Κατεδαφίζεται το πρώην ΔΕΡΑΣ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Άρχισαν οι εργασίες κατεδάφισης των εγκαταστάσεων του πρώηνεργοστασίου ΔΕΡΑΣ στην περιοχή της Λεύκης. Όπως μας ενημέρωσε οεκπρόσωπος τηςεταιρείας ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ κ. Κώστας Κετύπης που είναι ιδιοκτήτρια τουοικοπέδουέχει εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης και υποχρεούται η εταιρεία μέσα σ’ έναχρονικόδιάστημα 1 έτους να προβεί σε κατεδάφιση των εγκαταστάσεων. Είναιγνωστό ότι ηεν λόγω εταιρεία είχε εκδηλώσει την πρόθεση από το 2008 να υλοποιήσει επένδυση 35 εκατ. ευρώ στηνέκταση των 114 στρεμμάτων του παλιού εργοστασίου  «ΔΕΡΑΣ»με τηνανέγερση εμπορικού κέντρου που σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης πουυποβλήθηκε από την εταιρεία θα περιλαμβάνει 20.000 τ.μ. στεγασμένωνχώρων.Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει καταστήματα τροφίμων, ηλεκτρικών ειδών,επίπλων,ειδών ένδυσης, υπόδησης, άθλησης, παιχνιδιών, ενώ συμπληρωματικά θασυνυπάρχουνχρήστες με εξειδίκευση στην αναψυχή, όπως κινηματογράφοι καικαταστήματαεστίασης (εστιατόρια,cafe, snack bar). Θα διαθέτει επίσης μεγάλο αριθμόθέσεωνστάθμευσης και χώρο πρασίνου 50 στρεμμάτων με κηποτεχνικές διαφορφώσειςυψηλήςαισθητικής παρέμβασης.
 
Εν αναμονή της έκδοσης της πολεοδομικής άδειας
Είναι γνωστές επίσης οι αντιδράσεις από φορείς της Ξάνθης που είχανσαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι αδειοδοτήσεις ( πρώτη αρνητική γνωμοδότηση νομαρχιακούσυμβουλίου, αρνητική απόφαση της Οικονομικής και Κοινωνικής ΕπιτροπήςτουΝομού) αλλά η εταιρεία έχει πάρει την έγκριση της περιφέρειας καιαναμένει τηνέκδοση της οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία της νομαρχίας Ξάνθηςώστε νααρχίσει η κατασκευή των σχετικών εγκαταστάσεων.
 
Παραμένει το ενδιαφέρον αλλά άλλαξαν τα δεδομένα…
Οι αντιδράσεις αυτές δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν την πρόθεση τηςεταιρείας ωστόσο τα νέα δεδομένα μετριάζουν κάπως την αρχικό της έντονοενδιαφέρον για την υλοποίηση της επένδυσης,. Συγκεκριμένα αυτά είναι: Ηδυσμενής οικονομική συγκυρία, απόρροια της κρίσης με κυρίαρχο το στοιχείο της μείωσης τηςκαταναλωτικής καιαγοραστικής δύναμης του κοινωνικού ιστού αλλά και η επένδυση τουΕμπορικούΠάρκου Flamingoσταανατολικά της πόλης που έχει ήδη προχωρήσει στο στάδιο της ανέγερσηςτωνκτιρίων καθώς γι’ αυτή δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση (μετά την θετικήγνωμοδότηση του Δ.Σ. Δήμου Βιστονίδας) και οπωσδήποτε μειώνει τηνπίτα…δημιουργώντας ένα ισχυρό πεδίο ανταγνωσισμού.
ΟΚ. Κετύπης μιλώντας στο «Ε» επ’ αυτού τόνισε: «Παραμένει η πρόθεσηυλοποίησης της επένδυσης από την εταιρεία όμως θα εξετάζεται σε κάθετης βήμακαι σ’ όλες της τις λεπτομέρειες. Μελετούμε όλα τα νέα επιχειρηματικάδεδομένακαι τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν σε μια μακροοικονομική κλίμακα. Δεν υπάρχεικαμιάλογική ανάσχεσης της επένδυσης ή του ρυθμού της. Απλά εκφράζουμε τοπαράπονογια τη βραδύτητα και  τιςδυσκολίες πουαντιμετωπίσαμε και είμαστε σε μια κατάσταση εξισορρόπησης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …