εντός 5 εργάσιμων ημερών.
Όσον αφορά στην καταβολή του επιδόματος η εγκύκλιος αναφέρειμε έντονα υπογραμμισμένα γράμματα ότι «ο Οργανισμός θα καταβάλειπροσπάθειαούτως ώστε η πίστωση να ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 εργάσιμωνημερών  από τηνέγκριση της αίτησης» με κατάθεση σελογαριασμό του δικαιούχου. Δηλαδή, δίνεται ένα περιθώριο 15 εργάσιμωνημερών,αλλά δεν διασφαλίζεται, καθώς το έγγραφο επισημαίνει η προθεσμίαπίστωσης δενείναι δεσμευτική, αλλά η επιδιωκόμενη.
 
Λιγότεροι φέτος οιδικαιούχοι
Στην Ξάνθη η προσέλευση ξεκίνησε την Τρίτη ουσιαστικά και ηροή ήταν αυξημένη, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν την βοήθειατουεπιδόματος. Στο νομό μας οι περισσότεροι δικαιούχοι είναι οικοδόμοι καικαπνεργάτες, ενώ υπάρχουν ακόμη, ναυπηγοεπισκευαστές. δασεργάτες καιεποχιακάεργαζόμενοι σε ξενοδοχεία. Ο κ. Σπύρος Μαζαράκης, διευθυντής τουτοπικούγραφείου ΟΑΕΔ, μας ενημέρωσε ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά και τοενδιαφέρον είναι αυξημένο. Ακόμη μας πληροφόρησε για τη διαδικασία,όσον αφοράστη συμπλήρωση της αίτησης, την έγκριση και τις ομάδες των δικαιούχων.
Αναφορικά πάντως, με τον προσδοκώμενο αριθμό δικαιούχων ο κ.Μαζαράκης εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη, αφού οιεργαζόμενοιμετακινούνται και υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον εκάστοτε τόπο τηςδιαμονήςτους. Ωστόσο, εκτίμησε ότι φέτος οι δικαιούχοι ενδεχομένως να είναιλιγότεροιαπό πέρυσι και κυρίως ο αριθμός των καπνεργατριών, αφού, σε αντίθεση μεάλλεςχρονιές που συμπλήρωναν με ευκολία τα 50 μεροκάματα απαραίτητα για τηνχορήγησητου επιδόματος, φέτος κάποιες δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τααπαραίτηταένσημα, λόγω των περικοπών και άρα δε θα λάβουν το βοήθημα.
 
Το ύψος των ειδικώνεποχιακών δικαιωμάτων
1. Το ύψος του ειδικού εποχιακού βοηθήματος, προκειμένου γιαοικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντοςημερομισθίου  ανειδίκευτουεργάτη.
2. Το ύψος του ειδικού εποχιακού βοηθήματος σμυριδεργάτηορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου  ανειδίκευτου εργάτη.
3. Το ύψος του ειδικού εποχιακού βοηθήματος για τα επαγγέλματατων δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών-κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70%του35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
4. Το ύψος του ειδικού εποχιακού βοηθήματος για ταεπαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών,χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου – κιν/φου, ταμιώνκιν/φου– θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου -κιν/φου,χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων καιμισθωτώντουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου τουεκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
 
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Ι   Οικοδόμοι
Ηλεκτρονική Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία να δηλώνουνκατά περίπτωση  αν:
α) ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα του οικοδόμου
β)  δεν συμμετέχουνσεπρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, το μεγαλύτερο διάστημα του οποίουπεριλαμβάνεταιστο έτος 2010
γ) δεν απασχολούν περισσότερους από τρεις μισθωτούς ωςεργολάβοι ή υπεργολάβοι
δ) δεν λαμβάνουν σύνταξη ( κύρια και επικουρική) ίση ήμεγαλύτερη από την κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
ΙΙ  Λοιπέςκατηγορίες(πλην οικοδόμων)
Ηλεκτρονική Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία να δηλώνουνκατά περίπτωση αν:
α) ασκούν το επάγγελμά του…..
β) δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ , τομεγαλύτερο διάστημα του οποίου περιλαμβάνεται στο έτος 2010.
γ) δεν λαμβάνουν σύνταξη ( κύρια και επικουρική) ίση ήμεγαλύτερη από την κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
δ) προκειμένου για μουσικούς, βεβαίωση του οικείουεπαγγελματικού σωματείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…